Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sledování změn asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Lasotová, Michaela
Diplomová práce je zaměřena na sledování změn asimilovatelného dusíku a jeho forem v průběhu fermentace moštů révy vinné. Práce se na úvod zabývá popisem dusíkatých sloučenin v hroznech a moštech révy vinné, jejich genezi v hroznech a popisem jednotlivých forem dusíku v moštech. V neposlední řadě se práce zabývá utilizací dusíku kvasinkami a možnostmi přídavku výživy do moštu. V experimentální části je popsán pokus, který byl prováděn v Lednici na přelomu let 2015/2016, založený na sledování změn obsahu dusíkatých látek v moštu v průběhu celé fermentace. Jednotlivé varianty sledují působení přídavku výživy ve dvou koncentracích a porovnávají je s kontrolními variantami. Jednotlivá data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.
Základní parametry moštů révy vinné
Výmola, Tomáš
V této bakalářské práci byla po prostudování získaných domácích, tak i zahraničních zdrojů rozebraná tématika základní parametry moštu révy vinné, výrobě vína a následně k častým chorobám a vadám vína dochází již ve vinici, během zpracování hroznů, kvašení rmutu nebo i samotném véně během jeho zpracování nebo po následném plnění do lahví
Vliv arbuskulárních mykorhizních hub na fyziologické projevy a plodnost u révy vinné (Vitis vinifera L.) =: The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on physiological processes and fertility of grapevine (Vitis vinifera L.) /
Sedláček, Martin
V tříletém experimentu byl hodnocen vliv AM hub na fyziologické procesy a plodnost u révy vinné (Vitis vinifera L.) u varianty s inokulací AM hub oproti neinokulované kontrole. Pokus byl založen na pozemku ZF Mendelu u odrůdy Rulandské modré a Frankovka v plodné vinici a u sazenic v kontejnerovém a polním experimentu. Pozitivní vliv AM hub v plodné vinici byl u obou odrůd zaznamenán u cukernatosti hroznů, asimilovatelného dusíku, hořčíku a železa v moštu. U sazenic v kontejnerovém a polním experimentu byl u obou odrůd prokázán pozitivní vliv AM hub na intenzitu fotosyntézy, stomatální vodivosti a úroveň transpirace. Předpokládaný pozitivní vliv AM hub na všechny zkoumané parametry nebyl prokázán, což koresponduje s výsledky současných výzkumů na toto téma.
Vliv způsobu ošetřování půdy na obsah dusíku v listech a asimilovaného dusíku v moštu
Kušický, Dávid
Táto bakalárska práca sa zaoberá spôsobom ošetrovania pôdy a vplyv na obsah dusíku v listoch a asimilovaného dusíku v mušte. V teoretickej časti je všeobecne popísaná rola dusíka, jeho kolobeh, asimilovatelný dusík, listové analýzy a problematika ozelenenia vinohradov. V praktickej časti boli vybrané 2 odrody, Burgundské šedé a Tramín červený s trávnatou zmesou respektíve so spontánnym ozelenením. Prvá časť obsahuje výsledky dusíka a ostatných prvkov z listových stopiek. V druhej časti je meraný asimilovatelný dusík v muštoch. Na konci praktickej časti sú obsiahnuté grafy, ktoré poukazujú na rozdiely ozelenenia trávnatými zmesami a spontánneho ozelenenia. V závere je zhodnotené ozelenenie vo vzťahu k živinám, hlavne dusíku a asimilovatelnému dusíku a odporučenie vhodného spôsobu ošetrovania pôdy vo vinici.
