Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.
Dopady koronavirové krize na vinaře sdružené ve VOC Modré Hory
Melichar, Lukáš
Diplomová práce se zabývá tématem koronavirové krize a jejími dopady na vinaře sdružené ve VOC Modré Hory. Nejprve je v práci vymezen český vinařský trh. Následuje charakteristika mikroregionu Modré Hory a sdružení tamního VOC. Dále je uvedena koronavirová pandemie včetně jejích důsledků pro vinařský sektor. V rámci vlastního kvalitativního průzkumu byli prostřednictvím semistrukturovaných rozhovorů dotazováni vybraní členové VOC Modré Hory. Sdružení své vinaře během pandemie podpořilo z hlediska společné propagace v internetovém prostředí. Celkový charakter dopadů koronavirové pandemie pro vinaře VOC Modré Hory není jednoznačný a je ovlivněný možností daného podniku přizpůsobit se vzniklé situaci, kdy již individuálně záleželo na každém vinařství.
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.
Vinařská obec Vrbice
Kučera, Tomáš
Tuto bakalářskou práci jsem zaměřil na vinařskou obec Vrbice, zmiňuji její historii, viniční tratě a odrůdy révy vinné, které se zde pěstují. Zaměřil jsem se také na klimatické a půdní podmínky. Dále jsou zde popsány typické odrůdy pro danou lokalitu a místní pěstitelé a vinaři. V závěru jsou přiložené chemické a senzorické analýzy vybraných vzorků vín.
Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory
Hloušek, Petr
V diplomové práci s názvem Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory bylo primárním cílem zhodnotit prostřednictvím experimentu s kvašením v automatickém vinifikátoru, otevřené a uzavřené nádobě, jaký vliv mají autochtonní kvasinky vůči komerčním. Dále pak zjistit zráním vín v dřevěném sudu a neprodyšné nádobě, zda vyhovuje více zrání se zvýšeným nebo minimálním množstvím kyslíku. Výstupem z této práce poté byla senzorická analýza vína kvantifikována do 100 bodové tabulky podle OIV a také aromatický profil a profil struktury a mohutnosti vín, které byly následně zpracovány do grafů. Experimentální vzorky byly podrobeny analýze jednotlivých parametrů - antokyany, celkové polyfenoly, antioxidační kapacita a barevné parametry.
VOC Modré hory
Sadílek, Lukáš
Tato bakalářská práce popisuje a charakterizuje specifika VOC Modré hory. Cílem této práce bylo blíže popsat VOC Modré hory a porovnat toto sdružení s ostatními VOC. Na začátku práce byly stručně popsány apelační systémy v jiných zemích. V následující kapitole bylo popsáno terroir a jeho činitelé, na které navázala kapitola popisu mikroregionu Modré hory z hlediska geologických, půdních a klimatických podmínek. Dále zde byly popsány podmínky zatřídění vín, popis odrůd a členové sdružení VOC Modré hory. Toto sdružení bylo srovnáno s ostatními VOC a byla navrhnuta řešení pro lepší orientaci zákazníka a zvýraznění terroir ve vínech s označením VOC.
Vinařská obec Němčičky
Bernát, Miroslav
Bakalářská práce je zaměřena na vinařskou obec Němčičky, její historii, půdní a klimatické podmínky, viniční tratě, nejvíce pěstované odrůdy a způsob vedení révy vinné. Součástí je i stručný popis významných pěstitelů révy a výrobců vín v tomto regionu. Zmíněna je rovněž současná vinařská legislativa ČR s ohledem na rozdělení pěstitelských oblastí a podoblastí v České republice schválených pro produkci jakostních vín. Předmětem této práce je také charakteristika sdružení VOC Modré hory, srovnání apelačního a germánského systému klasifikace vín a význam slova terroir v souvislosti s jedinečnými vlastnostmi místa původu hroznů. Na závěr byla provedena senzorická a základní chemická analýza vybraných šesti vzorků vín typických pro vinařskou obec Němčičky.
Charakteristika a specifika VOC Modre hory
Michalík, Peter
Bakalářská práce s názvem "Charakteristika a specifika VOC Modré hory" se zabývá společními bodmi jednotlivých VOC a zároveň a specifikami jednotlivých VOC v České republice. Na základe stanov jednotlivých VOC sdružení, byla vykonána rešerše s cílem najít specifika VOC Modré hory oproti ostatním VOC. Dalším cílem bylo navrhnout možnosti zlepšení stanov VOC Modré hory vzhledem k zákaznícké přehlednosti ponoukaných vín. Tohle zlepšení bylo realizováno vytvořením dvou produktových řad pro červená vína a dvou produktových řad pro vína růžová. U červených vín je to řada VOC Modré hory Traditional pro jednodušší ovocitá červená vína a řada VOC Modré hory Terroir pro velká vína z odrůdy Frankovka ze starších vinohradů z nejlepších poloh. U růžových vín je to řada VOC Modré hory Traditional pro komplexnější růžová vína s potenciálem pozitivního vývoje v lahvi. Druhá řada růžových vín je VOC Modré hory Fresh pro svěží ovocitá růžová vína s pikantní kyselinkou, určené k okamžité spotřebě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.