Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Návrh a realizace zařízení pro automatické sledování technologických parametrů v gastronomii
Chovan, Hynek ; Formánek, Martin (oponent) ; Krejčí, Petr (vedoucí práce)
ato práce se zaměřuje na automatizaci monitorování teploty a dalších provozních parametrů v gastronomických provozech. Navržené zařízení umožňuje sledování teploty, vlhkosti a dalších parametrů v reálném čase s možností vzdáleného přístupu. Využívá mikrokontrolér ESP32, senzory SHT40 a HX711 a nabíjecí obvod TP4056 s ochranným obvodem DW01A. Data jsou přenášena na Gateway zařízení, které je zobrazuje prostřednictvím webového rozhraní. Testování prokázalo dostatečný dosah komunikace a dlouhou výdrž baterie. Zařízení splňuje požadavky na kompaktnost, spolehlivost a efektivitu. Tento projekt představuje pokrok v oblasti IoT aplikací pro zajištění bezpečnosti a efektivity při manipulaci s potravinami v gastronomických provozech.
Zdravotní gramotnost populace v prevenci alimentárních nákaz
KUČEROVÁ, Zuzana
Bakalářská práce s názvem "Zdravotní gramotnost populace v prevenci alimentárních nákaz" se zabývá nákazami alimentárního původu a jejich prevencí. Teoretická část obsahuje charakteristiku, rozdělení alimentárních nákaz, definice a podrobný popis vybraných onemocnění. V další části jsou popsané příčiny vzniku alimentárních nákaz a jejich rozdělení do tří skupin: nedostatečná osobní hygiena, množení mikroorganismů a kontaminace. Dále je popsána bezpečnost potravin a důležitost hygienických opatření, směrnic a právních norem, které je potřeba znát při předcházení těmto onemocněním. Poslední část bakalářské práce definuje povinnosti pracovníků ve stravovacím provozu. Předmětem zkoumání praktické části je zdravotní gramotnost pracovníků uzavřených a otevřených hromadných stravovacích provozů, kteří se podílejí na přípravě stravy, a tedy pracují v činnostech epidemiologicky závažných dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Průzkum mapuje jejich znalosti o správných hygienických postupech při přípravě, distribuci a uchovávání pokrmů. Druhou část praktické části tvoří analýza jídelníčků z vybraných zařízení a jejich rozbor v aplikaci NutriServis. Z výsledků vyplynulo, že zdravotní gramotnost v prevenci alimentárních nákaz je dobrá. Mají přehled o činnostech epidemiologicky závažných, termínech a zákonech, které s nimi souvisejí. V oblasti osobní a provozní hygieny, dodržování pravidel při přípravě stravy a o institucích zabývajících se např. vzniklými epidemiemi alimentárních nákaz, mají tito respondenti opět dobrý přehled. Druhá část bakalářské práce byla zaměřena na vyhodnocení týdenního jídelníčku a analýzu potenciálních rizik vzniku alimentárních nákaz. Došlo ke zjištění, že největším rizikem by mohlo být nedostatečně tepelně upravené maso, masné výrobky, vejce a neomyté ovoce a zelenina.
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2023
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Bezpečnost potravin při dovozu ze třetích zemí
ZUZAŇÁKOVÁ, Olga
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou importu ze třetích zemí se zaměřením na legislativu dovozu do Evropské unie. Práce je rozdělena na dvě částí: teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na analýzu legislativy a dalších formalit spojených s dovozem potravin, jako je proces celního řízení a vývoj bezpečnosti potravin v České republice a Evropské unii spolu s příslušným institucionálním a legislativním zázemím. Praktická část obsahuje případovou studii, která je zaměřena na správný postup dovozu potravin sloužící k objasnění celého procesu včetně potřebných dokumentů a analýzy rizik s tím spojených. Závěr práce obsahuje zhodnocení zjištěných skutečností a kritických bodů.
Zhodnocení míry kontaminace ryb netuberkulózními mykobakteriemi
Trávníčková, Jiřina ; RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D., (oponent) ; RNDr.Michal Slaný, Ph.D. (vedoucí práce)
Cílem předložené diplomové práce bylo zhodnotit kontaminaci sladkovodních ryb netuberkulózními mykobakteriemi (NTM). Pomocí metod molekulární biologie byl u ryb pocházejících z povrchových vod České republiky sledován výskyt a distribuce NTM v různých tkáních (žábry, pažerákové zuby, svalovina, střevo aj.). NTM jsou častým patogenem v akvakulturách sloužících k chovu pro komerční účely. S ohledem na tuto skutečnost byl sledován výskyt NTM v mase ryb (amur bílý, kapr obecný, lín obecný, candát obecný, tilapie nilská apod.) pocházejících z tržní sítě, neboť zpracování a případná konzumace nedostatečně tepelně opracovaného masa kontaminovaného NTM může v některých případech představovat zdravotní riziko pro člověka. Teoretická část se zabývá obecným popisem mykobakterií, jejich klinickým významem a působností z hlediska bezpečnosti potravin. Je zde také shrnuta problematika detekce a identifikace jednotlivých mykobakteriálních druhů. Praktická část je věnována popisu jednotlivých pracovních postupů a vyhodnocení veškerých naměřených výsledků. Během práce byly připraveny pozitivní kontroly PCR reakce ve formě plazmidové DNA, byla stanovena analytická citlivost PCR reakce, účinnost izolace mykobakteriální DNA z masa a byla posouzena míra kontaminace NTM u vyšetřených ryb.
