Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace izolačních metod a PCR metody pro identifikaci CMS u cibule kuchyňské
PETERKA, Václav
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací různých metod izolace DNA z různých typů vzorků cibule kuchyňské (Allium cepa L.) a následnou detekcí lokusu Ms a detekcí cytoplazmatické samčí sterility (CMS). Jednotlivé provedené typy extrakcí DNA a jejich výsledky byly mezi sebou porovnány a vyhodnoceny. Nejkvalitnější DNA byla izolována z listů pomocí metody CTAB-PVP. Tyto testovací vzorky se také využily pro PCR pro detekci CMS a lokusu Ms za použití několika různých markerů, které se mezi sebou porovnávaly. Nejvhodnější markery se následně využily v PCR pro hlavní vzorky. Izolace DNA metodou CTAB-PVP se využila i pro další izolaci DNA z hlavních vzorků cibule kuchyňské, jimiž byly dvě sterilní linie a čtyři fertilní linie. Extrahovaná DNA z těchto vzorků se nejprve využila pro detekci lokusu Ms. Detekce se provedla pomocí markeru AcSKP1. Vzorky byly odebírány v průběhu několika týdnů. Lokus Ms byl detekován u všech vzorků (C1C6), bez ohledu na stáří rostliny. Nicméně u vzorků z linií označených jako C2, C4 a C5 byl detekován lokus Ms v různých podobách zygotnosti. Dále byly vzorky DNA využity pro detekci CMS v rostlinách a určil se typ CMS. Pro tuto detekci se využili markery cob a orfA501. Pomocí těchto markerů se zjistilo, že linie, které byly deklarovány jako sterilní (linie označeny C1 a C4) jsou skutečně sterilní a mají typ sterility CMS-T. U linií C2, C3 a C6, které byly označovány jako fertilní se detekovaly i sterilní vzorky. To znamená, že tyto linie nejsou 100% fertilní. U linie označené jako C5 nebyla detekována žádná sterilita ani u jednoho ze vzorků.
Studium vlivu přímé a nepřímé aplikace plazmatu na cibuli sazečku
Krejsová, Lenka ; Enev, Vojtěch (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
V dnešní době je zemědělství založeno na konvenčních metodách, které zahrnují aplikaci pesticidů, zemědělských chemikálií a hnojiv. Zmíněné látky mají negativní vliv na přírodu a zdraví člověka, proto se hledají ekologičtější metody. Tato diplomová práce se zabývá analýzou vonných látek v cibuli, jež byla před sadbou ošetřena působením plazmatu. Úprava proběhla za účelem zjištění, zda se zlepší růst cibule při zachování nebo zvýšení obsahu vonných látek. Teoretická část se zabývá půdou a jejím způsobům charakterizace, plazmatem, kvantitativními a kvalitativními metodami stanovení těkavých látek. Obsahuje principy UV–VIS spektrometrie, atomové absorpční spektrometrie (AAS), hmotnostní spektrometrie (MS), a také tandemového zapojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC–MS). Experimentální část probíhala po dobu tří let na 22 lokalitách. V práci je popsána příprava a analýza půdních vzorků, která byla také vyhodnocena. Dále jsou popsány postupy ošetření cibulek pomocí korónového výboje a plazmatem aktivovanou vodou před sadbou. Dohromady proběhly čtyři varianty ošetření a cibulky z páté varianty nebyly dodatečně ošetřeny. Každá varianta úpravy se vysazovala ve čtyřech opakováních po deseti cibulích. Dvacet vybraných vypěstovaných cibulí z jedné lokality bylo individuálně převedeno na kapalné vzorky a syté páry byly analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie s protonovou ionizací a průletovým analyzátorem (PTR–TOF–MS). Díky této analýze byla zjištěna koncentrace těkavých látek. Některé vzorky byly také analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro správnou identifikaci přítomných vonných látek. Následně byla data zpracována a vyhodnocena. Ze získaných výsledků je patrné, že úprava plazmatem může být užitečná pro ošetření cibulí v zemědělství, neboť se potvrdilo zlepšení výnosu při zachování obsahu vonných látek. Je tedy nutné zrealizovat pokusy ve větším měřítku.
