Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.
Konverze biologicky aktivních látek při přípravě zelených a černých čajů
Procházková, Anna
Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na pěstování, zpracování, přípravu čaje a chemickým složením čajových lístků. Dále se zabývá syntézou biologicky aktivních látek v rostlinných materiálech a jejich konverzi v rozmezí od přípravy čaje až po přeměnu v lidském organismu po jeho konzumaci. Také se zabývá stručným shrnutím a definováním problematiky volných radikálů a antioxidantů v rámci jejich fungování v organismu člověka, následována snahou objektivně shrnout jejich hlavní farmakologickými účinky. Praktická část práce, zaměřena na stanovení fenolických látek a celkové antioxidační kapacity vybraných zelených a černých čajů, je doplněna jejich senzorickou analýzou.
Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů
Bartošová, Jitka ; Vitoulová, Eva (oponent) ; RNDr.Jana Skopalová, Ph.D. (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením celkové antioxidační aktivity (total antioxidant activity, TAA) různých druhů čajů (zelených, černých, polofermentovaných, bílých, maté, rooibosu a bylinných) v závislosti na způsobu a délce doby jejich zpracování. Hlavní důraz je kladen na ověření nové metody měření celkové antioxidační aktivity využívající průtokové coulometrie. Výsledky získané touto metodou jsou porovnány s výsledky zjištěnými chemiluminiscenční metodou (Trolox equivalent antioxidant capacity, TEAC), která se standardně využívá pro měření celkové antioxidační kapacity v různých materiálech a surovinách. V práci jsou diskutovány příčiny rozdílů v hodnotách TAA zjištěných oběma metodami.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.