Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zařízení pro monitorování plynů v chovu jedlého hmyzu
Chlumecký, Karel ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o monitorování plynů při chovu jedlého hmyzu se zaměřením na nebezpečné plyny. V první části práce je popsán životní cyklus jedlého hmyzu a s ním i spojené ekologické důsledky. Následuje stručný popis měření neelektrických veličin. Uvedené poznatky jsou využity při návrhu a realizaci chovné jednotky v praktické části bakalářské práce. Návrhová část obsahuje výběr a popis použitých komponent a jejich umístění na chovné jednotce. Chovná jednotka je řízena mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Dále praktická část obsahuje první výsledky experimentálních měření a program pro mikrokontrolér. Výsledky jsou ve formě grafu. Chovný box je možné využít pro většinu terarijní živočichy.
Nutritional benefit of cricket flour
Šťastná, Martina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Edible insects have been part of the diet of many countries across the world for several decades. It is becoming increasingly popular in the europian developed countries, mainly because of the content of nutritionally important substances. The theoretical part of the thesis deals with the characterization of edible insects in terms of nutritional benefits, explains the reasons and method of breeding edible insects. For the analysis of nutritionally active substances, flour of house cricket (Acheta domesticus) was used. A. domesticus belongs to the representatives of insects legalized from 1.1. 2018 on the EU market. Of the significantly nutritional substances, proteins, lipids, fatty acids, fiber and selected minerals were analyzed. In this study, optimalization of vertical electrophoresis SDS-PAGE was performed to determine protein fragment sizes. In the second part the influence of acricket flour addition protein bars was investigated by sensory analysis. In the experimental part that was found that cricket flour contains protein, lipids and fatty acids in significant amounts. It also contains important minerals for human health such as magnesium, potassium, iron or zinc. However, the sensory properties of protein bars for consumers were not very attractive.
Trendy ve využití hmyzí suroviny v potravinách
Polák, Daniel
Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzí suroviny v potravinářství. Po celém světě je zaznamenáno okolo 2000 jedlých druhů hmyzu, které se běžně konzumují na území Afriky, Asie a Oceánie. Během posledních let se stal jedlý hmyz i hlavním předmětem diskuze v západním světě. V Evropské unii byly podniknuty legislativní kroky, které umožnily kategorizovat určité druhy jedlého hmyzu jako potravinu. Na evropském trhu nalezneme výrobky z potemníka moučného, cvrčka domácího, sarančete stěhovavého a potemníka stájového. Tento jedlý hmyz je bohatým zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek. Obsahuje také vlákninu chitin, která je spojována s nižší stravitelností hmyzích výrobků a zároveň může působit jako alergen. Některé nutriční látky mohou být předmětem k vývoji inovativních technologií. Například bílkoviny ze sarančete stěhovavého mají předpoklady pro vývoj jedlých obalů nebo vláknina chitin může být dalším alternativním zdrojem k získávání chitosanu.
Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka
MAJEROVÁ, Tereza
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.
Zařízení pro monitorování plynů v chovu jedlého hmyzu
Chlumecký, Karel ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o monitorování plynů při chovu jedlého hmyzu se zaměřením na nebezpečné plyny. V první části práce je popsán životní cyklus jedlého hmyzu a s ním i spojené ekologické důsledky. Následuje stručný popis měření neelektrických veličin. Uvedené poznatky jsou využity při návrhu a realizaci chovné jednotky v praktické části bakalářské práce. Návrhová část obsahuje výběr a popis použitých komponent a jejich umístění na chovné jednotce. Chovná jednotka je řízena mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Dále praktická část obsahuje první výsledky experimentálních měření a program pro mikrokontrolér. Výsledky jsou ve formě grafu. Chovný box je možné využít pro většinu terarijní živočichy.
Nutritional benefit of cricket flour
Šťastná, Martina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Edible insects have been part of the diet of many countries across the world for several decades. It is becoming increasingly popular in the europian developed countries, mainly because of the content of nutritionally important substances. The theoretical part of the thesis deals with the characterization of edible insects in terms of nutritional benefits, explains the reasons and method of breeding edible insects. For the analysis of nutritionally active substances, flour of house cricket (Acheta domesticus) was used. A. domesticus belongs to the representatives of insects legalized from 1.1. 2018 on the EU market. Of the significantly nutritional substances, proteins, lipids, fatty acids, fiber and selected minerals were analyzed. In this study, optimalization of vertical electrophoresis SDS-PAGE was performed to determine protein fragment sizes. In the second part the influence of acricket flour addition protein bars was investigated by sensory analysis. In the experimental part that was found that cricket flour contains protein, lipids and fatty acids in significant amounts. It also contains important minerals for human health such as magnesium, potassium, iron or zinc. However, the sensory properties of protein bars for consumers were not very attractive.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.