Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hospodářská situace Katalánska, jeho pozice v rámci Evropské unie a spolupráce s Českou republikou
Věříšová, Magdaléna ; Zamykalová, Miroslava (vedoucí práce) ; Gullová, Soňa (oponent)
Tato práce se zaměřuje na zhodnocení ekonomické situace španělského autonomního společenství Katalánsko, jeho postavení ve Španělském království i Evropské unii a kooperaci s rezidenty České republiky. Cílem této práce je kromě shrnutí dosavadního vývoje také analýza potenciálu a atraktivity oblasti a návrh možností budoucího vývoje ve vztahu k ČR. Nejprve jsou v bakalářské práci uvedeny nejpodstatnější informace o Katalánsku, včetně historického vývoje a demografické i politické charakterizace. Následující část se zabývá rozborem hospodářské situace regionu a popisem faktorů, které mohou mít vliv na investiční rozhodování. Celková atraktivita regionu je shrnuta prostřednictvím SWOT analýzy. Dále se práce věnuje obchodní a politické spolupráci Katalánska v rámci EU a obdrženým prostředkům ze strukturálních fondů. Na závěr je zhodnocen význam tohoto autonomního společenství jakožto partnera České republiky z hlediska obchodních a investičních vztahů.
Postavení Baskicka v rámci Španělska
Kadlecová, Markéta ; Havlová, Radka (vedoucí práce) ; Dubský, Zbyněk (oponent)
Baskicko je jednou ze 17 autonomních oblastí Španělska, v jehož rámci má výjimečné postavení. Cílem této práce je představit Baskickou autonomní oblast a specifika baskického nacionalismu. První dvě kapitoly pojednávají o hlavních faktorech baskického nacionalismu, příčinách jeho vzniku a zabývají se také vývojem baskické autonomie až do současnosti. Dále práce věnuje pozornost roli teroristické organizace ETA, jejímu vývoji a vlivu na baskickou politickou scénu. Poslední kapitola shrnuje postavení Baskicka z politického a ekonomického hlediska a porovnává jeho pozici s dalšími dvěma autonomními oblastmi - Katalánskem a Galicií.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.