Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Senzorické hodnocení nápojů s přídavkem extraktů léčivých rostlin
Scholzová, Kristýna ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tématem této práce je senzorická analýza bylinných nealkoholických nápojů, jakožto součást vývoje nového potravinářského produktu. Teoretická část zpracovává informace ohledně chemického složení, účinků, potravinářských aplikací a aromatických látek použitých léčivých rostlin (máty peprné, šalvěje lékařské, třezalky tečkované a meduňky lékařské). Dále jsou teoreticky zpracovány metody, podmínky a průběh senzorické analýzy, statistické metody pro zpracování výsledků analýzy, a součástí rešerše jsou také technologie a postupy, využívané při výrobě bylinných sirupů a nápojů. Experimentální část se zabývá samotným senzorickým hodnocením několika variant nově vytvořených receptur jednodruhových a dvoudruhových bylinných nealkoholických nápojů. Senzorická komise byla složena ze 40 studentů magisterského a doktorského studia FCH VUT v Brně. Obsahem jsou čtyři navazující experimenty, z nichž každý představuje jedno sezení posuzovatelů a zahrnuje několik senzorických zkoušek, podložených příslušnými odpovědními formuláři. Senzorické zkoušky byly uspořádány dle platných znění ČSN, byly použity metody pořadové, popisné a párové porovnávací zkoušky, dále také hodnocení pomocí stupnic a metody senzorického profilu. Výsledky byly statisticky zpracovány Friedmanovým a Kruskal-Wallisovým testem, nejdůležitější výstupy byly také zpracovány metodou PCA a faktorovou analýzou. Úroveň schopností a zkušeností hodnotitelů odpovídá spotřebitelskému hodnocení. Součástí výsledků jsou senzorické charakteristiky všech hodnocených nápojů. Jednodruhové nápoje byly hodnoceny lépe než nápoje dvoudruhové, přírodní varianty byly preferovány před variantami barvenými aroniovým koncentrátem. Nejlepší uplatnění na trhu by měly pravděpodobně nápoj mátový a šalvějovo-mátový, z výsledků spotřebitelského dotazníku je však patrné, že pro praktické využití jsou nadějné všechny vzorky.
3D tisknuté sensory pro detekci cukru v nápojích
Zichová, Anežka
Cukry jsou jednou z nejpoužívanějších složek v potravinách, díky jejich rozmanitým technologickým vlastnostem a senzorické důležitosti. Problematika využití cukrů má důležitý přesah z potravinářství také do problematiky výživy člověka. Z pohledu výživy je především problematický vysoký obsah jednoduchých cukrů v potravě, do které se nejsnadněji dostávají slazenými nápoji. Pro detekci sacharidů existuje řada metod. Metodami používanými v potravinářství se zabývá literární rešerše, která navazuje na předchozí charakterizaci nejpoužívanějších sacharidů v potravinářství jako je sacharosa, maltosa, glukosa, fruktosa, invertní cukr a glukózo-fruktózový sirup. Sacharidy byly popsány z hlediska chemického, technologického ale i nutričního. Na základě této analýzy byly navrženy 3D tištěné elektrody pro detekci cukru, glukosy v nápojích. S ohledem na dostupnou literaturu byly navrženy elektrochemické biosenzory využívající k detekci glukosy v nápojích enzym glukosaoxidasu. Pro tisk elektrod, nesoucích enzym, byl použit vodivý filament na bázi PLA a grafenu. Po chemické a elektrochemické aktivaci byly elektrody modifikovány pomocí enzymu, který byl na jejich povrch prostorově zesíťován. Odezva biosenzoru v přítomnosti glukosy byla testována metodami cyklické voltametrie a chronoamperometricky. Nakonec se navrženým biosenzorem analyzoval reálný vzorek nealkoholického nápoje na bázi ovocných šťáv. Výsledky měření se vyhodnotily s ohledem na platnou legislativu Evropské unie, respektive České republiky, v souvislosti s povinnými údaji na obalech potravin.
