Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech
Hauerlandová, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech balených v plechových konzervách. Je v ní popsána výroba ovocných kompotů a kovových obalových materiálů, legislativa týkající se studované problematiky, možnosti kontaminace potraviny složkami obalu, koroze obalů, migrace kovů z obalů a techniky používané pro analýzu kovů v potravinářství. V experimentální části byly pomocí techniky ICP-MS stanoveny koncentrace kovů v 14 různých ovocných kompotech z obchodní sítě ČR. Koncentrace kovů byla zjišťována pouze ve šťávě z kompotů, protože ta je v přímém kontaktu s povrchem obalu, a kovy přecházejí nejprve do ní. Naměřené hodnoty byly porovnány s maximálními přípustnými hodnotami kovů v ovocných kompotech, které určuje evropská legislativa. U cínu byly v některých případech zjištěny zvýšené koncentrace, u ostatních kovů hodnoty nepřekračovaly povolená množství. Koncentrace kovů v kompotech se lišila v závislosti na druhu kompotu, což mohlo být způsobeno jiným chemickým složením náplně v závislosti na původu potraviny a způsobem pěstování vybraného ovoce, či různou povrchovou úpravou plechovky.
Stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech
Hauerlandová, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech balených v plechových konzervách. Je v ní popsána výroba ovocných kompotů a kovových obalových materiálů, legislativa týkající se studované problematiky, možnosti kontaminace potraviny složkami obalu, koroze obalů, migrace kovů z obalů a techniky používané pro analýzu kovů v potravinářství. V experimentální části byly pomocí techniky ICP-MS stanoveny koncentrace kovů v 14 různých ovocných kompotech z obchodní sítě ČR. Koncentrace kovů byla zjišťována pouze ve šťávě z kompotů, protože ta je v přímém kontaktu s povrchem obalu, a kovy přecházejí nejprve do ní. Naměřené hodnoty byly porovnány s maximálními přípustnými hodnotami kovů v ovocných kompotech, které určuje evropská legislativa. U cínu byly v některých případech zjištěny zvýšené koncentrace, u ostatních kovů hodnoty nepřekračovaly povolená množství. Koncentrace kovů v kompotech se lišila v závislosti na druhu kompotu, což mohlo být způsobeno jiným chemickým složením náplně v závislosti na původu potraviny a způsobem pěstování vybraného ovoce, či různou povrchovou úpravou plechovky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.