Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
"Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. století
Tomsová, Julie ; Pullmann, Michal (vedoucí práce) ; Franc, Martin (oponent)
Cílem předkládané diplomové práce je analýza "zdomácnění" vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního, tj. potravinového (respektive majícího vztah k výživě), chování české společnosti v 50. a 60. letech 20. století. Zmíněný proces je v této diplomové práci interpretován v kontextu změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu - zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, modernizace vybavení kuchyně a proměna představ o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Podrobněji se v kontextu "zdomácnění" vědecko-technické revoluce věnuji tématům jako racionalizace a mechanizace práce v domácnosti, důraz na hygienu a výživu, na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, na proměnu složení potravin, "objev" vitaminů, enzymů a minerálů atd., náběhy na konzumní způsob života, rozvoj nauk o vedení domácnosti, obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti a další témata. Předložená práce zkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo, ale zejména jejich ideologické aspekty - především místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Tato studie dále analyzuje vztah...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.