Analýza složení pitného režimu u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
VOBORNÍK, Tomáš
Tématem této diplomové práce je Analýza složení pitného režimu u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teoretická část práce je zaměřena na vodu a její funkci v lidském těle. Jsou zde uvedeny různé zdroje pitné vody a kritéria, která musí pitná voda splňovat. Dále se zabývá alkoholickými i nealkoholickými nápoji v pitném režimu a jejich vlivem na lidský organismus. Pitný režim je zde rozebrán z pohledu různých cílových skupin. Na závěr teoretické části je podrobněji představena věková skupina, na níž je cílený výzkum této práce. Praktická část práce byla realizována pomocí kvantitativního dotazníku, který byl distribuován mezi studenty Jihočeské univerzity. Hlavními cíly výzkumu bylo zanalyzovat pitný režim studentů, především objem, prostředí a časování příjmu tekutin. Dále zjistit, jaké je druhové složení nápojů zapojených do pitného režimu, a porovnat genderové rozdíly v rámci sledované skupiny.
Porovnání pitného režimu u obézních a neobézních diabetiků 2.typu
Görnerová, Lucie ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Škrha, Jan (oponent)
Bakalářská práce je věnovaná tématům diabetes mellitus 2. typu, obezitě a pitnému režimu z pohledu nutričního terapeuta. Cíl bakalářské práce: Porovnání pitného režimu u obézních a neobézních diabetiků 2. typu. Metodika: Praktická část bakalářské práce porovnává pitný režim obézních a neobézních diabetiků 2. typu. Sleduje kvalitu a kvantitu pitného režimu probandů. V diabetologické ambulanci IV. interní kliniky VFN bylo osloveno 16 diabetiků 2. typu. 8 probandů dokončilo výzkum a jejich výsledky jsou interpretovány v bakalářské práci. Účastnici vyplnili sedmidenní zápis před a po edukačním semináři. Zapisovali množství a druh vypitých nápojů. Před edukací vyplnili dotazník číslo 1, který byl zaměřen na povědomí pacientů o pitném režimu při onemocnění diabetem 2. typu. Po edukaci vyplnili dotazník číslo 2, který zkoumal náročnost sledování dodržování pitného režimu. Zjišťoval, zda se probandi zamysleli nad svým pitným režimem při jeho zapisování a jakou měli motivaci zúčastnit se edukačního semináře. Výsledky: Pro účel bakalářské práce a interpretaci výsledků byli probandi rozděleni na obézní a neobézní. Pitný režim neobézních diabetiků byl lepší po kvantitativní i kvalitativní stránce. Obézní probandi pili po edukačním semináři průměrně 77 % svého doporučeného příjmu tekutin. Jeden z obézních...
Senzorické hodnocení nápojů s přídavkem extraktů léčivých rostlin
Scholzová, Kristýna ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tématem této práce je senzorická analýza bylinných nealkoholických nápojů, jakožto součást vývoje nového potravinářského produktu. Teoretická část zpracovává informace ohledně chemického složení, účinků, potravinářských aplikací a aromatických látek použitých léčivých rostlin (máty peprné, šalvěje lékařské, třezalky tečkované a meduňky lékařské). Dále jsou teoreticky zpracovány metody, podmínky a průběh senzorické analýzy, statistické metody pro zpracování výsledků analýzy, a součástí rešerše jsou také technologie a postupy, využívané při výrobě bylinných sirupů a nápojů. Experimentální část se zabývá samotným senzorickým hodnocením několika variant nově vytvořených receptur jednodruhových a dvoudruhových bylinných nealkoholických nápojů. Senzorická komise byla složena ze 40 studentů magisterského a doktorského studia FCH VUT v Brně. Obsahem jsou čtyři navazující experimenty, z nichž každý představuje jedno sezení posuzovatelů a zahrnuje několik senzorických zkoušek, podložených příslušnými odpovědními formuláři. Senzorické zkoušky byly uspořádány dle platných znění ČSN, byly použity metody pořadové, popisné a párové porovnávací zkoušky, dále také hodnocení pomocí stupnic a metody senzorického profilu. Výsledky byly statisticky zpracovány Friedmanovým a Kruskal-Wallisovým testem, nejdůležitější výstupy byly také zpracovány metodou PCA a faktorovou analýzou. Úroveň schopností a zkušeností hodnotitelů odpovídá spotřebitelskému hodnocení. Součástí výsledků jsou senzorické charakteristiky všech hodnocených nápojů. Jednodruhové nápoje byly hodnoceny lépe než nápoje dvoudruhové, přírodní varianty byly preferovány před variantami barvenými aroniovým koncentrátem. Nejlepší uplatnění na trhu by měly pravděpodobně nápoj mátový a šalvějovo-mátový, z výsledků spotřebitelského dotazníku je však patrné, že pro praktické využití jsou nadějné všechny vzorky.
