Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Jedlé obaly na bázi mléčných proteinů – příprava, vlastnosti a aplikace v potravinářství
Smetanová, Barbora
V dnešní době je pozornost věnována vývoji jedlých obalů a povlaků zejména pro jejich biodegradabilitu, nízkou cenu a snadnou dostupnost. Cílem této diplomové práce byl vývoj složení biodegradovatelných filmů a povlaků na bázi mléčných proteinů a jejich aplikace na potravinu ve formě polotvrdého nezrajícího sýru. Metodou odlévání z roztoku byla připravena série filmů s přídavkem syrovátkových proteinů, které byly získány odlišnými technologiemi zpracování ze syrovátky. Pro srovnání byly analogickou metodou odlití z roztoku připraveny biodegradovatelné filmy na bázi polykaprolaktonu o průměrné tloušťce 570 µm. Filmy byly charakterizovány pomocí UV vis spektroskopie, infračervené spektrometrie a pomocí kolorimetrické analýzy. Testy nasákavosti prokázaly vliv částečně denaturovaného syrovátkového izolátu na zvýšení hydrofobního charakteru filmu. Vybraná směs byla aplikována na vzorky sýru, které byly následně uchovávány při teplotě 7 °C po dobu 7 dnů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.