Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon
Pokorný, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon. U jednotlivých klonů byly porovnány fenologické fáze, uvologický rozbor, rozbor moštu, rozbor vína a senzorické hodnocení. Celý pokus byl prováděn ve vinicích firmy Ampelos a.s. Celkem bylo sledováno osm klonů od odrůdy Sauviognon. U klonů byly sledovány fenologické fáze ve stejných podmínkách. Poté byl proveden uvologický rozbor, který byl zaměřen na průměrnou hmotnost hroznu, průměrnou hmotnost bobulí, průměrnou hmotnost bobule, průměrnou hmotnost třapiny, průměrný počet bobulí a průměrnou velikost hroznu (délka x šířka). V moštu byly sledovány analytické hodnoty, jako cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH, obsah asimilovatelného dusíku. Z výsledků bylo jasně zřetelné, že klony z české selekce jsou mnohem lépe uzpůsobené do klimatických podmínek, ale také skutečnost, že ne všechny české klony jsou lepší jak klony ze zahraniční selekce. To se také potvrdilo v případě, kdy nejhorší sledované hodnoty měl klon z české selekce 29/68. Jako ideální variantou pro výrobu vysoce kvalitních vín je výsadba složená z více klonů s různými vlastnostmi.
Vinařské obce Havraníky, Popice a Konice
Balon, Jakub
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek na révu vinnou. Konkrétně zkoumá zadané vinařské obce Havraníky, Popice a Konice ze znojemské vinařské podoblasti, jakožto nejmenší podoblasti na Moravě. Základním úkolem práce je podrobný popis viničních tratí daných obcí z hlediska geologie, klimatických a půdních podmínek, odrůdové skladby a způsobu vedení révy vinné. Jsou zde také uvedeni významní, místní pěstitelé révy a výrobci vína. V praktické části této bakalářské práce dochází k senzorické a základní chemické analýze charakteristických vín dané oblasti. Pro tento rozbor byla vybrána odrůda Sauvignon, jakožto typický představitel zmíněných obcí. Výsledné poznatky jsou v práci zhodnoceny a podrobně popsány.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon
Pokorný, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon. U jednotlivých klonů byly porovnány fenologické fáze, uvologický rozbor, rozbor moštu, rozbor vína a senzorické hodnocení. Celý pokus byl prováděn ve vinicích firmy Ampelos a.s. Celkem bylo sledováno osm klonů od odrůdy Sauviognon. U klonů byly sledovány fenologické fáze ve stejných podmínkách. Poté byl proveden uvologický rozbor, který byl zaměřen na průměrnou hmotnost hroznu, průměrnou hmotnost bobulí, průměrnou hmotnost bobule, průměrnou hmotnost třapiny, průměrný počet bobulí a průměrnou velikost hroznu (délka x šířka). V moštu byly sledovány analytické hodnoty, jako cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH, obsah asimilovatelného dusíku. Z výsledků bylo jasně zřetelné, že klony z české selekce jsou mnohem lépe uzpůsobené do klimatických podmínek, ale také skutečnost, že ne všechny české klony jsou lepší jak klony ze zahraniční selekce. To se také potvrdilo v případě, kdy nejhorší sledované hodnoty měl klon z české selekce 29/68. Jako ideální variantou pro výrobu vysoce kvalitních vín je výsadba složená z více klonů s různými vlastnostmi.
Porovnání  kvalitativních a kvantitativních vlastností klonu moštové odrůdy - Sauvignon
Urbánková, Kateřina
Urbánková, K.: Porovnávání klonů odrůdy Sauvignon pro pěstování, s nejlepšími charakteristickými vlastnostmi. Cílem této práce bylo porovnávání kvalitativních a kvantitativních vzorků klonu Sauvignonu, popsat a vyhodnotit jednotlivé fenologické fáze a uvologické hodnoty, popsat a vyhodnotit rozbor moštu. Pokus byl založen ve vinařství Vinice -- Hnanice. Na třech variantách klonů Sauvignonu byly sledovány rozdílnosti ve fenologických fázích v stejných podmínkách. Následně byly vyhodnoceny analytické hodnoty moštu z každého klonu. Byla sledována cukernatost, titrovatelné kyseliny,pH, výnos na keř, hmotnost 50 bobulí, průměrná hmotnost hroznu, průměrná hmotnost bobule, výnos hroznů na keř. Z výsledků vyplynulo, že rakouský klon A, který byl růstově nejslabší, měl nejvyšší hodnoty a naopak francouzský klon F 316 s nejbujnějším růstem měl hodnoty nejnižší. Z výsledků vyplynulo, že je vhodné vysazovat více klonů s různými vlastnostmi. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a porovnávány s pokusy jiných autorů. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Sauvignon s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Klíčová slova: réva vinná, klony, Sauvignon
Vliv kmene kvasinek na volatilní látky odrůdy Sauvignon ve víně
Žáková, Iveta
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled senzoricky významných sloučenin typických pro vína vyrobená z odrůdy Sauvignon. Práce řeší nejen vliv kvasinek, ale i jiných faktorů jako např. teploty, kyslíku nebo agrotechnických zásahů, které ovlivňují vznik těchto sloučenin. Obecně mohou být charakteristiky aroma Sauvignonu rozděleny na dvě skupiny - "zelený" a "tropický". Za zelenými tóny stojí methoxypyraziny, tropické tóny pocházejí z volatilních thiolů, za přispění esterů vznikajících při fermentaci. Na základě shromážděných informací lze konstatovat, že použitý kmen kvasinek má vliv na rozdílný organoleptický profil vín. Zatímco zelené tóny vín vyrobených ze Sauvignonu mohou ovlivňovat agrotechnické zásahy, tropické tóny závisí na kmenu vinných kvasinek použitém během kvašení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.