Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti malotechnologií při produkci funkčních potravin, zvláště s protistresovým účinkem.
PROCHÁZKOVÁ, Helena
Práce se zabývá problematikou funkčních potravin, především ve vztahu k zdravějšímu životnímu stylu a prevenci před stresem. Dále je diskutován pojem malotechnologie a význam nutriceutik se zaměřením na antistresory. V rámci řešení práce byl vypracován návrh na užitný vzor "Výroba jablečného pyré s obilnými ß-glukany, fortifikované extraktem Leuzey saflorové." U výrobku byl navrhnut postup a způsob výroby. Výsledný produkt lze zařadit do funkčních potravin a kategorizovat do speciální výživy. Byla navržena metoda, která je sama o sobě levná a snadno proveditelná, ovšem muselo se dodržet několik pravidel a brát ohled na rychlou enzymatickou degradaci ß-glukanů. Dále se musela brát v potaz cena surovin, jelikož cena dovážených ß-glukanů je velmi vysoká a v České Republice se oves a ječmen pěstují minimálně. Potřebné obilné ß-glukany se za pomoci extraktu Leuzey saflorové vyextrahovaly a následně přidaly do jablečného pyré, které se běžným způsobem sterilizace zakonzervovalo.
Malotechnologie aplikačních forem bylinných preparátů a včelích produktů
HÝBL, Marian
Cílem bakalářské práce je objasnit pojem malotechnologie, se zaměřením na bylinné preparáty a včelí produkty a sestavit tři funkční bylinné preparáty obohacené o včelí produkty. Byliny a včelí produkty byly odedávna lidmi velmi ceněnou komoditou. Nezastupitelnou úlohu hrály v léčitelství, ale i ve výrobě alkoholů, parfémů, čajů i běžných potravin. Nyní jsou tyto komodity ceněny pro své všestranné využití ve farmacii, kosmetickém, chemickém i potravinářském průmyslu. Hlavním cílem této práce je navržení tří různých bylinných preparátů obohacených o včelí produkty. Popis chemického složení, účinků, možnosti použití a kontraindikace. Byly navrženy a detailně popsány tyto preparáty: 1) Tinktura ze šalvěje lékařské obohacená o propolis, vysoké kvality s maximálním obsahem aktivních látek vykazující silné antimikrobiální a imunomodulační účinky 2) Ovesný pokrm bohatý na -glukany s medem, obohacený mateří kašičkou. Nutričně i dieteticky hodnotná, chutná ovesná kaše s vysokým obsahem -glukanů, s doporučenou denní dávkou mateří kašičky a medu v biologicky aktivním stavu. 3) Konopno-propolisový tělový krém obohacený o rakytníkový olej a měsíček. Přírodní tělový krém obohacený nejkvalitnějšími extrakty konopí setého, propolisu, rakytníku řešetlákového a měsíčku lékařského s mnohostranným využitím (hojení popálenin a nejrůznějších poškození a chronických onemocnění kůže).
Návrh farmářské výroby glukozového sirupu z pšenice
PAPANOVÁ, Hana
Výroba glukózového sirupu ( t.j. "škrobového syrobu") je v průmyslové výrobě dávno známa a provádí se zcela běžně kyselou hydrolýzou škrobu, bramborového a kukuřičného či pšeničného. Je to hustá kapalina ( 80% BG) obsahující až 95% glukózy v sušině a 3 - 5 % dextrinů 3 skupin ( t.j. amylo - erytro a achrodextrinů). Používá se při výrobě marmelád, limonád, bonbonů, perníku, likérů, jako náhražka medu a dále v průmyslu textilním, koželužském a v konzervárenském při výrobě ovocných konzerv. Bonbonový škrobový sirup má v sušině jen kolem 40% glukózy a 55 % dextrinů. V práci je řešen návrh užitného vzoru výroby glukózového (škrobového) sirupu nikoli ze škrobu, ale přímo z pšenice v primitivních podmínkách farmářské výroby.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.