Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Pokorná, Daniela ; Kohout, Pavel (vedoucí práce) ; Humlová, Renata (oponent)
Příjmení a jméno autora: Pokorná Daniela Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Dietní systém v nemocnicích ČR: realitaaobjektivnípotřeby Vedoucípráce: Doc.MUDr.PavelKohout,PhD. Početstran: 88 Početpříloh: 6 Rok obhajoby: 2011 Klíčováslova: dieta, dietní systém, dietologie, dietoterapie, nutriční terapeut, realita, objektivní potřeby Tato práce pojednává o dietním systému v zařízeních České republiky, speciálně v nemocnicích, se zaměřením na realitu a objektivní potřeby. Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy, jako je dietologie, dieta, nutriční terapeut a také následně historii, současnost a případnou budoucnost dietního systému na území České republiky. Ve výzkumné části je zkoumána realita a objektivní potřeby zařízení v této oblasti. Pozornost je věnována objektivním závěrům pramenícím z výzkumného šetření a taktéž podnětům a připomínkám k dané problematice obdrženým od odborníků z jednotlivých zařízení. Byly stanoveny tři hypotézy, které byly zkoumány. Uvedená data byla získána ze zařízení typu nemocnice, lázně, domovy důchodců. Jednalo se o základní výzkum kvantitativní, technika výzkumu byla formou dotazníku. Na základě námětů a připomínek jednotlivých zařízení, zkušeností a poznatků byl vytvořen návrh pro...
Dietní systém z pohledu makronutrientů a mikronutrientů
Kočí, Kateřina ; Šišková, Ivana (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Cíle práce: Neintervenční observační studie si kladla za cíl zmapovat zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů v týdenních jídelníčcích diet šetřící a racionální, dietních systémů zdravotnických zařízení České republiky. Získané hodnoty porovnat s doporučenými výživovými dávkami pro zdravou populaci České republiky, uvedených v publikaci "Referenční hodnoty pro příjem živin" a zhodnotit, zda obě diety plní tyto doporučení. Metody: Zdrojovými daty diplomové práce byly jídelní lístky s recepturami a normami, diet šetřící a racionální, za období jednoho týdne. Z těchto dat byly následně pomocí programu Nutriservis PROFESIONAL stanoveny obsahy sledovaných makronutrientů a vybraných mikronutrientů v denních jídelníčcích. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno 10 vybraných zdravotnických zařízení z 6 krajů ČR. Ze získaných dat, bylo zjištěno v dietách šetřící a racionální, nedostatečné zastoupení vlákniny, špatný poměr a tím i množství jednotlivých nenasycených a nasycených mastných kyselin, vysoké množství sodíku, vyšší obsah monosacharidů a disacharidů a nedostatek vitamínu D. Ostatní zkoumané nutrienty vycházely v souladu s doporučením. Závěr: Dietní systém ve zdravotnických zařízeních má stále svůj význam. Obsah nutrientů ve zkoumaných dietách ukázal na některé nedostatky, které by měly být...
Informovanost zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy se zaměřením na vzdělání
Boukalová, Michaela ; Nováková, Alena (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na zaměstnance nemocnice, u nichž zjišťuje informovanost v oblasti výživy v souvislosti s jejich vzděláním. Cílem práce je zmapovat povědomí zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy. Porovnat, jak se liší informovanost o dietním systému nemocnice u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Porovnat, jak se liší informovanost o zásadách zdravého stravování u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Zjistit od zaměstnanců, co si myslí, že ovlivňuje jejich stravovací návyky a dodržování zásad zdravého stravování. Teoretická část práce se zabývá obecným významem sacharidů, tuků, bílkovin a dalších důležitých látek pro organismus. Dále doporučeními pro zdravé a vyvážené stravování, pro přísun živin, tipy na sestavení vyváženého jídelníčku, dietní opatření při vybraných chorobách a důsledky špatné výživy na lidský organismus. V neposlední řadě je v práci zmíněn dietní systém a diety. K vypracování praktické části byla použita metoda dotazníkového šetření, které se zúčastnilo 168 zaměstnanců. Výzkumný soubor tvořili náhodně vybraní zaměstnanci nemocnice v různých věkových kategoriích s různým vzděláním. Výzkumný soubor byl rozdělen do 3 skupin podle vzdělání. Tyto 3 skupiny byly následně porovnávány....
Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Pokorná, Daniela ; Kohout, Pavel (vedoucí práce) ; Humlová, Renata (oponent)
Příjmení a jméno autora: Pokorná Daniela Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Dietní systém v nemocnicích ČR: realitaaobjektivnípotřeby Vedoucípráce: Doc.MUDr.PavelKohout,PhD. Početstran: 88 Početpříloh: 6 Rok obhajoby: 2011 Klíčováslova: dieta, dietní systém, dietologie, dietoterapie, nutriční terapeut, realita, objektivní potřeby Tato práce pojednává o dietním systému v zařízeních České republiky, speciálně v nemocnicích, se zaměřením na realitu a objektivní potřeby. Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy, jako je dietologie, dieta, nutriční terapeut a také následně historii, současnost a případnou budoucnost dietního systému na území České republiky. Ve výzkumné části je zkoumána realita a objektivní potřeby zařízení v této oblasti. Pozornost je věnována objektivním závěrům pramenícím z výzkumného šetření a taktéž podnětům a připomínkám k dané problematice obdrženým od odborníků z jednotlivých zařízení. Byly stanoveny tři hypotézy, které byly zkoumány. Uvedená data byla získána ze zařízení typu nemocnice, lázně, domovy důchodců. Jednalo se o základní výzkum kvantitativní, technika výzkumu byla formou dotazníku. Na základě námětů a připomínek jednotlivých zařízení, zkušeností a poznatků byl vytvořen návrh pro...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.