Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravní preference mravenců r. Formica na semenech s elaiozómy
ENGLICKÝ, Tomáš
Předmětem této bakalářské práce je zjistit, zda mravenci rodu Formica preferují některé z druhů semen s elaiozómy. Přenos semen s elaiozómy mravenci se nazývá myrmekochorie. V teoretické části této práce je popsán fenomén myrmekochorie, který je zde zasazen do kontextu problematiky šíření semen. V závěru teoretické části je zhodnoceno, že i přes některé nevýhody přináší myrmekochorie mravencům i rostlinám značné zisky. V praktické části této bakalářské práce je popsán pokus, kterým byly zjišťovány preference mravenců. U dvou pokusných mravenišť byla mravencům předkládána semena s elaiozómy celkem pěti pokusných rostlin. Získaná data byla zpracována do tabulek a grafů a následně vyhodnocena. Z výsledků je patrno, že mravenci preferují některé druhy předložených semen. Práce diskutuje, čím je tato preference mravenců způsobena.
Kvalita osiv obilnin v České republice
BENKOVÁ, Ludmila
Kvalitní rozmnožovací materiál je tvořen na poli. Vždy se jedná se o vztah semen a prostředí, který je ovlivněný agrotechnikou. V rámci České republiky byly odebrány vzorky certifikovaných osiv obilnin u vybraných zemědělců, zemědělských družstev a zemědělských společností, které byly následně analyzovány. Všechny uvedené vzorky osiv sklizně roku 2013 odpovídaly legislativním požadavkům. Pojem kvalita osiva je pro mnohé subjektivně vnímaným pojmem. Pomocí dotazníkového šetření bylo v miniprůzkumu zjištěno, jak pěstitelé vnímají nabídku i kvalitu certifikovaných osiv. Současně podle poskytnutých dat od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského byla provedena analýza skutečné potřeby bioosiv obilnin v České republice, která neodpovídá reálné nabídce bioosiv. Současná situace v oblasti kvality certifikovaných osiv a nabídky bioosiv představuje výzvu ke zlepšení a do budoucna uskutečnění potřebných legislativních změn.
Vliv různých typů zdrojů plazmy na růst semen. Laboratorní pokus na Pohance seté
Šerá, Božena ; Gajdová, Iveta ; Čermák, M. ; Gavril, B. ; Hnatiuc, E. ; Kováčik, D. ; Kříha, V. ; Sláma, J. ; Šerý, M. ; Špatenka, P.
Byla testována klíčivost a počáteční růst nažek pohanky seté (Fagopyrum aesculentum) po ošetření nízkoteplotním plazmatem generovaným různými typy elektrických výbojů s použitím vzduchu jako nosného, resp. pracovního plynu. Byly použity tři časové expozice ošetření: 3 min, 5 min, 10 min. Sledovány byly tyto biologické parametry: klíčivost, délka klíčků a jejich hmotnost. Data byla vyhodnocena dvoucestnou analýzou variance. Byl prokázán významný vliv typu plazmového výboje, času expozice a kombinace obou faktorů. Největší stimulační vliv na klíčivost a počáteční růst nažek byl zjištěn po aplikaci GlidArc plazmatu. Naopak nejmenší vliv vykazovalo plazma generované PDBV výbojem, které se Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2012 249 vyznačuje vysokou hustotou energie. Pro plazmové úpravy se proto musí u této aparatury použít podstatně kratší časy.
Pozitivní vliv humátů na růst vybraných druhů rostlin
Šerá, Božena ; Novák, František ; Gajdová, Iveta
Byl ověřován stimulační efekt huminových kyselin a fulvokyselin extrahovaných z lokálních zdrojů rašeliny (původ ČR) na klíčivost a počáteční růst konopí setého (Cannabis sativa L.), máku setého (Papaver somniferum L.), papriky roční (Capsicum annuum L.) a brukve řepky olejky (Brassica napus subsp. napus). Pokusy probíhaly ve standardních laboratorních podmínkách. Sledována byla hmotnost sušiny klíčku. Data byla vyhodnocena ANOVA testem. Od výrazně pozitivního vlivu na hmotnost sušiny až po vliv výrazně negativní lze rostliny seřadit v tomto pořadí: konopí, mák, paprika, řepka.
