Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Cechy v Uherském Brodě
Kašparovská, Lenka ; Ebelová, Ivana (vedoucí práce) ; Woitschová, Klára (oponent)
Předkládaná práce se zabývá cechy, které působily na území Uherského Brodu od svého vzniku až po rok 1859, kdy byly nahrazeny živnostenskými řemesly. Úvodní část přibližuje historii samotného města a cechovních zřízení. Důležitým mezníkem v životě cechů se stalo vydání generálního cechovního patentu a artikulí. Uvedeným listinám jsou věnovány samostatné kapitoly. Hlavní část je rozdělena do pěti skupin podle zaměření jednotlivých řemesel, kde je snaha odpovědět na otázky týkající se vzniku cechu a jeho vývoje z archivních pramenů. Důraz byl kladen především na rozbor cechovních artikulí. Práce je doplněna obrazovou přílohou s dochovanými cechovními předměty. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Cechy oděvních a textilních řemesel v Krupce
Flaková, Nikola ; Ebelová, Ivana (vedoucí práce) ; Mareš, Jan (oponent)
Předkládaná bakalářská práce s názvem "Cechy oděvních a textilních řemesel v Krupce" si klade za cíl přiblížit a osvětlit fungování jednotlivých textilních a oděvních cechů v Krupce - cechu krejčích, punčochářů, výrobců lněného a kartounového zboží a koželuhů. Práce reflektuje časové rozmezí 1589-1859 a přináší informace o počtu přijatých učňů, získání mistrovského práva a fungování jednotlivých cechů na základě dochovaných cechovních státut a cechovních knih. Práce je rozdělena do několika kapitol. Kapitola Prameny a literatura obsahuje informace o pramenech, ze kterých tato práce vychází, a také o literatuře která byla pro tuto práci použita nebo se týká tématu cechů. Následující kapitola přináší stručný vývoj cechovních organizací v českých zemích. Jádrem práce je kapitola popisující podrobně fungování jednotlivých textilních a oděvních cechů v Krupce. Pro doplnění informací slouží přílohy, které obsahují jmenné soupisy přijatých učňů a, držitelů mistrovského práva.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.