Analýza vonných látek v plazmatem ošetřené cibuli
Krejsová, Lenka ; Kozáková, Zdenka (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vonných látek v cibuli, která byla před sadbou vystavena působení plazmatu. Úprava proběhla za účelem zjištění, zda se zlepší růst cibule a její výnosy. Teoretická část se zabývá kvantitativními a kvalitativními metodami stanovení těkavých látek. Obsahuje princip a instrumentaci hmotnostní spektrometrie a také tandemového zapojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V experimentální části byl vylisováním získán kapalný vzorek. Po 60 minutách byly syté páry analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie s reaktivní ionizací (PTR-MS). Díky této analýze byla zjištěna koncentrace těkavých látek. Některé vzorky byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro identifikaci přítomných vonných látek, protože PTR-MS neumožňuje rozlišit izomery. Následně byla data zpracována a vyhodnocena. Ze získaných výsledků je patrné, že úprava plazmatem má vliv na koncentraci vonných látek. Po šesti měsících skladování se zvýšila přítomnost některých těkavých látek v důsledku zvýšené biologické aktivity.
Determination of volatile substances of natural extracts intended for cosmetic application
Paskevych, Olha ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
This bachelor’s thesis is focused on observation of natural commercially available extracts that are used in natural cosmetics. The literature review was focused on the topic of the content of volatile substances in natural extracts used in cosmetics, their characterization and determination possibilities, and the issue of the occurrence of allergens in natural cosmetics. Based on that review was designed an optimal method for the analysis of samples of natural extracts, taking into account the available analytical instrumentation. The following extracts have been studied with a focus on qualitative determination: almond, aloe vera, clove, Ethiopian coffee, ginger, onion.
Acyklické organosirné sloučeniny v cibuli kuchyňské (\kur{Allium cepa})
ŠUSTR, Ondřej
Tato bakalářská práce se zabývá acyklickými organosírnými sloučeninami cibule kuchyňské (Allium cepa). Cílem práce bylo izolovat a strukturně charakterizovat některé z těchto sloučenin pomocí řady preparativních HPLC frakcionací. Teoretická část se zabývá hlavními skupinami v současnosti známých organosírných sloučenin cibule, jejich mechanismem vzniku a biologickými vlastnostmi. Experimentální část popisuje proces izolace cepaenů.
Analýza vonných látek v plazmatem ošetřené cibuli
Krejsová, Lenka ; Kozáková, Zdenka (oponent) ; Krčma, František (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vonných látek v cibuli, která byla před sadbou vystavena působení plazmatu. Úprava proběhla za účelem zjištění, zda se zlepší růst cibule a její výnosy. Teoretická část se zabývá kvantitativními a kvalitativními metodami stanovení těkavých látek. Obsahuje princip a instrumentaci hmotnostní spektrometrie a také tandemového zapojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V experimentální části byl vylisováním získán kapalný vzorek. Po 60 minutách byly syté páry analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie s reaktivní ionizací (PTR-MS). Díky této analýze byla zjištěna koncentrace těkavých látek. Některé vzorky byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro identifikaci přítomných vonných látek, protože PTR-MS neumožňuje rozlišit izomery. Následně byla data zpracována a vyhodnocena. Ze získaných výsledků je patrné, že úprava plazmatem má vliv na koncentraci vonných látek. Po šesti měsících skladování se zvýšila přítomnost některých těkavých látek v důsledku zvýšené biologické aktivity.
Determination of volatile substances of natural extracts intended for cosmetic application
Paskevych, Olha ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Mravcová, Ludmila (vedoucí práce)
This bachelor’s thesis is focused on observation of natural commercially available extracts that are used in natural cosmetics. The literature review was focused on the topic of the content of volatile substances in natural extracts used in cosmetics, their characterization and determination possibilities, and the issue of the occurrence of allergens in natural cosmetics. Based on that review was designed an optimal method for the analysis of samples of natural extracts, taking into account the available analytical instrumentation. The following extracts have been studied with a focus on qualitative determination: almond, aloe vera, clove, Ethiopian coffee, ginger, onion.
