Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvasinky Brettanomyces bruxelensis v technologii vín
Mešťánek, Matej
Témou predkladanej bakalárskej práce je ovplyvnenie vín kvasinkami Brettanomyces bruxelensis a prchavými fenolmi, ktoré sú ich metabolickými produktmi. V prvej kapitole bol stanovený hlavným cieľ práce a boli určené sekundárne ciele, ktoré nám pomohli k jeho naplneniu. V kapitole súčasný stav riešenej problematiky bol na základe dostupnej domácej a najmä zahraničnej literatúry vytvorený teoretický základ práce. V ôsmich podkapitolách je rozobratá história a pôvod kvasiniek Brettanomyces, zdroje a spôsoby kontaminácie vín týmito kvasinkami a ďalšími mikroorganizmami, vplyvom prchavých fenolov, ich prekurzorov a ostatných sekundárnych metabolitov na senzorický profil takto postihnutých vín, spôsoby prevencie a následného ošetrenia napadnutého produktu ako aj zmapovaním situácie v zahraničí. V komentári je predkladaný pohľad na riešenú problematiku očami autora práce.
Zrání vína v sudech typu Barrique
Hloušek, Jiří
Tato bakalářská práce se zabývá tématem zrání vína v barikových sudech. V první kapitole literární části se věnuji historickým kořenům sudů, původu dřeva a způsobům jeho zpracování. Dále pak popisuji sestavení sudu a konečné tepelné opracování. Zmiňuji také moderní postupy výroby a techniky jeho přípravy k prvnímu použití. Následuje kapitola popisující principy a metody výroby vína v barikových sudech, parametry vína vhodného pro barikování a různé způsoby i délku jeho zrání. Další kapitoly se věnují bílým a červeným odrůdám vín, které jsou vhodné ke zrání v barikovém sudu. Popisuji nejčastější vady a choroby postihující vína, která v barikových sudech zrají a na závěr se zabývám sanací těchto sudů.
Ověření možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí PCR
Karasová, Beáta
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi izolace DNA kvasinek rodu Brettanomyces z vína a jejich následnou identifikací pomocí metod PCR. Analýze bylo podrobeno 14 vzorků vín, u kterých byl předpoklad přítomnosti těchto kvasinek způsobujících závažnou chorobu vína. V literární části je popsána charakteristika kvasinky Brettanomyces a její vliv na víno. Dále je popsán princip metody PCR a její použití v oblasti identifikace této kvasinky. V experimentální části byly testovány čtyři různé metody izolace DNA přímo z vína. Vzorky byly analyzovány pomocí pěti vybraných primerů PCR metodou. Byla testována navržená sonda a primery pro real-time PCR identifikaci Brettanomyces.
Možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí PCR
Lachmanová, Klára
Tato práce je zaměřena na možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí molekulární metody PCR. Jsou zde popsány mikroorganismy vyskytující se ve víně, jejich charakteristika a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány nejčastější nemoci vína, které vedou v mnohých případech ke znehodnocení, až nepoživatelnosti vína. Hlavní část práce je věnována izolaci DNA, potřebné pro další hodnocení pomocí molekulárních metod, se zaměřením na metodu PCR. Jsou zde popsány jak postupy izolace, tak metodika PCR a její následné vyhodnocení. Závěr práce je soustředěn na práce autorů, kteří již tyto mikroorganismy detekovali, zejména kvasinky rodu Brettanomyces. Je zde zhodnocena jejich rychlost, přesnost a spolehlivost.
Porovnání analytických a senzorických vlastností vín napadených Brettanomyces/Dekkera
Černohorská, Dominika
Tato diplomová práce se zabývá porovnáváním senzorických a analytických vlastností červených vín napadených kvasinkami Brettanomyces/Dekkera. Pro výzkum bylo nashromážděno celkem 24 vzorků evidentně postižených kvasinkami Brettanomyces/Dekkera, které produkují volatilní fenoly způsobující projevy živočišných tónů v červeném víně. V literární části je obecně přiblížen vznik a projevy této choroby, senzorické ovlivnění vína kvasinkami Brettanomyces/Dekkera a způsoby, kterými se infikaci dá předcházet. Experimentální část se věnuje rozboru a statistickému vyhodnocení porovnání výsledků senzorického hodnocení a analytických rozborů těkavých látek. Hodnocena je míra korelace mezi senzorickým vnímáním živočišných tónů a skutečným obsahem etylfenolů, tedy látek, které jsou za tyto projevy ve víně zodpovědné.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.