Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aromaticky aktivní látky vybraných druhů bylin
Škutová, Pavla ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá identifikací aromaticky aktivní látek v léčivých bylinách. Soubor tvoří 5 druhů bylin: meduňka lékařská (Melissa officinalis), měsíček lékařský (Calendula officinalis), šalvěj muškátová (Salvia sclarea), ostropestřec mariánský (Silybum marianum), jestřabina lékařská (Galega officinalis). Tyto rostliny jsou známé pro své pozitivní účinky v lidovém léčitelství. K charakterizaci jejich vonných látek byla zvolena metoda SPME-GC-MS. Během identifikace těkavých látek byl kladen důraz na potenciálně alergenní složky vyjmenované v Nařízení ES 1223/2009 v příloze III. Celkem bylo v meduňce identifikováno 106 látek včetně 8 alergenů, měsíček obsahoval 104 sloučenin z toho 7 alergenů, v šalvěji bylo nalezeno 82 sloučenin zahrnujících 5 alergenů, v ostropestřci se nacházelo 73 látek včetně 6 alergenů, v jestřabině bylo popsáno 110 sloučenin a z toho 9 alergenů.
Využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva
UHLÍŘOVÁ, Lenka
Tématem diplomové práce je využití kompozitních mouk pro přípravu běžného pečiva. Použity byly alternativní mouky z výlisků tří druhů olejnin (len setý, konopí seté, ostropestřec mariánský) a červené řepy.První část práce je věnována teoretické části, která nabízí obecný přehled týkající se běžného pečiva z hlediska legislativy, běžně používaných surovin a technologie výroby. Dále pak jsou popisovány plodiny, ze kterých byla zpracována kompozitní mouka. Druhá část práce je zaměřena na praktickou část, která je zpracována na zá-kladě zhotovení pekařského pokusu s využitím obohacujících kompozitních mouk. Bylo vyrobeno 10 druhů bulek s 10% substitucí pšeničné mouky různými varianta-mi kompozitních mouk.
Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo
HANUŠOVÁ, Adéla
Tématem této diplomová práce je navrhnout bezlepkovou směs z přirozeně bezlepkových druhů mouky, která bude splňovat technologické a senzorické vlastnosti bezlepkového pečiva. Pro zlepšení struktury byly do těsta přidány výlisky Ostro-pestřce mariánského. Výlisky by měly posílit nutriční hodnotu. V literární části je definována charakteristika pekárenských výrobků, pekařských výrobků bez lepku a suroviny pro tyto výrobky. Následuje pojem lepek, jeho funkce v těstě a stručně popsaná onemocnění, která s ním souvisí. Závěr literární rešerše je věnován popisu senzorické analýzy a obohacující složce, Ostropestřci mariánskému. Praktická část se zabývá vlastním pokusem, který zahrnuje experimentální testování a navržení vhodné receptury, přípravu pečiva a následné senzorické hodno-cení. Jako další hodnotící parametr bylo zvoleno stanovení specifického objemu pečiva. U výsledných výrobků byla také měřena barva kůry a střídy. Na závěr bylo provedeno chemické stanovení nutričně benefitních složek Ostropestřce mariánského.
Analýza možností pěstování ostropestřce mariánského (\kur{Silybum marianum}) v zemědělském podniku
ŠINDELKOVÁ, Tereza
Předložená diplomová práce se zabývá analýzou možností pěstování ostropestřce mariánského ve vybraném zemědělském podniku v Jihočeském kraji. Na porostu ostropestřce bylo sledováno časové hodnocení růstu a jeho růstové fáze. Před sklizní byly odebrány vzorky rostlin pro analýzu počtu květenství na rostlinu a počet nažek na květenství. Byl stanoven výnos nažek, hmotnost tisíce nažek, ekonomické zhodnocení a kvalita nažek (obsah sušiny, obsah tuku a dusíkatých látek v nažkách, celkové polyfenoly a celková antioxidační aktivita).
Ověření vlivu přídavku ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) ve výživě dojnic v rané laktaci
NOVÁKOVÁ, Kateřina
Diplomová práce se zabývá ověřením vlivu přídavku expeleru ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) na zdravotní stav dojnic v období přípravy na porod, zlepšení průběhu kritického období v rané fázi laktace a omezení výskytu poporodních onemocnění ve vybraném chovu dojnic českého strakatého plemene.
