Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa ve vztahu k zubnímu kazu
Kunická, Kristýna
Zubní kaz je zdravotní problém lidí na celém světě. Je to přenosné bakteriální onemocnění způsobené kyselinami, které produkují bakterie. Kyseliny se tvoří, když zkvasitelné sacharidy v potravinách nebo nápojích reagují s bakteriemi přítomnými v zubním plaku na povrchu zubu. Kyseliny způsobují ztrátu vápníku a fosfátů ve sklovině, tento proces se nazývá demineralizace. Zubní kaz je proces mnoha cyklů demineralizace a remineralizace. Demineralizace začíná uvnitř skloviny či dentinu a může pokračovat, dokud se nevytvoří zubní kaz. V této bakalářské práci jsou zmíněny příčiny a faktory vzniku zubního kazu: vysoký počet kariogenních bakterií, množství a kvalita sliny, nedostatečná aplikace fluoridů, špatná ústní hygiena a především nevhodná výživa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.