Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Měření emisí zápachu a tuhých znečišťujících látek z intenzivního chovu drůbeže
BELKA, Daniel
S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato diplomová práce se zabývá měřením tuhých znečišťujících částic a pachových emisí v intenzivním chovu drůbeže. Měření probíhalo na Farmě U Lesa v Sudoměřicích u Bechyně na jaře a na podzim roku 2018. Pomocí dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725 byla vyhodnocena výrobní měrná emise pachových látek do ovzduší, která se dle fáze výkrmového cyklu pohybovala od 0,01 do 0,3 OUE . ks-1 . s-1. V porovnání s referenčním dokumentem BREF, který uvádí hodnoty emisních pachových látek od 0,032 do 0,7 OUE . ks-1 . s-1 vyšli naměřené hodnoty na farmě p. Šonky velmi nízké. Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny dle metodiky ČSN EN 12 341 pro měření prachových částic a byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10, která se během měření celého výkrmového cyklu pohybovala v přepočtu maximálně do 0,0025 kg. ks-1.rok-1. Výsledky měření byly porovnány s referenčním dokumentem BREF, kde je uvedena maximální přípustná produkce pevných znečišťujících látek této frakce od 0,004 do 0,025 kg. ks-1.rok-1. V porovnání naměřených hodnot prachových emisí s referenčním dokumentem BREF vyšla produkce škodlivých emisí velmi nízká.
Porovnání koncentrace emisí tuhých znečišťujících látek z rozdílných technologií velkochovu drůbeže
FARA, Radek
Tématem této diplomové práce je porovnání koncentrace emisí tuhých znečišťujících látek v rozdílných technologiích velkochovu drůbeže. Měření bylo provedeno v klecovém a ve dvou alternativních systémech ustájení v podniku Mezinárodní testování drůbeže se sídlem v Ústrašicích. K monitorování prachových částic byl použit měřicí přístroj DUSTTRAK II 8530, vlastní měření probíhalo kontinuálně v délce 24 hodin se záznamem každé 3s. Sledována byla prašnost o velikostní frakci PM10. Tyto prachové částice mohou negativně ovlivňovat zdraví zaměstnanců a chované drůbeže. Měřením a následným vyhodnocením bylo zjištěno, že nejnižších hodnot prašnosti bylo dosaženo v klecovém chovu nosnic. Vzhledem k ochraně zdraví zaměstnanců a požadavkům na welfare drůbeže je nutné udržovat prašnost stájového prostředí na co nejnižší úrovni.
Emise tuhých znečišťujících látek v chovech drůbeže
FARA, Radek
Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování koncentrace prachových částic uvnitř objektu nosnic masného typu. Měření proběhlo v podniku Mezinárodní testování drůbeže se sídlem v Ústrašicích. V objektu byla monitorována frakce prachových částic o velikosti PM10. Tyto částice mohou mít negativní vliv na zdravotní stav zaměstnanců a chované drůbeže. Vlastní měření bylo provedeno přístrojem DUSTTRAK II 8530 a probíhalo kontinuálně v délce 24 hodin s intervalem záznamu každé 3 sekundy. Po analýze sledovaných hodnot bylo zjištěno, že hodnoty prachových částic z ustájení nosnic masného typu nebyly v hale v Ústrašicích překročeny. Je však žádoucí hodnoty prachových částic v maximální možné míře eliminovat.
Analýza emisí tuhých znečišťujících látek v chovu drůbeže
ADAMOVSKÝ, Vojtěch
Tato diplomová práce byla zaměřena na monitorování produkce prachových částic v chovech drůbeže. Toto měření bylo prováděno přístrojem Dusttrak II 8530, který monitoroval prostředí ve stáji každé 3 vteřiny po dobu 24 hodin. K monitorování byly vybrány podniky v Jihočeském kraji, a to konkrétně MTD Ústrašice a Farma u lesa. Po analýze dat z přístroje Dusttrak II, bylo potvrzeno, že žádná ze stájí nepřekročila povolené limity prachových částic. Dále byla prováděna analýza vzorků prachových částic pod mikroskopem. Při porovnání se zdroji prachových částic bylo zjištěno, že hlavní složkou prachu byla krmná směs.
