Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení senzorické jakosti chleba
Mahdalová, Martina ; Vránová, Dana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných vzorků chleba. Vzorky chleba byly zakoupeny v obchodním domě TESCO Stores a. s. ČR v Brně. Celkem bylo hodnoceno 5 vzorků, 2 z nich byly žitno-pšeničné a tři pšenično-žitné. Všechny výrobky byly balené a krájené. Zakoupené vzorky byly podrobeny senzorickému hodnocení pořadovou zkouškou a stupnicovými metodami. Hodnotitelé posuzovali tři základní organoleptické vlastnosti daných vzorků chleba – chuť, vůni a texturu. Výsledky hodnocení zapisovali do dotazníků, které byly následně graficky vyhodnoceny a statisticky zpracovány. Hodnotitelé, kteří se zúčastnili senzorické analýzy, byly z řad studentů Fakulty chemické VUT v Brně.
Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení
Revenda, Václav ; Brož, Jaroslav (vedoucí práce) ; Scarano, Angelo (oponent)
Diplomová práce "Ustanovení Eucharistie podle Marka v kontextu vyprávění o zázračném nasycení" studuje lexikální, intertextové a biblicko-teologické vztahy mezi markovskou zprávou o ustanovení eucharistie (Mk 14,22-25) a dvěma zázračnými nasyceními (Mk 6,35-44; 8,1-10) v průběhu Ježíšova veřejného působení. Ukazuje, že v kontextu Markova evangelia tvoří všechny zmíněné perikopy klíčové místo Ježíšova poslání a zjevují podstatnou stránku zjevení a příchodu Božího království. Vedle metody průběžného komentáře dotyčných textů práce využívá studium paralelních synoptických úryvků, referenčních textů ve Starém zákoně a rozboru biblicko-teologických témat v kanonické souvislosti. Zvláštní pozornost je věnována různým aspektům židovského slavení paschální večeře a jejich vztahů ke křesťanské eucharistii, která má původ v Ježíšově Poslední večeři a nachází též odezvu v obou markovských vyprávěních o zázračném nasycení velkých zástupů. 81
Využití netradičních surovin při výrobě chleba a běžného pečiva
Suchánková, Iva
Bakalářská práce se zabývá využitím netradičních surovin pro výrobu chleba a běžného pečiva. Práce je rozdělena na dvě části. V první části jsou uvedeny základní a pomocné suroviny pro výrobu pekárenských výrobků, samotný postup pečení a legislativní rozdělení. V druhé části práce jsou popsány netradiční suroviny (tritikale, ječmen, slad, sladový květ, vláknina, termicky upravené obiloviny, čirok, laskavec a pohanka) pro výrobu cereálních výrobků, jejich složení a využití v pekárenském průmyslu. Ze zahraničních studií byly zmíněny studie pro přípravu chleba a pečiva z netradičních surovin a hodnocení jejich kvality.
Hodnocení senzorické jakosti chleba
Mahdalová, Martina ; Vránová, Dana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných vzorků chleba. Vzorky chleba byly zakoupeny v obchodním domě TESCO Stores a. s. ČR v Brně. Celkem bylo hodnoceno 5 vzorků, 2 z nich byly žitno-pšeničné a tři pšenično-žitné. Všechny výrobky byly balené a krájené. Zakoupené vzorky byly podrobeny senzorickému hodnocení pořadovou zkouškou a stupnicovými metodami. Hodnotitelé posuzovali tři základní organoleptické vlastnosti daných vzorků chleba – chuť, vůni a texturu. Výsledky hodnocení zapisovali do dotazníků, které byly následně graficky vyhodnoceny a statisticky zpracovány. Hodnotitelé, kteří se zúčastnili senzorické analýzy, byly z řad studentů Fakulty chemické VUT v Brně.
Komoditní trhy a dopad vývoje jejich cen na cenu zboží
Zástěrová, Martina ; Zámečník, Petr (vedoucí práce) ; Smrčka, Luboš (oponent)
Práce se zaměřuje na komodity a vývoj jejich cen na burze, zkoumá dopad tohoto vývoje na ceny zboží pro spotřebitele. Zmiňuje hlavní faktory, které ovlivňují vývoj ceny komodity na burze, kdy reprezentativní komoditou byla zvolena pšenice. První část práce je o komoditním obchodování, burzách a o futures instrumentech. Další část informuje o pšenici na americkém trhu a mezinárodním obchodě s pšenicí. V závěru práce je analyzován vliv cenového vývoje pšenice na spotřební cenu chleba na českém trhu, zkoumán je i vliv míry inflace v České republice. Součástí je korelační analýza.
Environmentální zátěž při produkci a zpracování potravinářské pšenice a výrobě chleba
HYŠPLER, Robin
Práce byla vytvořena ve spolupráci s mezinárodním projektem M00080-EUSAT- SUKI Sustainable Kitchen, který zjišťuje celkový objem emisí oxidu uhličitého ve stravovacích zařízeních a zkoumá možnosti snížení těchto emisí. Práce se zabývá emisní zátěží pšeničné mouky a chleba. Pomocí dotazníkového šetření a odborné literatury, byly zjištěny údaje o zemědělství, zpracování a transportu vybraných surovin. Ze získaných dat a informací z databáze Ecoinvent byla vypočtena emisní zátěž ekvivalentu C02 na kilogram jednotlivých produktů a výrobků. Byly porovnávány systémy hospodaření a regionalita (tj. zda se výrobky dováží a nebo jsou lokální). Cílem práce bylo ověřit zda je environmentálně příznivější konzumovat výrobky z ekologického či konvenčního způsobu hospodaření a výrobky regionální nebo dovezené.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.