Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení kvalitativních parametrů salátové řepy
MIKEŠOVÁ, Mariana
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviva zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první časti je nastíněna historie salátové řepy, pěstovaní, jednotlivé odrůdy. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytuji. V druhé části je provedena analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxi-dační aktivita. Tímto pokusem se potvrdilo, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny vykazují vyšší antioxidační aktivitu. Při zkoumání jednotlivých barviv u vybraných odrůd bylo zjištěno, že bohaté na betakyany a betaxantiny jsou především odrůdy "Redshine", "Monorubra". Nej-vyšší obsah těchto barviv mají odrůdy, které mají barvu dužniny dočervena až dofia-lova. Jejich hodnoty se pohybovaly výrazně výše než u odrůdy "Boldor F1", u které by se čekalo zastoupení betaxantinů naopak vyšší než u červeně zabarvených odrůd.
Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy
AUEROVÁ, Anežka
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviv a zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první části je nastíněna historie pěstování, jednotlivé odrůdy a jejich základní vlastnosti. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytují. V druhé části je provedena samotná analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxidační aktivita. Díky tomu se dospělo k závěru, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny jsou bohatší na antioxidační látky. A proto jsou také zdraví prospěšnější.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.