Možnosti využití rostlinných stimulátorů jako prostředku pro omezení důsledků vláhového deficitu při pěstování zeleniny
Doležalová, Jitka ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Ivan, Ivan (oponent)
V rámci předkládané práce byly provedeny laboratorní a polní pokusy s cílem posoudit vliv syntetického brassinolidu a přípravku Atonik na růst a výnos cibule (Allium cepa L.; kultivary ´Alice´a ´Lusy´ ) a salátu hlávkového (Lactuca sativa L. var. capitata; odrůdy ´Maršálus´, ´Mars´ a ´Santoro´) pěstovaných při různých úrovních závlahy. Z výsledků je patrný kladný vliv ošetření syntetickým brassinolidem (koncentrace 1 nM) a Atoniku (0,05 % koncentrace) na osivo v prvních dnech klíčení. Jsou však rovněž zřejmé rozdílné reakce odrůd na ošetření. Při polních pokusech byl v roce 2013 v podmínkách s optimální závlahou prokázán vliv ošetření syntetickým brassinolidem na výnos a hmotnost jednotlivé cibule (cibule kuchyňská, odrůda ´Alice´). V případě redukované závlahy mělo ošetření syntetickým brassinolidem (koncentrace 1nM) u odrůdy ´Alice´ průkazný vliv na hmotnost cibule (rok 2013) a výnos (rok 2012). U odrůdy ´Lusy´ vedlo ošetření 1nM a 0,01 nM k významnému nárůstu výnosu v porovnání s kontrolními variantami (rok 2012). Rovněž výsledky laboratorních pokusů prokázaly pozitivní vliv ošetření syntetickým brassinolidem o koncentraci 1nM na růst mladých rostlin salátu hlávkového při redukované závlaze. Při polních pokusech byl zaznamenán statisticky významný nárůst podílu tržních hlávek salátu hlávkového po ošetření syntetickým brassinolidem (odrůda ´Santoro´). Z hlediska obsahových látek (kyselina askorbová, dusičnany) nebyl zjištěn rozdíl mezi jednotlivými ošetřeními. A to ani v případě cibule kuchyňské, ani u salátu hlávkového. Výsledky potvrdily, že je možné omezit negativní vliv vodního deficitu při pěstování cibule a salátu pomocí rostlinných růstových stimulátorů. Je však třeba vzít v úvahu, který parametr rostlin má být aplikací ovlivněn. Z výsledků vyplývá též rozdílná citlivost odrůd k ošetření.
Vliv hnojení sírou na produkci a kvalitu cibule kuchyňské
Pilař, Tomáš
Cílem diplomové práce bylo posouzení vlivu dávky, formy respektive termínů hnojení na dvě různé odrůdy cibule kuchyňské. Bez nezměněného množství ostatních živin byl hodnocen vliv poloviční, celé a půlené dávky elementární a síranové formy síry na vý-nos, skladovatelnost, obsah síry a dusičnanů v cibulích. Problematika byla řešena formou poloprovozního polního pokusu v roce 2014, v Loděnicích u Mor. Krumlova. Výnos a skladovatelnost cibule byly statisticky průkazně ovlivněny dávkou a formou síry i odrůdou cibule. Hnojení sírou mělo statisticky průkazný vliv na obsah dusičnanů a poměr obsaženého dusíku a síry v cibuli. Ze zjištěných výsledků je možné prokázat lepší účinek při hnojení vyšší dávkou síry v porovnání s nižší dávkou.
Analýza inovace výrobního procesu firmy TUTA s.r.o.
Jančálek, Martin ; Mejdrech, Vlastimil (vedoucí práce) ; Jakubčík, Stanislav (oponent)
Má bakalářská práce se zabývá zaváděním inovace do výrobního procesu firmy Tuta, s.r.o. Jejím cílem je popsání fungování společnosti před a po zavedení inovačního zařízení, identifikace jednotlivých procesů a posouzení výhod této změny. Kromě provozního využití se bakalářská práce soustřeďuje také na kontraktační fázi nákupu zařízení v Jižní Koreji. Výrobní proces popisovaný v této práci je loupání cibule. Tuta s.r.o. je první firmou v Evropě, která využívá novou technologii loupání cibule vzduchem. Tato technologie se vyznačuje nejnižší odpadovostí ze strojů dostupných na trhu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.