Mikroplasty v mořských plodech a jejich dopad na lidské zdraví
Formanová, Michaela
Tato bakalářská práce shrnuje současné poznatky týkající se akumulace mikrometrových plastových částic v mořské fauně a vlivu těchto částic na mořské organismy. Příjem mikroplastů byl prokázán v laboratorních a přirozených podmínkách u řady mořských organismů včetně zooplanktonu, ústřic, slávek a krevet. Mikroplastové částice jsou přednášeny z nižších taxonomických úrovní na vyšší pomocí trofického přenosu. Modelový transport v rámci potravní sítě byl zkoumán u mořského kraba, který byl krmen slávkami kontaminovanými mikroplasty. Mikrometrové plastové fragmenty byly schopny proniknout z gastrointestinálního traktu do okolních tkání kraba. Velká pozornost je věnována výzkumu mikroplastů jako potencionálních vektorů přenosu nebezpečných chemikálií. Důsledky mikroplastové kontaminace na potravní síť a zdraví člověka zatím nejsou dostatečně prozkoumány a vyžadují další studie.
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2022
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Vývoj potravinové bezpečnosti ve vybraných zemích jihovýchodní Afriky
Hendrychová, Marcela
Diplomová práce se zabývá sledováním vývoje potravinové bezpečnosti v Malawi, Zimbabwe a Zambii. Konkrétním kritériem pro výběr tří států byl indikátor HDI a geografická poloha vybraných států. Prostřednictvím jednotlivých indikátorů z různých pilířů potravinové bezpečnosti práce vyhodnocuje nejvýznamnější faktory, které způsobují potravinovou nejistotu ve sledovaných zemích. Teoretická část práce vysvětluje základní fakta a pozadí problému, obsahuje vysvětlení klíčových pojmů a termínů, definování jednotlivých příčin a důsledků potravinové bezpečnosti na úrovni vybraných států. V práci jsou také popsány nejpoužívanější indikátory měřící potravinovou bezpečnost. Praktická část na základě vývoje sledovaných indikátorů (průměrný příjem bílkovin; průměrný příjem bílkovin živočišného původu; prevalence středně těžké nebo těžké potravinové nejistoty; prevalence závažného nedostatku potravin; procento populace využívající základní hygienické služby; procento populace která má přístup k pitné vodě; procento dětí do 5 let, trpící zakrnělostí; prevalence anémie žen v reprodukčním věku; variabilita produkce potravin na osobu; politická stabilita a absence násilí/terorismu) v období let 2009–2019 zkoumá faktory, které ovlivnily změny těchto ukazatelů. V práci bylo zjištěno, že nejvýznamnějšími faktory, které ovlivňují vývoj potravinové bezpečnosti ve sledovaných státech Malawi, Zambie i Zimbabwe, jsou klimatické podmínky, politická a ekonomická situace, nízká vzdělanost obyvatelstva a infekční nemoci. Tyto faktory zpomalují ekonomický růst zemí a znemožňují růst směrem z rozvojových zemí k rozvinutým a mají za následek potravinovou nejistotu a její důsledky.
Posouzení hygienické úrovně prostředí vybraných potravinářských provozoven a domácností
DROZDOVÁ, Aneta
Adekvátní úroveň hygieny prostředí, ve kterém se manipuluje s potravinami je jedním z důležitých faktorů, jenž ovlivňuje udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem diplomové práce bylo (i) mikrobiologickou analýzou posoudit úroveň hygieny ve vybraných domácnostech (n=3) a v potravinářských provozovnách (n=3). Mikrobiologická analýza zahrnovala stanovení: celkového počtů aerobních a psychrotrofních mikroorganismů, koliformních bakterií, a dále kvasinek a plísní. Dále (ii) prostřednictvím dotazníkového šetření u zaměstnanců potravinářských provozoven (n=50) a široké veřejnosti (n=259) prověřit informace týkající se manipulačních postupů s potravinami.
Ochrana spotřebitele v oblasti potravin
VĚŽENSKÁ, Edita
Bakalářská práce popisuje práva a povinnosti spotřebitelů, kteří jsou součástí mezinárodního obchodu. Práce se zaměřuje zejména na ochranu spotřebitele v České republice, ale také Evropské unie. Právní předpisy dané země by měly být schopné zajistit bezpečnost potravin. V České republice ochranu spotřebitele zajišťuje zákon o ochraně spotřebitele, který poskytuje ochranu například proti nekalým obchodním praktikám. V práci jsou také zahrnuty dozorové orgány například Česká zemědělská a potravinářská inspekce či Státní veterinární správa. Tyto dozorové orgány dohlížejí mimo jiné na bezpečnost potravin. Ve 21. století stále více lidí obchoduje online a dochází tak k méně osobnímu kontaktu. Kvalita informací a jejich znalost se tak stává pro spotřebitele více důležitá. Cílem této práce je analyzovat ochranu spotřebitele v oblasti potravin a v rámci marketingového výzkumu zjistit u českých spotřebitelů úroveň znalosti potravinového práva. Pro výzkum byla použita metoda dotazníkového šetření. Práce obsahuje shrnutí výsledků práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.