Vliv zkrmování výlisků semen ostropestřece mariánského u potkanů a nosnic na játra a metabolismus těchto zvířat
Exnerová, Žaneta
Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv přídavku výlisků semen ostropestřce mariánského do krmné dávky potkanů a nosnic na metabolismus, játra a příp. i užitkovost těchto zvířat. V rámci 2 experimentů (jeden na potkanech a druhý u nosnic na konci snáškového cyklu) byla ověřována hypotéza, zda přídavek výlisků ostropestřce do krmné dávky ovlivní vybrané biochemické parametry krve, které jsou využívány k detekci jaterních funkcí, příp. další ukazatele metabolismu a užitkovosti. Do pokusů bylo zařazeno 10 potkanů Wistar albino a 30 nosnic plemene Bovans Brown. Zvířata byla vždy rozdělena do dvou skupin. První skupina byla pokusná s přídavkem výlisků ostropestřce (potkani 40 % ve směsi, nosnice 7 % ve směsi), druhá skupina byla kontrolní. Během pokusu byla hodnocena spotřeba krmiva a hmotnost zvířat. U nosnic byla navíc sledována snáška a hodnoceny jakostní znaky vajec. Na závěr experimentů byla od zvířat odebrána krev pro biochemické vyšetření se zaměřením na parametry jaterního profilu, příp. po utracení byly odebrány vnitřní orgány (játra, ledviny). Výsledky mezi skupinami byly statisticky porovnány pomocí jednofaktorové analýzy (ANOVA) a Scheffeho testu. Výsledky experimentů neprokázaly zásadní vliv zkrmování ostropestřcových výlisků na vybrané biochemické parametry krve. U nosnic nebyl ve sledovaných parametrech prokázán žádný statisticky významný rozdíl. V experimentu na potkanech byla u skupiny krmené ostropestřcem zjištěna průkazně nižší koncentrace cholesterolu a průkazně vyšší aktivita alaninaminotransferázy. Nebyl prokázán vliv zkrmování výlisků na tělesnou hmotnost zvířat či hmotnost jejich vnitřních orgánů. Vyhodnocením parametrů užitkovosti nosnic byla nicméně u skupiny, v jejíž krmné dávce byly zařazeny výlisky ostropestřce, zjištěna průkazně vyšší snáška a také výška bílku u vajec po rozklepnutí (P < 0,05). Na základě výsledků můžeme konstatovat, že zkrmování výlisků ostropestřce u nosnic ani potkanů neovlivnilo jednoznačným způsobem metabolismus zvířat hodnocený na základě vybraných biochemických parametrů krve. Vyšší snáška a hustota vaječného bílku u nosnic, kterým byly zkrmovány výlisky ostropestřce, však naznačují jejich možný pozitivní vliv na užitkovost a kvalitu vajec nosnic.
Pěstování ostropestřce mariánského [Silybum marianum (L.) Gaertn.] z hlediska ekonomických aspektů
Buba, Lukáš
V první části diplomové práce je popsána historie a současnost pěstování ostropestřce mariánského v České republice. Dále je v diplomové práci uvedena biologická charakteristika, odrůdy, obsahové látky a využití této plodiny. Podrobně se práce zabývá požadavky na technologii pěstování. Je popsáno zařazení ostropestřce v osevním postupu, zpracování půdy, výživa, ošetřování během vegetace, sklizeň a posklizňová úprava této plodiny. V druhé části diplomové práce je popsán průběh počasí a pěstitelský postup při pěstování této plodiny ve společnosti Netis, a.s. Ve vzorcích nažek ostropestřce byla stanovena sušina, čistota, HTS, objemová hmotnost, klíčivost, olejnatost a zastoupení jednotlivých složek silymarinového komplexu. Experimentální údaje zjištěné při „prvním“ pěstování ve společnosti Netis, a.s. byly vyhodnoceny z hlediska ekonomiky pěstování. Ekonomika pěstování byla srovnána s ekonomikou u tradičního pěstitele Agrospol, a.d. Knínice. Ekonomika pěstování ostropestřce ve společnosti Netis, a.s. byla srovnána s ekonomikou jiných plodin zde pěstovaných.
Vliv ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) na zdravotní ukazatele laboratorních potkanů
Pražáková, Jana
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv přídavků výlisků ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) do krmné dávky na zdravotní ukazatele laboratorních potkanů. Ostropestřec mariánský je jednou z nejznámějších a nejčastěji používaných bylin s pozitivním účinkem na játra. V rámci pokusu na laboratorních potkanech kmene Wistar albino byla ověřována hypotéza, zda výlisky ostropestřce mariánského v krmné dávce mají vliv na zvolené biochemické parametry krve. Do pokusu bylo zařazeno 24 samců laboratorních potkanů kmene Wistar albino rozdělených do 2 skupin (A, B). Potkani v první skupině (A) měli krmnou dávku s 10% přídavkem výlisků ostropestřce mariánského. Kontrolní skupina (B) měla krmnou dávku bez přídavků výlisků ostropestřce mariánského. Obsah silymarinu ve výliscích byl 26,5 mg/g. Během 30 dní pokusu byl sledován průměrný denní přírůstek zvířat a biochemické hodnoty odběrů krve. Hmotnost byla zaznamenávána 0. – 7. – 14. - 21. – 30. den pokusu. Odběry krve byly provedeny punkcí srdce po usmrcení vždy 3 kusů laboratorních potkanů inhalační anestezií Isofuran 0. – 10. – 20. – 30. den pokusu. Od zvířat byl odebrán vzorek plné krve pro stanovení biochemických parametrů. V našem pokusu nebyl pozorován zásadní vliv zkrmování výlisků ostropestřce mariánského na vybrané biochemické parametry krve. Skupina krmená ostropestřcem mariánským vykazovala vyšší aktivitu enzymu AST, vyšší koncentraci HDL a sníženou hladinu kortizolu. Laboratorní potkani, kterým byl podáván přídavek výlisků ostropestřce mariánského, vykazovali vyšší denní přírůstky než kontrolní skupina. Výsledky ukazují, že laboratorní potkani, kterým byl podáván přídavek výlisků ostropestřce mariánského, neměl významný vliv na zdravotní ukazatele zvířat na základě vybraných biochemických parametrů krve.
