Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Použití spektroskopie v blízké infračervené oblasti pro charakterizaci suroviny pro výrobu slunečnicového oleje
Vystavělová, Petra ; Vránová, Dana (oponent) ; Pudilová, Ludmila (vedoucí práce)
Tato diplomová práce poskytuje souhrnné informace o použití blízké infračervené spektroskopie pro kontrolu obsahu kyseliny olejové ve slunečnicovém semeni. Byla provedena kalibrace 110 vzorků vysoko-olejové slunečnice za použití kalibračního modelu PLS – „Partial least squares. Jako referenční metoda byla použita plynová chromatografie. Na základě těchto poznatků bylo na této kalibraci změřeno a vyhodnoceno třicet vzorků slunečnicového semene s vysokým obsahem kyseliny olejové. Poslední část diplomové práce je tvořena srovnáním výsledků stanovení kyseliny olejové pomocí blízké infračervené spektroskopie a plynové chromatografie jako referenční metody, a diskusí o přesnosti těchto měření a vyhodnocení vhodnosti použití zmíněných metod.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Vašík, Lukáš ; Ronzhina, Marina (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Cílem této semestrální práce je získání informací o analýzách pomocí infračerveného záření. Zaměřena je zejména na optické analýzy v blízké IR oblasti. Teoretická část se zabývá vlivem infračerveného záření na látky a principy fungování IR spektrometrů.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Vašík, Lukáš ; Ronzhina, Marina (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Cílem této semestrální práce je získání informací o analýzách pomocí infračerveného záření. Zaměřena je zejména na optické analýzy v blízké IR oblasti. Teoretická část se zabývá vlivem infračerveného záření na látky a principy fungování IR spektrometrů.
Možnosti využití NIR spektroskopie pro stanovení kvalitativních parametrů zrna ječmene a sladu
Málková, Tereza
Cílem práce bylo vytvořit přehled o možnostech využití NIR spektroskopie pro hodnocení kvality zrna a vyhodnocení vlivu odrůd sladovnického ječmene, zkušebního stanoviště a systému ošetření na obsah dusíkatých látek v zrnu (dále jen NL) ze sklizně 2018. Obsah NL byl stanovován NIR spektroskopií. Bylo zjištěno, že změna obsahu NL byla statisticky průkazně ovlivněna odrůdami a stanovištěm. Obsah NL se u odrůd pohyboval v průměru všech zkušebních oblastí od 12,2–13,9 %. Příznivý obsah NL byl zjištěn v obilnářské zkušební oblasti (11,9 %). Mezi ošetřenou a neošetřenou variantou byly zaznamenány minimální, ale statisticky významné rozdíly, kromě řepařské zkušební oblasti. Ve všech zkušebních oblastech byl obsah NL ovlivněn stanovištěm ze 79–87 % a odrůdou ze 4–10 %. V kukuřičné zkušební oblasti byla změna v obsahu dusíkatých látek způsobena z 10 % odrůdou a ze 79 % stanovištěm. V bramborářské zkušební oblasti byl naopak vliv odrůdy pouze 4 % a vliv stanoviště 87 %. Úspěšně byla ověřena možnost využití metody NIR spektroskopie pro hodnocení kvality ječmene a to v případě NL v zrnu.
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Šnurkovič, Petr
Disertační práce byla zaměřena na možnosti využití NIR spektroskopie při hodnocenílátkového složení ovoce a zeleniny. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé základní složky ovoce a zeleniny, metody skladování jablek, broskví a rajčat. Detailně je popsána historie infračervené spektroskopie, současnost, principy a typy analýz NIR spektroskopie. Jsou zde také popisovány možnosti využití NIR spektroskopie v potravinářském průmyslu se zaměřením na hodnocení kvality ovoce a zeleniny. V experimentální části jsou hodnoceny změny látkového složení ovoce a zeleniny v průběhu dozrávání. K pokusu byla vybrána jablka (odrůda Rubinola), rajčata (odrůda Dagmar) a broskve (odrůda Redhaven), u kterých byly hodnoceny změny v obsahu celkových polyfenolů, obsahu titrovatelných kyselin, rozpustné sušiny, kyseliny jablečné, askorbové, citronové, pevnosti slupky a u jablek i pevnosti dužniny. Ze získaných hodnot byly vytvořeny metodou NIR spektroskopie kalibrační modely, pomocí kterých byly hodnoceny změny látkových složek u skladovaných plodů. Dle výsledků lze poměrně rychle a přesně stanovovat u různých odrůd jablek, broskví a rajčat rozpustnou sušinu, titrovatelné kyseliny, kyselinu askorbovou a pevnost dužniny u jablek. V případě přesnosti modelů celkových polyfenolů a pevnosti slupky hraje významnou roli počet kalibračních standardů, u kyseliny jablečné a citronové přesnost modelu úzce souvisí s koncentrací dané látky v plodech.
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (oponent) ; Čmiel, Vratislav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.
Možnosti využití NIR spektroskopie pro stanovení vybraných parametrů u brambor
Balarinová, Alena
Trendem současné doby v analytické chemii je zavádění instrumentálních metod, které jsou rychlé a ekonomicky nenáročné. Tento proces se samozřejmě nevyhnul ani oblasti chemie brambor, a to použitím optické metody -- NIR spektroskopie. Diplomová práce se proto zaměřuje na analýzu základních nutričních a nejčastěji stanovovaných parametrů bramborových hlíz (sušina, škrob, dusíkaté látky a redukující cukry) s použitím laboratorních referenčních metod a jejich následný převod na tuto novou analytickou metodu vytvořením vhodných kalibračních modelů. Rovněž je část práce věnována statistickému porovnání obou analytických metod za účelem zjištění, zda lze tyto metody vzájemně nahradit. Měřením bylo zjištěno, že některé parametry lze NIR spektroskopií nahradit, zatímco u jiných převod není vhodný. Konkrétně parametry škrob, N-látky nebo sušina měly hodnoty korelačních koeficientů (R) 0,901; 0,806 a 0,977, což znamená vyhovující kalibrační modely. Kdežto na parametry cukry, cukry po hydrolýze s hodnotami korelačních koeficientů 0,769 a 0,786 není možné metodu NIR spektroskopie aplikovat. Modely pro tyto stanovení nejsou vhodné.
Použití spektroskopie v blízké infračervené oblasti pro charakterizaci suroviny pro výrobu slunečnicového oleje
Vystavělová, Petra ; Vránová, Dana (oponent) ; Pudilová, Ludmila (vedoucí práce)
Tato diplomová práce poskytuje souhrnné informace o použití blízké infračervené spektroskopie pro kontrolu obsahu kyseliny olejové ve slunečnicovém semeni. Byla provedena kalibrace 110 vzorků vysoko-olejové slunečnice za použití kalibračního modelu PLS – „Partial least squares. Jako referenční metoda byla použita plynová chromatografie. Na základě těchto poznatků bylo na této kalibraci změřeno a vyhodnoceno třicet vzorků slunečnicového semene s vysokým obsahem kyseliny olejové. Poslední část diplomové práce je tvořena srovnáním výsledků stanovení kyseliny olejové pomocí blízké infračervené spektroskopie a plynové chromatografie jako referenční metody, a diskusí o přesnosti těchto měření a vyhodnocení vhodnosti použití zmíněných metod.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.