Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Metody stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů v hroznech a moštech
Hodeček, Radomír
Tato bakalářská práce se zabývá analytickými metodami pro stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů v hroznech a moštech. Na začátku byla prostudována literatura týkající se metabolismu kvasinek a metod pro stanovení obsahu sacharidů. Vybrané analytické metody jsou zde popsány z hlediska přesnosti, rychlosti a náročnosti na instrumentální vybavení. V závěru jsou vybrány vhodné metody pro vinařskou praxi. Předmětem pokusu bylo srovnání různých analytických metod vhodných pro stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů. Měření probíhalo na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty v Lednici na Moravě a to Československým normalizovaným moštoměrem s teploměrem a bez teploměru, Oechsleho moštoměrem, digitálním refraktometrem a titrační metodou dle Rebeleina.
Analytical assessment of grammar school pupil's ESL writings
Šiprová, Hedvika ; Dvořák, Bohuslav (vedoucí práce) ; Hofmannová, Marie (oponent)
Teoretická část diplomové práce zasazuje výzkum praktické části do širšího odborného kontextu a zabývá se specifiky hodnocení písemných projevů. Představuje důvody pro hodnocení písemných prací, rozebírá metody a způsoby jejich hodnocení, a také způsoby testování psaní. V závěru teoretické části je představen předpokládaný řídící princip - efekt washback, který ovlivnil směřování výzkumu tvořícího praktické část práce. Praktická část je rozdělena do dvou částí. V první části je za pomoci dotazníkového šetření zkoumáno užívání různých typů hodnocení mezi učiteli angličtiny jako cizího jazyka při výuce žáků gymnázií. Cílem bylo především zmapovat, kolik z nich používá analytické a/nebo multiple-trait hodnocení. Zmíněnou metodou se podařilo zjistit, že analytické hodnocení je nejvíce využívaným způsobem hodnocení. Další v pořadí bylo holistické, multiple-trait a primary-trait hodnocení. Jiné způsoby hodnocení nejsou využívány ve větší míře. Druhá část má podobu případové studie věnující se kritériím hodnocení několika pedagogů a jejich porovnáním s kritérii zkoušky Cambridge English: Preliminary a české státní maturity. Řešitelka práce se snažila zjistit, zda existují kritéria či deskriptory, které se vyskytují napříč různými systémy, a dala by se tak považovat za univerzální. Bylo nalezeno hned několik...
Používané metody pro stanovení termolabilních bílkovin v procesu výroby vína a jejich srovnání
Hodeček, Radomír
Tato diplomová práce se zabývá analytickými metodami pro stanovení obsahu termolabilních bílkovin v procesu výroby vína a jejich porovnáním. Na začátku byla prostudována literatura týkající se termolabilních bílkovin, metod stanovení a jejich vlivu na koloidní stabilitu vína. Vybrané analytické metody jsou zde popsány z hlediska přesnosti a rychlosti. V závěru jsou vybrány a doporučeny metody vhodné pro vinařskou praxi. Předmětem pokusu bylo srovnání různých analytických metod vhodných pro stanovení obsahu termolabilních bílkovin. Měření probíhalo na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty v Lednici na Moravě, a to turbidimetricky měřitelnými metodami jako jsou tepelné testy s využitím teplot 90 °C a 60 °C s různou délkou působení, kyselinové testy s využitím kyseliny sulfosalicylové a trichloroctové a také taninový a etanolový test. V další skupině byla pouze metoda turbidimetricky neměřitelná a to pěnová zkouška.
Vliv technologie vysokokoncentrovaných mladin na finální kvalitu piva
Pohlová, Markéta
Tato diplomová práce se zabývá vlivem technologie vysokokoncentrovaných mladin na finální kvalitu piva. V literární části je vysvětlen a charakterizován pojem vysokokoncentrovaná mladina a je zde uveden postup její výroby metodou HGB. Důležitou kapitolou jsou pivovarské kvasnice, které hrají u výroby piva metodou HGB velmi významnou roli. V poslední části literární rešerše je uvedena problematika užívání CKT, což je v dnešní době velmi řešené téma. V experimentální části bylo testováno celkem sedm vzorků, čtyři maloobjemové a tři vzorky z univerzitního minipivovaru. Tyto vzorky byly následně naředěny sycenou vodou na piva o stupňovitosti 10 %, 11 % a 12 %. Výsledné produkty byly analyticky proměřeny a senzoricky vyhodnoceny.
Metody stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů v hroznech a moštech
Hodeček, Radomír
Tato bakalářská práce se zabývá analytickými metodami pro stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů v hroznech a moštech. Na začátku byla prostudována literatura týkající se metabolismu kvasinek a metod pro stanovení obsahu sacharidů. Vybrané analytické metody jsou zde popsány z hlediska přesnosti, rychlosti a náročnosti na instrumentální vybavení. V závěru jsou vybrány vhodné metody pro vinařskou praxi. Předmětem pokusu bylo srovnání různých analytických metod vhodných pro stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů. Měření probíhalo na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty v Lednici na Moravě a to Československým normalizovaným moštoměrem s teploměrem a bez teploměru, Oechsleho moštoměrem, digitálním refraktometrem a titrační metodou dle Rebeleina.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.