Stopová speciační analýza arsenu v nápojích
Fajgarová, Aneta ; Matoušek, Tomáš (vedoucí práce) ; Spěváčková, Věra (oponent)
Předmětem této bakalářské práce bylo stanovení toxikologicky významných specií arsenu ve vybraných nápojích (pivo, víno a jablečné šťávy) s minimální úpravou vzorků, pomocí selektivního generování hydridů, jejich záchytu vymrazováním v kapalném dusíku a detekcí pomocí atomové absorpční spektrometrie. Ve všech vzorcích byl nalezen pouze anorganický arsen, obsahy methyl substituovaných specií byly pod mezí detekce. Zvolená metoda je vhodná pro speciační analýzu arsenu v nápojích. Meze detekce jsou dostatečně nízké a stanovení není ovlivněno matricí vzorku. Výsledky byly také v dobré shodě se stanovením celkového obsahu arsenu po mineralizaci metodou ICP-MS. Jelikož není určen žádný maximální obsah arsenu v nápojích, stanovené koncentrace byly porovnány s limitem pro pitnou vodu (10 μg l−1 ). Všechny vzorky limit splnily, až na jeden vzorek jablečné šťávy, který limit přesáhl asi dvojnásobně. Klíčová slova speciační analýza, atomová absorpční spektrometrie, generování hydridů, arsen, nápoje
Analýza složení pitného režimu studentů středních škol ČR
STAROBA, Zdeněk
This thesis examines drinking regimes of high school students in the Czech Republic. The paper is divided into the theoretical and practical part. Firstly, the theoretical part highlights the importance of water in a human body. It also deals with the main principles of drinking regime within high school students. Secondly, the deep analysis of relevant literary sources is introduced. The final part monitors the possible implementation of drinking regime principles in high school environment. The practical part is focused on the research which was applied with high school students. The data were gained through a questionnaire survey methodology. The results are characterised and discussed in the conclusion of this thesis.
Pitný režim pro seniory z pohledu sortimentu a ročního období
SVOBODOVÁ, Michala
Tato diplomová práce je zaměřena na základní informace o významu pitného režimu zejména u osob vyššího věku a na vlastní problematiku pitného režimu seniorů v kolektivních zařízeních. Teoretická část práce obsahuje informace o procesu stárnutí organizmu, významu pitného režimu ve stáří, zdravotních důsledcích při jeho nedodržování a o specifikách pitného režimu ve stáří a v horkém a chladném období. Jednotlivé kapitoly se věnují druhům pitných vod a jejich složkám, jednotlivým typům nápojů a jejich vhodnosti pro seniorskou populaci. Praktická část analyzuje výsledky z výzkumu prováděného s pomocí anonymních dotazníků v domovech pro seniory a v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tyto dotazníky byly zaměřeny na frekvenci, množství a sortiment konzumovaných nápojů v jednotlivých obdobích roku a na informovanost seniorů o pitném režimu a také na zdravotní stav seniorů. Dotazníkové šetření dokazuje, že senioři jsou velmi dobře informováni o zásadách pitného režimu, často však jsou limitování finanční stránkou nebo absencí soběstačnosti.
Analýza obalových technologií pro balení nealkoholických nápojů
NOVÁK, Martin
Hlavním cílem bakalářské práce je provedení analýzy obalových technologií pro balení nealkoholických nápojů z hlediska vhodnosti pro realizaci logistických operací, logistických nákladů, respektování potřeb zákazníka a vlivu na životní prostředí. Dílčím cílem je stanovení kritických faktorů současných obalových technologií v nápojovém průmyslu a návrh opatření pro zajištění optimalizace systému balení nealkoholických nápojů. V práci jsou analyzovány současné metody obalových technologií a náklady na jejich pořízení. Dále jsou analyzovány náklady na jeden kus vlastního obalu. Posléze je navrhován inovativní systém výroby nealkoholických nápojů pomocí postmixových zařízení. Tato zařízení budou umístěna přímo v maloobchodních prostorách a budou obsluhována přímo zákazníky. Hlavním přínosem této technologie je úspora nákladů na výrobní zařízení, vlastní výrobu nealkoholických nápojů a na obalový materiál. Zákazníkům bude umožněno opakovaně využívat své vlastní obaly. Tento fakt bude mít za následek snížení konečné ceny nápoje pro spotřebitele a snížení zátěže pro životní prostředí minimalizací spotřeby obalových materiálů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.