Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Němcová, Monika
Diplomová práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů drobného ovoce a méně známých druhů drobného ovoce, jejich látkovým složením, možnostmi hodnocení kvality a skladováním těchto ovocných druhů. V praktické části byly sledovány v průběhu skladování plody dřínu, odrůd 'Vydubecký', 'Lukjanovský' a 'Fruchtal' a plody jeřábu, odrůd 'Discolor' a 'Businka'. Plody dřínu i jeřábu byly uskladněny ve dvou teplotních variantách (18 °C; 4,5 °C). Byl hodnocen zdravotní stav, kvalita plodů a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny, veškerých kyselin a antioxidační kapacita plodů.
Vyhodnocení výskytu patogenů kdouloně, dřínu a maliniku na lokalitě Žabčice
Kreuzová, Sandra
Tato bakalářská práce je zaměřena na výskyt patogenů na školním zemědělském podniku Žabčice. Patogeny byly hodnoceny na kdouloních u odrůd Champion, Ironda a Hruškovitá. Především se jednalo hodnocení výskytu bakterie Erwinia amylovora a Monilia ssp. Na základě výsledků se provedlo srovnání s předchozí bakalářskou prací a byl vyvozen závěr. U maliníku se hodnotil výskyt houby Botrytis cinerea, kde díky průběhu počasí nedošlo k masivnímu rozšíření na další plody. Nalezena zde byla nejspíše i virová kroužkovitost maliníku, která byla určena pouze podle symptomů a na základě těchto symptomů byla určena podle atlasu. Na posledním hodnoceném dřínu se vlivem povětrnostních podmínek a vysokých teplot v roce 2015 objevilo svinování listů. Na konci vegetace se projevila listová skvrnitost, která však neměla vliv na nadcházející sklizeň.
Hodnocení růstových a sklizňových údajů netradičního ovocného druhu - dřínu obecného
Doležálková, Blanka
Cílem této diplomové práce bylo zjištění růstových a sklizňových vlastností vybraného souboru odrůd dřínu obecného. Byl podán přehled o historii, původu, rozšíření, charakteristických vlastnostech, kterými se vyznačuje tento ovocný druh. Je zde popsáno chemické složení plodů, množení dřínu obecného a jeho pěstování. Dále i jeho využití a zpracování na vybrané produkty. Na pokusné a demonstrační ploše ústavu -- SŽP Žabčice byl zhodnocen sortiment 6 odrůd ('Elegantní', 'Fruchtal', 'Jolico', 'Lukjanovský', 'Vydubecký', 'Vyšegorodský'). Byly zjištěny termíny fenologických fází, velikosti objemu keře, velikost sklizně plodů a vnější i vnitřní znaky plodů. Výsledky z jednotlivých měření byly zpracovány a statisticky vyhodnoceny. Získané hodnoty byly seřazeny do tabulek a grafů a následně podrobně popsány v textové části. Podle těchto získaných hodnot je možné vybrat nejvhodnější odrůdu pro pěstování a následující zpracování.
Netradiční ovocné dřeviny a jejich ochrana
Bednářová, Jana
Na ŠZP Žabčice byl od dubna do října 2013 sledován u dřínu, jeřábu, kdouloně, mišpule, moruše, muchovníku, rakytníku a růže dužnoplodé výskyt poruch, poškození a chorob. Nejvýznamnější zjištěnou chorobou byla bakteriální spála kdouloně. Závažné bylo usychání rakytníků z multifaktoriálních příčin a výskyt padlí a hnědé listové skvrnitosti u muchovníku. Odrůdy druhu Amelanchier alnifolia byly více postiženy skvrnitostí listů, zatímco u odrůd A. lamarckii byl výrazně vyšší výskyt padlí. U jeřábu byla zaznamenána strupovitost a u několika stromů virová infekce. Minimální a nezávažné symptomy chorob se objevily u dřínu, moruše a růže. Žádné příznaky napadení patogeny nebyly pozorovány u mišpule, výrazně ale byla postižena chlorózou. Základem ochrany je správná agrotechnika a pravidelné odstraňování napadených a poškozených částí dřevin. Chemická ochrana je nutná u kdouloně a muchovníku.
Netradiční druhy ovoce pěstované v České Republice
Vejražka, Martin
V této bakalářské práci byly popsány druhy netradičního ovoce pěstované v České republice. Při výběru byl kladen důraz na druhy s vyšším obsahem vitamínu C. U zvolených druhů, kterými jsou Hippophaë rhamnoides, Cornus mas, Sorbus aucuparia, Aronia melanocarpa, rod Rosa a Actinidia arguta, byl popsán jejich původ a rozšíření, botanická charakteristika, nároky na prostředí, ve kterém je lze pěstovat a způsoby rozmnožování. Důležitou roli hráli také obsahové látky, a to zejména vitamín C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.