Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vlastnosti a využití rakytníkového oleje
Trávníčková, Eva ; Kučerík, Jiří (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Práce pojednává o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides) a o vlastnostech a využití rakytníkového oleje. Rakytníkový olej obsahuje řadu významných látek, např. vitamin E, vitamin A, karotenoidy, flavonoidy, steroly, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také se využívá jako podpůrný prostředek při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a při léčbě rakoviny. Velký význam spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech, při topických (dermálních) aplikacích chrání pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím. Urychluje také hojení ran a popálenin. V této práci jsou také zmíněny termoanalytické metody – diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a termogravimetrie (TG). Pomocí těchto metod byla studována termická a termo-oxidační stabilita a fyzikálně-chemické chování vzorku rakytníkového oleje. DSC metoda byla použita v režimu pomalého a rychlého chlazení vzorku v atmosféře dusíku. Tímto způsobem byla jednak zjištěna citlivost oleje na teplotní režim a také fakt, že výsledné endotermy neodpovídají teplotám tání čistých složek. Pomocí TG metody bylo zjištěno, že oproti očekávání nemá kyslík větší vliv na termo-oxidační stabilitu, degradace je způsobena především zvýšenou teplotou.
Charakterizace a hodnocení stability olejů z plodů rakytníku
Michalíková, Adéla ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Kubíčková, Božena (oponent)
Diplomová práce se zabývá charakterizací rakytníkového oleje, který je v současné době považován za velice užitečný potravinový doplněk. Po shrnutí literárních údajů o rakytníkovém oleji a jeho biologických účincích se práce v experimentální části věnuje srovnání tří komerčně dostupných preparátů z rakytníkového oleje. Základní charakterizace jednotlivých olejů byla provedena titrační metodou pomocí tukových čísel, tedy peroxidového čísla, jodového čísla, čísla zmýdelnění a čísla kyselosti. K další charakterizaci olejů bylo použito spektrofotometrických metod. Výsledky ukazují výrazné rozdíly mezi jednotlivými vzorky olejů. V průběhu skladování se mezi sebou jednotlivé vzorky olejů lišily hodnotami peroxidových čísel a stabilitou. V tomto ohledu měl rakytníkový olej pocházející od firmy Relikt - Art Engel výrazně nižší hodnoty peroxidového čísla (2,95 mekv/kg) ve srovnání s oleji ze společností Elith Phito a Virde, u kterých byly naměřeny hodnoty peroxidového čísla 12,68 a 8,97 mekv/kg. Hodnota peroxidového čísla značky Relikt - Art Engel se v průběhu skladování téměř neměnila. Podobné rozdíly byly zjištěny také při zkoumání kolorimetrických parametrů, kdy tento olej vykazoval mnohem nižší optickou hustotu než ostatní analyzované oleje. Tyto rozdíly mohou být způsobeny rozdílnou technologii výroby...
Vlastnosti a využití rakytníkového oleje
Trávníčková, Eva ; Kučerík, Jiří (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Práce pojednává o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides) a o vlastnostech a využití rakytníkového oleje. Rakytníkový olej obsahuje řadu významných látek, např. vitamin E, vitamin A, karotenoidy, flavonoidy, steroly, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také se využívá jako podpůrný prostředek při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a při léčbě rakoviny. Velký význam spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech, při topických (dermálních) aplikacích chrání pokožku před UV-zářením a předčasným stárnutím. Urychluje také hojení ran a popálenin. V této práci jsou také zmíněny termoanalytické metody – diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a termogravimetrie (TG). Pomocí těchto metod byla studována termická a termo-oxidační stabilita a fyzikálně-chemické chování vzorku rakytníkového oleje. DSC metoda byla použita v režimu pomalého a rychlého chlazení vzorku v atmosféře dusíku. Tímto způsobem byla jednak zjištěna citlivost oleje na teplotní režim a také fakt, že výsledné endotermy neodpovídají teplotám tání čistých složek. Pomocí TG metody bylo zjištěno, že oproti očekávání nemá kyslík větší vliv na termo-oxidační stabilitu, degradace je způsobena především zvýšenou teplotou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.