Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech
Hauerlandová, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech balených v plechových konzervách. Je v ní popsána výroba ovocných kompotů a kovových obalových materiálů, legislativa týkající se studované problematiky, možnosti kontaminace potraviny složkami obalu, koroze obalů, migrace kovů z obalů a techniky používané pro analýzu kovů v potravinářství. V experimentální části byly pomocí techniky ICP-MS stanoveny koncentrace kovů v 14 různých ovocných kompotech z obchodní sítě ČR. Koncentrace kovů byla zjišťována pouze ve šťávě z kompotů, protože ta je v přímém kontaktu s povrchem obalu, a kovy přecházejí nejprve do ní. Naměřené hodnoty byly porovnány s maximálními přípustnými hodnotami kovů v ovocných kompotech, které určuje evropská legislativa. U cínu byly v některých případech zjištěny zvýšené koncentrace, u ostatních kovů hodnoty nepřekračovaly povolená množství. Koncentrace kovů v kompotech se lišila v závislosti na druhu kompotu, což mohlo být způsobeno jiným chemickým složením náplně v závislosti na původu potraviny a způsobem pěstování vybraného ovoce, či různou povrchovou úpravou plechovky.
Speciální diety ve výživě a terapii u psů
Buchníčková, Daniela
Bakalářská práce představuje základy výživy psů a zejména speciální diety, které se využívají ve výživě psů jako součást terapie či prevence onemocnění. Praktická část je zpracována z výsledků ročního pozorování, které bylo realizováno ve vybrané veterinární klinice. Práce přináší data o počtech nemocných psů za rok 2022, u kterých byla doporučena speciální dieta. Bylo zjištěno, že na veterinární kliniku přišlo 85 pacientů, kterým byla posléze doporučena veterinární dieta Royal Canin Recovery, vhodná pro psy po operačních zákrocích, v době hospitalizace a rekonvalescence, kdy bylo u nich nutné podpořit nutriční obnovu a udržet svalovou hmotu. Druhou nejčastěji doporučenou dietou byla dieta Royal Canin Hypoalergenic pro pacienty, u kterých byla prokázána intolerance na určitou složku krmiva (71 psů). Na třetím místě se umístili, s počtem 34 nově příchozích pacienti s onemocněním gastrointestinálního traktu. Dále bylo vyhodnoceno celkové množství prodaného speciálního krmiva za rok 2022 v rozdělení na krmivo granulované a konzervy. Bylo zjištěno, že více nakupovanou položkou byly konzervy speciálního dietního krmiva Royal Canin v porovnání s počtem balení suchého krmiva. Nejvíce prodávanými konzervami byly Royal Canin Gastrointestinal low fat a Royal Canin Recovery. V poslední části bakalářské práce je uveden konkrétní případ vybraného pacienta, u kterého bylo prokázáno akutní selhání ledvin. Po dobu tří měsíců, po propuštění do domácí péče, byl pacient krmen speciálním krmivem Royal Canin Renal, které bylo pro jeho onemocnění určené. Při kontrole, která proběhla po třech měsících od diagnostiky akutního onemocnění ledvin a zkrmování speciální diety, bylo realizováno biochemické vyšetření pro kontrolu efektu krmení speciální diety.
Stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech
Hauerlandová, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení vybraných kovů v ovocných kompotech balených v plechových konzervách. Je v ní popsána výroba ovocných kompotů a kovových obalových materiálů, legislativa týkající se studované problematiky, možnosti kontaminace potraviny složkami obalu, koroze obalů, migrace kovů z obalů a techniky používané pro analýzu kovů v potravinářství. V experimentální části byly pomocí techniky ICP-MS stanoveny koncentrace kovů v 14 různých ovocných kompotech z obchodní sítě ČR. Koncentrace kovů byla zjišťována pouze ve šťávě z kompotů, protože ta je v přímém kontaktu s povrchem obalu, a kovy přecházejí nejprve do ní. Naměřené hodnoty byly porovnány s maximálními přípustnými hodnotami kovů v ovocných kompotech, které určuje evropská legislativa. U cínu byly v některých případech zjištěny zvýšené koncentrace, u ostatních kovů hodnoty nepřekračovaly povolená množství. Koncentrace kovů v kompotech se lišila v závislosti na druhu kompotu, což mohlo být způsobeno jiným chemickým složením náplně v závislosti na původu potraviny a způsobem pěstování vybraného ovoce, či různou povrchovou úpravou plechovky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.