Populační dynamika ruderálních druhů ve vztahu k limitujícím podmínkám prostředí
Modrý, Martin ; Tenčík, Aleš ; Hofmeister, Jeňýk ; Hošek, Jan
Hlavním cílem projektu je identifikace a ocenění významu hlavních podmínek pro rozvoj expanzních druhů rostlin náročných na živiny v lesní vegetaci. Téma je rozděleno do dílčích částí: a) analýza vegetace modelových ploch a její interpretace zaměřená na expanzní druhy, ustupující druhy, indikačně významné druhy, b) stanovení zásoby živých semen v půdě (analýza semenné banky), c) analýza intenzity deště semen, d) stanovení obsahu hlavních živin a organického uhlíku v půdě, event. pomocných půdních charakteristik, e) popis světelných poměrů stanoviště, především kvantifikace celkového světelného požitku a spektrálních poměrů významných pro klíčení semen, f) popis významných spolupůsobících faktorů (vlhkostní poměry, poměry řídící akumulaci opadu, mikro a mezomorfologie stanoviště, spouštěcí faktorys - mechanické disturbance apod.), g) formulace zásad hospodaření podporující zachování biodiverzity na vybraných lokalitách.
Genetické ověření smrkových porostů uznaných ke sběru osiva v Krkonoších
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Praha ; Ivanek, Ondřej
V rámci genetického ověřování smrkových porostů uznaných ke sběru osiva byly metodou isoenzymových analýz sledovány a vyhodnoceny dvě populace krkonošského smrku. První z populace na území KRNAP a druhá z dílčích populací. Byla sledována odolnost populací vůči životnímu prostředí.
Pícninářské a semenářské vlastnosti letguminóz rodu Lathyrus a Vicia
BOJAROVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá pícninářskými a semenářskými vlastnostmi leguminóz rodu Lathyrus a Vicia. Dále shrnuje všeobecný význam vybraných leguminóz v zemědělství, zvláště pak jejich schopnost vázat vzdušný dusík. Důležitou roli hrají leguminózy také při sestavování osevních postupů, jejich zastoupení v trvalých travních porostech a s tím související i pícninářská hodnota porostu se zastoupením hrachoru a vikve při využívání porostu jako krmiva. Práce se také zabývá tématem semenářství legumninóz, které je náročné z hlediska citlivostí na vlivy počasí, náchylností k chorobám, nestejnoměrnému dozrávání, pukání lusků a tvrdoslupečnosti.
Nutriční a technologická kvalita semen konopí setého
PŮLPYTLOVÁ, Jaroslava
Konopí seté (Cannabis sativa) je tradiční přadná a olejná rostlina. Jeho využití je všestranné. Konopná semena byla už v historii konzumována jako nutričně hodnotná potravina. Cílem práce je shrnout informace o nutriční kvalitě konopného semene (základní složení, obsah aminokyselin, vlákniny, vitamínů, specifických látek atd.), případně parametrech technologické kvality (HTS, výtěžnost), možnostech zpracování a sortimentu výrobků z konopného semene na trhu. Semeno konopí obsahuje 25-35 % oleje bohatého na kyselinu linolovou a linolenovou, 20-25 % lehce stravitelných bílkovin, 10-15 % sacharidů převážně ve formě vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Základním zpracovatelským procesem konopného semene je velikostní třídění a loupání. Výtěžnost může dosáhnout více než 75%. Pro výrobu konopného oleje pro potravinářské využití se používá studené lisování. Zbytky semen po lisování (pokrutiny) lze využít na výrobu tzv. mouky. V České republice je k dostání celá řada produktů mezi nimi konopné semeno loupané i neloupané, čokoláda, jogurt, olej, mouka, těstoviny, víno, sirup, směs koření a další.
Osiva polních plodin očima dneška
RATAJOVÁ, Alena
ANOTACE V diplomové práci se pojednává o problematice množení a výroby osiv trav a jetelů. Soubor faktorů ovlivňujících úspěšnou výrobu osiva je celá škála. Cílem této práce je zaměření se pouze na jeden z těchto faktorů, a to na monitoring výskytu plevelů v množitelských porostech, obtížnost jejich čištění a vliv na kvalitu osiv. V současné době je výroba osiv zejména trav velmi aktuální. Po vstupu do EU silně poklesl stav mléčného skotu a naopak silně vzrostl význam chovu masných plemen, která jsou vázána na pastevní programy. Dotační tituly směřující do této oblasti využití zemědělské půdy jsou ekonomicky velmi zajímavé. Podmínkou pro možnost jejich uplatnění je vždy uznané certifikované osivo travních směsí či čistých komponentů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   začátekpředchozí25 - 34  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.