Sledování změn asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Najmanová, Barbora
Diplomová práce se zabývala problematikou změny asimilovatelného dusíku během kvašení moštů révy vinné. V teoretické části byly zahrnuty kapitoly, které popisují, co to vůbec je asimilovatelný dusík a jeho dělení na anorganickou a organickou formu, geneze dusíku v hroznech, jeho utilizace (katabolická represe, utilizace aminokyselin, která se skládá z katabolismu a syntézy). Následně byla zmíněna negativa při nedostatku asimilovatelného dusíku (nárůst biomasy, pomalá a neúplná fermentace, vznik sirnatých látek) a nadbytku (vznik vyšších alkoholů, kyseliny octové, etyl karbamátu a sirnatých látek). V experimentální části proběhl pokus na moštu odrůdy Chardonnay. Mošt byl rozdělen na tři varianty ve dvou opakováních. Podle doporučeného dávkování byla přidána výživa Nutristart organiq v minimální a maximální dávce, třetí variantou byla kontrola, které neobsahovala žádnou výživu. Výsledky byly získány z přístrojů Titroline Easy, Miura One a FTIR analyzátor Bruker Alpha. Ty byly následně statisticky zpracovány pomocí softwaru Excel a STATISTCA 12. Experiment byl doplněn o senzorické hodnocení.
Sledování změn asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Lasotová, Michaela
Diplomová práce je zaměřena na sledování změn asimilovatelného dusíku a jeho forem v průběhu fermentace moštů révy vinné. Práce se na úvod zabývá popisem dusíkatých sloučenin v hroznech a moštech révy vinné, jejich genezi v hroznech a popisem jednotlivých forem dusíku v moštech. V neposlední řadě se práce zabývá utilizací dusíku kvasinkami a možnostmi přídavku výživy do moštu. V experimentální části je popsán pokus, který byl prováděn v Lednici na přelomu let 2015/2016, založený na sledování změn obsahu dusíkatých látek v moštu v průběhu celé fermentace. Jednotlivé varianty sledují působení přídavku výživy ve dvou koncentracích a porovnávají je s kontrolními variantami. Jednotlivá data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.
Vliv kvasinek na vývoj asimilovatelného dusíku během fermentace moštů révy vinné
Tomková, Magdaléna
Záměrem této bakalářské práce bylo zjistit, zda mají různé kvasinky různé požadavky na výživu asimilovatelným dusíkem a porovnání hodnot spotřeb asimilovatelného dusíku během fermentace. Tvrzení, že každá surovina a každý preparát mají jiné vlastnosti a nároky na podmínky kvašení, se podle očekávání potvrdilo. Provedený experiment ukázal, že rozdíly ve vývoji asimilovatelného dusíku v moštech s různým zákvasem nebyly nijak markantní, ale přesto je můžeme považovat za průkazné. Literární část práce byla zaměřena na přiblížení mechanismu kvasinek, fermentace a využití asimilovatelného dusíku. Pro pochopení celého systému je nutné znát dílčí subjekty, proto byla část literární rešerše věnována popisu jednotlivých složek účastnících se fermentačního procesu, které byly pro účely této práce nejvíce důležité.
Vliv doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Škrobák, Stanislav
Tato diplomové práce se zabývá vlivem doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné. V literární části je obecně popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku, tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány 2 odrůdy, "Tramín" a "Rulandské bílé". Hrozny těchto odrůd byly po odstopkování a pomletí macerovány 48 hodin. Od každé odrůdy byly 2 varianty, první nechlazená a druhá chlazená na 5°C. Odběr vzorků probíhal po 0, 2, 4, 12, 24 a 48 hodinách macerace a u vzorků byl následně měřen obsah asimilovatelného dusíku a další parametry. Tyto výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl zkoumán vliv macerace na obsah asimilovatelného dusíku a jiných obsahových látek v moštu.
Sledování změn asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace moštů révy vinné
Jeřábek, Rostislav
Diplomová práce se zabývala sledováním asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace. V literární části byla popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku (YAN), tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány dva druhy kvality výživy, které jsme ještě rozdělily podle přídavku výživy na -- nízké dávky, vysoké dávky a vysoké dávky rozdělené. Společně s kontrolní variantou vzniklo 7 variant. Měřilo se na přístrojích TITROLINE EASY, Miura a FTIR analyzátor Bruker Alpha. Měření byla doplněna o senzorické zhodnocení v termínu 4. 12 2013 a 28.2 2014. Krom měření asimilovatelného dusíku, jsme měřili -- titrovatelné kyseliny, pH, alkohol, celkový cukr atd. Ze získaných dat se pomocí statistických metod (program STATISTICA 10) zkoumal vztah mezi všemi měřenými parametry.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.