Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv regulace na strukturu vysokého školství v České republice
Šustrová, Denisa ; Schwarz, Jiří (vedoucí práce) ; Ševčík, Miroslav (oponent)
Struktura vysokého školství v České republice se za posledních deset let změnila. Hlavní příčinnou této změny je postupný velký nárůst soukromých vysokých škol. Diplomová práce v teoretické části popisuje důležitost investice do lidského kapitálu, způsoby státní regulace ve vysokém školství a nástrahy, kterým musí regulační orgán Akreditační komise čelit. Analytická část je zaměřená na vývoj počtu uchazečů o studium na vysokých školách a absolventů dle jednotlivých skupin studijních programů a na jejich uplatnění na trhu práce. Funkce Akreditační komise, jakožto hlavního regulátora vysokého školství v České republice, analytickou část uzavírá. Budu se snažit zjistit, jak se změnila vlivem regulace vysokého školství struktura vysokoškolského vzdělání a jestli se vývoj struktury vysokého školství vlivem regulace vyvíjí pro společnost efektivně.
Akreditace vysokých škol jako předpoklad kvality a úspěšnosti
Stejkoza, Josef ; Lipka, David (vedoucí práce) ; Chalupníček, Pavel (oponent)
Práce se zabývá problematikou regulace vysokého školství pomocí akreditace. Dle mezinárodního žebříčku univerzit ARWU vybírá státy s největším výskytem vysokých škol v Top20-Top500 a rozebírá systém jejich akreditace především z hlediska míry regulace. Vysoké školy řadí do dvou skupin: (1) Fungující v liberální (liberálnějším) terciárním systému; a (2) Fungující v regulovaném systému. Tyto dvě skupiny pak mezi sebou porovnává a snaží se nalézt odpověď na otázku, zda může být regulace příčinou úspěšnosti, nebo neúspěšnosti té či oné skupiny. Zvláštní pozornost věnuje české Akreditační komisi a transparentnosti akreditačního procesu v ČR v porovnání se světovou praxí. Pro přehlednost je v závěru práce uvedeno grafické znázornění systémů obou skupin dle jednotlivých zemí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.