|
"Zdomácnění" vědecko-technické revoluce v Československu: inovace v české kuchyni a výživě 50. a 60. let 20. století
Tomsová, Julie ; Pullmann, Michal (vedoucí práce) ; Franc, Martin (oponent)
Cílem předkládané diplomové práce je analýza "zdomácnění" vědecko-technické revoluce a nejvýznamnější proměny alimentárního, tj. potravinového (respektive majícího vztah k výživě), chování české společnosti v 50. a 60. letech 20. století. Zmíněný proces je v této diplomové práci interpretován v kontextu změn režimu a ideologických vzorců v polovině 50. let, které měly napomoci překonat potíže stalinského utopismu - zvýšený důraz na kvalitu životního stylu, rozvoj bytové výstavby, architektury a designu, modernizace vybavení kuchyně a proměna představ o žádoucích životních standardech a jejich významu pro legitimizaci post-stalinského uspořádání. Podrobněji se v kontextu "zdomácnění" vědecko-technické revoluce věnuji tématům jako racionalizace a mechanizace práce v domácnosti, důraz na hygienu a výživu, na kvalitu uchovávání a přípravy potravin, na proměnu složení potravin, "objev" vitaminů, enzymů a minerálů atd., náběhy na konzumní způsob života, rozvoj nauk o vedení domácnosti, obraz ženy a její postavení v rámci domácnosti a další témata. Předložená práce zkoumá nejen strukturální změny, k nimž docházelo, ale zejména jejich ideologické aspekty - především místa, kde příslib kvalitnějšího života mohl (či nesl intenci) zesilovat působení nových ideologických vzorců. Tato studie dále analyzuje vztah...
|