Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vývoj cen mléka a vybraných mléčných výrobků v ČR
Vrbová, Šárka ; Steininger, Michal (vedoucí práce) ; Ondřej, Ondřej (oponent)
Hlavním cílem bakalářské práce je analýza a zhodnocení cenového vývoje mléka a vybraných mléčných výrobků. Teoretická část práce vytváří základní přehled o systému produkce, obchodu a spotřeby mléka v České republice. Praktická část práce se zaměřuje na vývoj cen jednotlivých mléčných produktů u vybraných maloobchodních jednotek. Součástí praktické části je také vzájemné porovnání maloobchodních jednotek mezi sebou. Máslo vykazuje nejvíce dynamický cenový vývoj ze všech zvolených výrobků. Naopak ceny odtučněného tvarohu a bílého jogurtu stagnovaly. Supermarket Kaufland byl vyhodnocen jako maloobchodní prodejna, která zákazníkům nabízí nejnižší ceny.
Výroba mléka v zemědělském podniku
CARDA, Martin
Tato studie se zabývá výrobou mléka v zemědělském podniku. Předmětem zkoumání byl anonymizovaný zemědělský podnik, který svou produkci realizoval v Jižních Čechách. Nejprve se zkoumala celková nákladovost výroby mléka a poté tržní cena mléka v letech 2007 - 2013. U nákladovosti produkce mléka byla zkoumána největší nákladová položka, kterou byla krmiva podílející se na celkových nákladech společnosti nejvyšší měrou. Bylo zjištěno, že podnik si je vyráběl z větší části sám. Avšak v prvních letech analýzy nebyla tato výroba zcela efektivní. Až v posledním roce zkoumání se docílilo potřebných úspor, které se projevily v lepší práci s vlastními krmivy a ve vybrání vhodnějšího dodavatele svými silami neprodukovaných krmiv. Tržní cena mléka v letech 2007 2013 značně kolísala. Byla dána hlavně děním na světovém trhu, kde poptávku tvořila hlavně Čína a země jihovýchodní Asie. Od roku 2009 se tržní cena mléka setrvale zvyšovala, čímž vytvořila dobré prostředí i pro vybraný zemědělský podnik.
Výživa dojnic v různých fázích mezidobí se zaměřením na pososuzení vlivu výživy na produkci a kvalitu
HORKÝ, Jan
Tématem této bakalářské práce je výživa dojnic v různých fázích mezidobí se zaměřením na posouzení vlivu výživy na produkci a kvalitu mléka. V zemědělském družstvu Kojčice v obci Krasíkovice jsem sledoval parametry výživy a produkce v průběhu roku u dojnic českého strakatého skotu. V první části práce jsem se zaměřil na techniku a krmení dojnic, krmné dávky a zhodnocení vyrobených krmiv. Kukuřičná siláž, která se zkrmovala, byla zařazena do první jakostní třídy. Jetelové siláže byly zařazeny do první, druhé, ale i třetí třídy. Poradenskou činnost ohledně výživy, rozborů krmiv a sestavování krmných dávek zajišťuje Mikrop Čebín. Dále jsem se zaměřil na zdravotní stav dojnic a telat v návaznosti na výživu. Průměrná užitkovost byla 6 450 kg mléka na dojnici za rok. Sledoval jsem jednotlivé složky mléka a vyhodnotil jsem, jak se měnily v průběhu roku. Průměrný obsah bílkovin byl 3,48 % a tuku 4,12 %. V další části jsem zhodnotil ekonomické ukazatele výroby mléka. Průměrné náklady na krmný den byly 143,51 Kč. Průměrné výrobní náklady na litr mléka se pohybovaly okolo 8,51 Kč. Průměrná výkupní cena za litr mléka byla 7,64 Kč.
Zhodnocení výroby a spotřeby mléka a mléčných výrobků v ČR.
SOKOLOVÁ, Miroslava
V této práci je zhodnocena produkce a spotřeba mléka v ČR. Dále jsou zde vyhodnoceny spotřebitelské preference a import a export s ohledem na komoditní a teritoriální strukturu. Práce se zabývá i náhledem vývoje cen a ekonomiky výroby mléka.
Vliv výživy a krmení na ekonomické ukazatele výroby mléka
DOLEŽAL, Tomáš
Tématem této diplomové práce je vyhodnotit vliv výživy a krmení na ekonomické ukazatele výroby mléka v ZOD Borovany. První část práce se soustřeďuje na základní aspekty chovu dojnic včetně fyziologických procesů ovlivňujících jejich užitkovost. Další část práce je zaměřena na sestavování krmných dávek, popis nejdůležitějších složek určujících výši dojivosti a konkrétní způsob techniky krmení. Hlavní faktory, ovlivňující ekonomické ukazatele produkce mléka, jsou popsány a rozebrány ve stěžejní části diplomové práce. Zde se jedná hlavně o náklady na krmení a kvalitu krmení. Tato práce si klade za cíl zjistit, jakým způsobem kvalita výživy ovlivní ekonomické výsledky výroby mléka ve sledovaných letech 2007 a 2008.
Výsledky živočišné produkce a jejich ekonomické zhodnocení
OPIČKOVÁ, Jitka
V provozních podmínkách byla vyhodnocena živočišná výroba (chov dojnic) vybranými ekonomickými ukazateli. V Agrodružstvu Načeradec byly sledovány základní principy výživy a krmení dojnic a užitkovost. Dále byla věnována pozornost nákladovým položkám (náklady na krmiva, pracovní náklady, náklady na služby atd.), výnosům a výsledku hospodaření v letech 2005 {--} 2006. Během sledování bylo zjištěno, že chov dojnic je rentabilní. Míra rentability výroby mléka bylo v roce 2005 téměř 12 % (průměr ČR je 3,8 %). V roce 2006 míra rentability poklesla na 3,02%. Tento pokles byl způsoben cenovou politikou mlékáren uplatňovanou při vykupování mléka. Jednoduše můžeme říci, že výroba mléka v Načeradci je rentabilní především díky vysoké užitkovosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.