Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Využití sóji v potravinách
Hermanová, Marta
Tato bakalářská práce se věnuje tématu využití sóji v potravinách. Nejdříve je uvedena obecná charakteristika sóji a její pěstování ve světě a v České republice, se zmínkou o pěstování geneticky modifikované sóji. Další část práce je věnovaná složení sójových bobů z výživového hlediska, jsou zmíněny antinutriční látky a biologicky aktivní látky obsažené v sóji. Je popsán vliv konzumace sóji na zdraví člověka a také je zmíněna alergie na sóju. Dále je popsáno získávání sójového oleje a jeho složení, získávání sójového lecitinu a jeho použití v potravinách, výroba některých fermentovaných a nefermentovaných sójových potravin. Značná pozornost je věnována získávání sójových bílkovin a příklady jejich využití v potravinách. V průběhu celé práce jsou použity odkazy na platnou evropskou a českou legislativu týkající se sóji. Nakonec je stručně popsána situace sójových výrobků na českém trhu.
Ekonomická analýza rostlinné produkce ve vybraném zemědělském podniku
Hrabal, Jakub
Tato diplomová práce se zabývala výzkumem na pozemcích soukromé farmy nedaleko města Kojetína, která obhospodařuje kolem 230 hektarů orné půdy na nichž pěstuje řepku, pšenici, ječmen a sóju. Byly zde vysvětleny pomocí polních deníků konkrétní pěstební zásahy za roky 2018, 2019 a 2020. Cílem bylo vyhodnotit agronomickou a ekonomickou stránku produkce za jednotlivé ročníky. Hlavním ukazatelem byl příspěvek na úhradu. Ten v průměru všech plodin v roce 2018 vyšel 4 450 Kč/ha, v dalším roce 5 414 Kč/ha a v posledním sledovaném roce 12 480 Kč/ha. V daných letech se na výši příspěvku na úhradu projevil vliv ročníku. Na základě výsledků výzkumu byly doporučeny agronomické a ekonomické opatření ke stabilizaci příspěvku na úhradu v budoucích letech.
Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh
Sobotková, Markéta ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tempeh patří mezi fermentované probiotické sójové výrobky. Díky jeho bohatému zdroji bílkovin, přítomnosti nenasycených mastných kyselin esenciálních pro člověka a vysoké hladině antioxidantů je hodnotnou výživovou potravinou. Teoretická část práce popisuje nutriční složení tempehu a sójových bobů. Jsou diskutovány pozitivní a negativní účinky sóji na lidské zdraví. Dále byly sledovány změny výživových složek způsobené fermentačním procesem a působením mikroorganismů. Experimentální část diplomové práce se zabývá mikrobiologickou analýzou tří druhů tempehu a využitím metody polymerázové řetězové reakce. Izolace DNA z produktů byla provedena pomocí fenolové extrakce, pomocí magnetických mikročástic F-kol 77ox a magnetických nanočástic F79/L3-PLL. V rámci nutriční analýzy byly studovány změny jednotlivých nutričních složek a dalších látek v sójových bobech po fermentaci tempehu. Ve výrobcích byl stanovován celkový obsah hlavních nutričních složek – sacharidů, lipidů a bílkovin. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie bylo analyzováno množství antioxidačních látek jako polyfenoly a flavonoidy. V práci bylo také provedeno stanovení množství vitaminu E pomocí HPLC a stanovení přítomnosti mastných kyselin pomocí GC ve vzorcích tempehu a bobů.
Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů plodin
ŠÍREK, Milan
Diplomová práce se zabývá posouzením energetického potenciálu odpadních materiálů vznikajících po sklizni a zpracování pohanky seté ve srovnání s dalšími minoritními druhy zemědělských plodin (len setý, hrách setý a sója luštinatá). V práci je zahrnuta elementární analýza odpadních materiálů na jejichž základě byla zjištěna hodnota spalného tepla, výhřevnosti a konečný energetický zisk.
Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh
Sobotková, Markéta ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tempeh patří mezi fermentované probiotické sójové výrobky. Díky jeho bohatému zdroji bílkovin, přítomnosti nenasycených mastných kyselin esenciálních pro člověka a vysoké hladině antioxidantů je hodnotnou výživovou potravinou. Teoretická část práce popisuje nutriční složení tempehu a sójových bobů. Jsou diskutovány pozitivní a negativní účinky sóji na lidské zdraví. Dále byly sledovány změny výživových složek způsobené fermentačním procesem a působením mikroorganismů. Experimentální část diplomové práce se zabývá mikrobiologickou analýzou tří druhů tempehu a využitím metody polymerázové řetězové reakce. Izolace DNA z produktů byla provedena pomocí fenolové extrakce, pomocí magnetických mikročástic F-kol 77ox a magnetických nanočástic F79/L3-PLL. V rámci nutriční analýzy byly studovány změny jednotlivých nutričních složek a dalších látek v sójových bobech po fermentaci tempehu. Ve výrobcích byl stanovován celkový obsah hlavních nutričních složek – sacharidů, lipidů a bílkovin. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie bylo analyzováno množství antioxidačních látek jako polyfenoly a flavonoidy. V práci bylo také provedeno stanovení množství vitaminu E pomocí HPLC a stanovení přítomnosti mastných kyselin pomocí GC ve vzorcích tempehu a bobů.
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
BUCKOVÁ, Pavlína
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.