Vliv alternativních krmiv na parametry užitkovosti nosnic
Matějková, Jana
Diplomová práce se zabývá dvěma experimenty s netradičními krmivy. Během prvního pokusu byl sledován vliv přídavku Ostropestřece mariánského do krmné směsi nosnic na snášku a kvalitu vajec. Druhý pokus sledoval vliv přídavku pšenice odrůdy Citrus s vyšším obsahem karotenoidů na snášku a parametry kvality vajec. Obě směsi byly předkládány nosnicím hybrida Isa brown. Vliv těchto dvou krmiv byl porovnáván se skupinou nosnic, které byly krmeny kontrolní krmnou směsí s obsahem běžně dostupné odrůdy pšenice. V průběhu experimentu byl pozorován průkazný rozdíl (P < 0,05) v případě ukazatele barvy žloutku. Po vyhodnocení získaných dat v programu STATISTICA 12 byl zjištěn pozitivní vliv pšenice odrůdy Citrus na barvu žloutku a na hmotnost sneseného vejce, naopak spotřeba krmné směsi byla v porovnání s kontrolní směsí průkazně (P < 0,05) vyšší. V případě pokusné skupiny, které byla předkládána pokusná směs s přídavkem Ostropestřece mariánského, byla průkazně (P < 0,05) menší spotřeba krmiva oproti kontrolní skupině a měla průkazně (P < 0,05) menší počet snesených vajec na skupinu a den.
Zkrmování výlisků ostropestřce mariánského u nosnic na začátku snášky
Čaganová, Soňa
Cílem diplomové práce bylo zkoumat vliv přídavku výlisků semen ostropestřce mariánského v krmné dávce na metabolismus, funkci jater a užitkovost nosnic na začátku snášky. V rámci experimentu se porovnávaly výsledky mezi skupinou nosnic kontrolních, které byly krmeny základní krmnou směsí bez přídavku ostropestřce, se skupinou pokusnou s přídavkem ostropestřce v krmné směsi. Do pokusu bylo zařazeno 30 nosnic na začátku snášky plemene Bovans Brown, které byly rozděleny do dvou skupin. První skupina byla pokusná s přídavkem výlisků ostropestřce (7 % ve směsi), druhá skupina byla kontrolní. Během pokusu byla hodnocena snáška, hmotnost vajec, spotřeba krmiva a hmotnost nosnic. V průběhu experimentu byla nosnicím odebrána dvakrát krev pro biochemické vyšetření se zaměřením na parametry jaterního profilu. Výsledky experimentů neprokázaly vliv zkrmování výlisků ostropestřce na tělesnou hmotnost zvířat. Vyhodnocením parametrů užitkovosti nosnic byla zjištěna průkazně nižší snáška, ale také spotřeba krmiva u nosnic krmených krmivem s výlisky ostropestřce (P < 0,05). Zároveň byla u této skupiny zjištěna průkazně vyšší hmotnost vajec (P < 0,01), ale i tak byla produkce vaječné hmoty u skupiny krmené ostropestřcem průkazně nižší než u skupiny kontrolní. Při prvním vyšetření biochemických parametrů krve byly zjištěny průkazně vyšší hodnoty bilirubinu, kyseliny močové a cholesterolu (P < 0,05) v krevní plazmě nosnic krmených přídavkem ostropestřce. Při druhém odběru (zhruba po 2 měsících) měly nosnice krmené ostropestřcem stále průkazně vyšší hladiny cholesterolu (P < 0,05) a nižší hodnoty aktivity laktát-dehydrogenázy,kreatinkinázy (P < 0,05) a kyseliny močové (P < 0,01) v krvi. V tomto experimentu tak nebyl prokázán jednoznačný pozitivní, ani negativní vliv ostropestřce mariánského na sledované parametry užitkovosti a biochemického profilu krevní plazmy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.