Emise tuhých znečišťujících látek v chovech drůbeže
VACOVSKÝ, Miroslav
Mezi nezanedbatelné faktory v chovu drůbeže patří klimatické podmínky, kde se chov realizuje. Tato práce je zaměřena na zjištění obsahu pevných částic PM10 a PM2,5, vyskytujících se v tomto prostředí. Tyto částice mohou negativně ovlivnit zdravotní stav chovu i personálu zajišťující nezbytnou péči při chovu drůbeže. Prachové částice sedimentují na pokožku, kde mají dráždivý efekt nebo jsou vdechovány dýchacím ústrojím do těl ptáků. Těmito částicemi jsou přenášeny mikroorganismy způsobující celou řadu onemocnění. Proto je žádoucí množství těchto částic eliminovat v maximální možné míře.
Environmentální dopady produkce vajec z hlediska produkce skleníkových plynů
KALKUŠ, Václav
Studie porovnává chovy drůbeže zaměřené na produkci vajec v konvenčním a ekologickém způsobu hospodaření. Byly získány podrobné informace v daných podnicích pomocí dotazníků a poskytnuté odborné literatury. Byla sledována emisní zátěž na životní prostředí zejména při spotřebě krmiva, použité energie a z managementu statkového hnoje. Ze získaných údajů byla pomocí databáze Ecoinvent vypočtena emisní zátěž pomocí ekvivalentu CO2. Byly porovnány jednotlivé systémy hospodaření a vyhodnoceny jejich produkce skleníkových plynů. Cílem práce bylo zjistit, zda produkce ekologických vajec má menší vliv na životní prostředí než konvenční.
Analýza produkce kuřecích brojlerů v zemědělském podniku Agro Čejetice a.s.
RIŠKOVÁ, Martina
Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend. Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním intervalem, dietetickými vlastnostmi masa a účinností přeměny živin. Ročně je v Evropské unii na jídlo vyprodukováno okolo 9,6 miliardy kuřat. Brojlerová kuřata jsou specializovaným typem kuřete chovaným a konzumovaným pro maso. V celosvětovém srovnání největší podíl produkce drůbežího masa zajišťují USA a země Evropské unie. Česká republika patří objemem produkce k méně dynamicky se vyvíjejícím zemím. Kuřecí maso je levnější než ostatní druhy masa a tento fakt výrazně navýšil jeho podíl na trhu. Je to dáno tím, že kuřecí maso obsahuje mnoho hodnotných bílkovin a jeho kuchyňská úprava je velice jednoduchá. Předmětem zadané diplomové práce bylo vyhodnocení vybraných vlivů na přírůstek brojlerových kuřat v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o. v časovém sledu pěti let (2008?2012). Práce byla zaměřena na výpočet a sledování Indexu efektivnosti výkrmu během jednotlivých turnusů a na detailní sledování přírůstků a ztrát v jednotlivých lokalitách. Dále také na spotřebu KKS a vazbu na průměrnou prodejní hmotnost kuřat.
Analýza produkce kuřecích brojlerů v zemědělském podniku Agro Čejetice
RIŠKOVÁ, Martina
Produkce drůbežího masa má v ČR a ve světě stále stoupající trend. Je to dáno především vysokou výkrmovou schopností, krátkým reprodukčním intervalem, dietetickými vlastnostmi masa, účinností přeměny živin krmiva a také nezavilostí výroby na půdě. Ročně je v celé Evropské Unii vyprodukováno kolem 5,9 miliardy brojlerových kuřat. Předmětem mé bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše a analýzy produkce kuřecích brojlerů v zemědělském podniku Agro Čejetice s.r.o. Shromažďování vstupních dat proběhlo v časovém sledu 3 let (2008 ? 2010). Bakalářská práce je zaměřena na přírůstky brojlerových kuřat a spotřebu kompletních krmných směsí v daném podniku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.