Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba a srovnání ovocných protlaků
Grůzová, Lenka
Diplomová práce na téma Výroba a srovnání ovocných protlaků byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant ovocných protlaků a srovnat s produkty z maloobchodní sítě.Práce pojednává o technologii výroby ovocných protlaků a příkrmů, požadavcích na složení a označování těchto výrobků. V experimentální části se práce zabývá srovnáním vyrobených a koupených ovocných protlaků dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Skladování teplomilného peckového ovoce
Pernikář, Jiří
Bakalářská práce na téma Skladování teplomilného peckového ovoce zahrnuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá nejdříve historií pěstování a botanickým popisem u broskví, nektarinek a meruněk. Dále bylo popisováno látkové složení peckovin, jejich sklizeň, způsoby zjišťování zralosti, třídění plodů a skladování. Cílem praktické části bylo posoudit vliv skladování na vybraný druh peckového ovoce, k pokusu byly vybrány broskve, a to odrůdy Andross a Carson. Hodnoceny byly následující parametry: rozměry plodu a index tvaru, hmotnost plodu, hmotnost pecky a jejich procentuální poměr, obsah veškerých kyselin titračně, stanovení rozpustné sušiny refraktometricky, pevnost slupky penetrometricky. Výsledky byly vyhodnoceny a zpracovány tabelárně a graficky.
Očekávané dopady změny klimatu v ČR a jejich vztah k rozšíření, růstu a vývoji teplomilných druhů ovocných dřevin
Ciprová, Lenka ; Potopová, Vera (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Hlavním cílem práce je shromáždit a vyhodnotit veškeré získané údaje o rozšíření, růstu a vývoji teplomilných druhů ovocných dřevin v závislosti na klimatických a ekonomicko-zemědělských podmínkách. První část literární rešerše je zaměřena na výskyt globálního oteplování v globálním měřítku. Druhá část literární rešerše je zaměřena na dopad klimatických změn v České republice. Obě části poskytují možné scénáře, které mohou nastat vlivem globálního oteplování, jak ve světě, tak v podmínkách České republiky. V další části se zabývám vztahem teplomilných ovocných dřevin ke klimatickým a půdním podmínkám, jejich fenologií a ekonomickými faktory, které ovlivňují výnosy v České republice. Hlavní část je rozdělena do 3 částí: (1) katalog meteorologických jevů v průběhu vegetačního období, (2) katalog meteorologických jevů v průběhu období vegetačního klidu, (3) statistické vyhodnocení meteorologických extrémů v době tvorby květu/kvetení u meruněk (Armeniaca vulgaris) a broskvoní (Prunus Persica). Ze zpracovaných dat je zřejmé, že zkoumaná období 2005-2015 patřila mezi teplejší. Došlo také ke snížení srážek a jarních mrazíků vzhledem k předchozímu období. Dále je zde vyhodnocena popisná charakteristika výnosnosti broskví a meruněk od roku 2005-2015. Ve výsledku lze prokazatelně říci, že se za období 1961-2015 prokazatelně zvyšují průměrné teploty vzduchu. Díky zvýšení proměnlivosti podnebí dochází k dřívějšímu nástupu teplot pro zahájení vegetace, což má za následek posun fenofáze ovocných dřevin do dřívějších termínů a prodloužení vegetační období. V důsledku oteplování dochází ke snížení počtu mrazových a ledových dní. Nepravidelně se dále vyskytují arktické dny. Je zřejmé, že vliv dubnových mrazů v době květu ovocných stromů má vliv na výnosnost. Dalším faktorem, který dlouhodobě ovlivňuje výnos v České republice, je významný pokles ploch pro pěstování broskvoní i meruněk. V další řadě se zhoršuje věková struktura sadů a zpomaluje se proměna odrůdové a druhové skladby. A v neposlední řadě ovlivňuje výnosnost stále se snižující jakost plodů, špatná situace na tuzemském trhu, kde se tuzemské ovoce skoro nenachází a nízké výkupní ceny.
Účinek 1-MCP na prodloužení skladovatelnost plodů broskví a švestek
Tomanová, Michaela
Cílem diplomové práce na téma Účinek 1-MCP na prodloužení skladovatelnosti plodů broskví a švestek bylo zjistit vliv 1-MCP na plody broskví odrůdy 'Redhaven'a švestek odrůdy 'TOP'. Praktická část se skládala ze sklizně plodů ve sklizňové zralosti, analýzy jakostních parametrů (hmotnost, pevnost slupky, senzorické hodnocení, titrační kyseliny, rozpustná sušina, produkce ethylenu, respirace), ošetření prostředkem 1-MCP a uskladnění při 2 °C a 20 °C. Po 7 a 14 dnech (10 dnech v případě broskví skladovaných při 20 °C) bylo u všech plodů provedeno stanovení jakostních parametrů. Pomocí naměřených hodnot byl u ošetřených a kontrolních plodů posouzen vliv 1-MCP na jednotlivé parametry mající vliv na prodloužení skladovatelnosti. Teoretická část se zabývala jednotlivými ovocnými druhy a odrůdami, látkovými složkami významnými pro zrání plodů, ethylenem, 1-MCP a skladováním ovoce.
Látkové složení odrůd broskví v období dozrávání
Nekužová, Nikola
Byly hodnoceny zralostní stupně u třech odrůd broskví. Vybrány byly odrůdy Royal glory, Redhaven a Flamingo. Plody, se odebíraly ve třech časových intervalech a to ve stupni nezralé, optimálně zralé a přezrálé v období od 10.7 do 1.9 2014 na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici. Dozrávání plodů broskví probíhalo samovolně na stromě. U rostlinného materiálu byla stanovena hmotnost plodu, podíl pecky a dužniny, pevnost plodu, obsah titračních kyselin, obsah rozpustné sušiny a proběhlo senzorické hodnocení. Následně byla provedena korelační analýzy jednotlivých měřených parametrů.
Pomological evaluation of peach and nectarine varieties promising from commercial growing point of view
Jababu, Nambe
Podle údajů FAO je produkce broskví v České republice velmi nízká, v posledních dvou desetiletích je průměrná produkce kolem 2000 tun, zatímco se spotřeba ve stejném období v případě většiny druhů ovoce stále zvyšuje. Aby bylo možné překlenout propast mezi produkcí a spotřebou, a samozřejmě také zvýšit příjmy místních výrobců, byl proveden tento výzkum pro vyhodnocení některých vybraných kultivarů broskví a nektarinek. Výzkum probíhal v roce 2013 v experimentálních sadech (Lednice, Česká republika) Zahradnické fakulty Mendelovy University, s cílem vybrat a doporučit kultivary, které budou vyhovovat a zvýší produktivitu místních pěstitelů v České republice. Bylo vyhodnoceno celkem 24 vybraných parametrů u 36 kultivarů. Pro hodnocení byly vybrány znaky a parametry podle Popisných charakteristik variability broskví (Nitransky, Holubec, 1992). Hodnocení bylo provedeno na třech náhodně vybraných plodech z každé odrůdy. Následně byla provedena statistická analýza v programu Statistica 12 s Tukey HSD testem. Na konci experimentu bylo doporučeno 8 odrůd.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.