Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 40 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv rodiny na konzumaci slazených nápojů u dětí předškolního věku
Moravcová, Marie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Dusílková, Nina Borisovna (oponent)
Tato práce se zabývá vlivem rodiny na konzumaci slazených nápojů u dětí předškolního věku. Vzhledem k zvyšující se prevalenci nadváhy a obezity v populaci je potřeba hledat nové způsoby, jak tomuto trendu aktivně předcházet. Teoretická část práce se zabývá převážně příčinami a vlivy vzniku nadváhy a obezity. Podrobněji rozebírá vlivy neovlivnitelné jako je genetika nebo rasové či etnické rozdíly. A také vlivy ovlivnitelné, kam můžeme zařadit například socioekonomické postavení, stravovací návyky, včetně konzumace slazených nápojů, fyzickou aktivitu, spánek, stres nebo také vlivy rodiny. Rodina má velký vliv na dítě a jeho život od raného dětství. A to jak pozitivní, tak negativní. Již bylo publikováno mnoho studií, které sledovaly souvislosti mezi socioekonomickou situací rodiny, místem bydliště, nevhodnou stravou, nadměrnou konzumací slazených nápojů, malou fyzickou aktivitou a pravděpodobností vzniku nadváhy a obezity. Několik z nich je zmíněno právě v této práci. Je potřeba výsledky těchto studií šířit mezi laickou veřejnost a snažit se motivovat ke změně špatných návyků v populaci. Experimentální práce se zabývá dotazníkovým šetřením, ve kterém bylo zjišťováno, zdali existuje korelace mezi rodičovskými zvyky z dětství, aktuální konzumací slazených nápojů rodiči a množstvím konzumovaných sklenic...
Nutriční gramotnost adolescentů
Alexandrovičová, Adéla ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Dospívání je obdobím přechodu z dětství do dospělosti a je plné bouřlivých změn. Jedním z vývojových úkolů dospělosti je osamostatnit se a převzít odpovědnost za sebe, za svoje chování a rozhodování i ve vztahu právě k výživě. Výživa je jedním z významných determinant zdraví. Tato práce se zabývá výživou adolescentů a potřebností dostatečné nutriční gramotnosti. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, části rozebírám termíny zdravotní a nutriční gramotnost, charakteristiku období adolescence obecně, tak i ve vztahu k výživě. Zmiňuji také jaké faktory ovlivňují stravovací návyky adolescentů, podrobněji se zaměřuji na sociální média a sociální sítě. V praktické části bylo mým cílem zjistit jaké mají adolescenti znalosti o výživě a zdravém stravování, jak tyto znalosti využívají pro jejich stravování, jak a kde adolescenti získávají informace v tématu výživy a jaký vliv na jejich stravování mají sociální sítě. K výzkumu bylo využito kvantitativní metody sběru dat, a to anonymního dotazníku v elektronické podobě. Získáno bylo 80 dotazníků od adolescentů ve věku 15-21 let. Šetřením bylo prokázáno, že adolescenti mají dostatečné znalosti v tématu výživy, ale nedostatečně je využívají ve svém vlastním stravovacím režimu. Jejich stravování zásady zdravé stravy již tolik...
Vliv placebo efektu na sportovní výkon
Jarchovská, Alžběta ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Úvod: Placebo je dlouho známý pojem a placebo efekt fenomén byl zkoumán již v řadě lékařských odvětví. Krom účinku placeba na bolest, depresi a další onemocnění se stále častěji objevují pokusy najít možné využití placebo efektu. Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda podání placeba má efekt na sportovní výkon. Metodika: Výzkum byl proveden ve dvou fázích. První fázi představovalo měření tří běhů amatérských crossfit sportovců na vzdálenost 800 metrů. Po běhu byl vždy zaznamenán čas a subjektivní hodnocení vnímaného úsilí, tzv. Borgova škála. Při prvním běhu bylo podáno placebo, při druhém komerčně dostupný preworkoutový suplement (L-carnitin) a třetí, kontrolní běh, proběhl bez tablety. Výsledky měření byly statisticky zpracovány pomocí Studentovadvouvýběrovéhonepárovéhot-testu na střední hodnotu. Druhá část výzkumu představovala zpracování a vyhodnocení dotazníků, které vyplnili jednotliví porbandi. Výsledky: Po zhodnocení výzkumné části jsme zjistili, že v našem výzkumu nemá placebo efekt na sportovní výkon. Závěr: Placebo a placebo efekt mají prokazatelné účinky v mnoha odborných odvětvích. Je nutné provést další výzkum na téma placebo a jeho využití ve sportu. Klíčová slova: Placebo, placebo efekt, placebo a sport, sport, crossfit, ovlivnění výkonu, sportovní výkon
Informovanost těhotných žen o vlivu výživy na plod
Blažejovská, Klára ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Tomešová, Jitka (oponent)
Zdravá výživa je důležitá v každém věkovém období, obzvlášť při vývoji plodu. V těle těhotné ženy dochází k řadě metabolických změn. Plod neustále zvyšuje své nároky, a tak je na tělo ženy kladen zvýšený nárok než obvykle. Žena by měla alespoň v těhotenství přizpůsobit své stravovací návyky těmto požadavkům a zajistit tak dostatek kvalitních živin nejen pro správný vývoj a růst plodu, ale i pro své zdraví. Dodržováním správné životosprávy se snižuje riziko pozdějších zdravotních komplikací nejen u matky, ale také u dítěte. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit míru informovanosti dotazovaných těhotných žen o důležitosti výživy během těhotenství a zda jim je poskytováno dostatek potřebných informací k získání těchto znalostí. Teoretická část je zaměřena na jednotlivé složky výživy, obecná doporučení v jídelníčku těhotné ženy, důsledky nesprávného stravování v těhotenství, fyziologické změny, ke kterým v průběhu těhotenství dochází. Zmíněn je i energetický příjem v těhotenství a váhový přírůstek, kterého se mnoha žen obává. Pro získání informací ohledně stanovených cílů byla zvolena neintervenční dotazníková metoda a rozhovor. Formou dotazníku byla zjišťována data ohledně znalostí těhotných žen z hlediska výživy v těhotenství a vlivu výživy na plod. Pro zjištění informací od gynekologů ohledně...
Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Kaduchová, Pavla ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučení
Mapování aplikace jídelníčků pro klienty s virovou hepatitidou C ve vybraných terapeutických komunitách pro závislé na návykových látkách v České republice
Stará, Iveta ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
VÝCHODISKA: Studie prováděné jak v České republice, tak v zahraničí zjistily, že virová hepatitida typu C se nejvíce šíří mezi injekčními uživateli drog. Odborná literatura se kromě rozvoje a farmakoterapie této nemoci zabývá také tím, jak by se jedinec s VHC měl stravovat. Doporučuje tak jednotlivé potraviny a způsob přípravy, které by měl jedinec dodržovat. Zahraniční studie prokázaly, že v léčbě má nutriční poradenství vliv na celkový proces léčby jedince závislého na návykových látkách. CÍLE: Cílem výzkumu bylo zjistit, zdali terapeutické komunity umožňují speciální stravování klientům s VHC. Důležité bylo vědět, jakým způsobem umožňují speciální stravování, jaké postupy a suroviny používají. Následně byly jídelníčky jednotlivých komunit vyhodnocené z hlediska přísunu energie, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. METODY: Proces získání dat probíhal přes emailovou a telefonní komunikaci s jednotlivými komunitami. Základem výzkumu byly týdenní jídelníčky jednotlivých zařízení, které byly propočítány z hlediska nutričního složení. Suroviny byly nakonec zadány do programu Kalorické tabulky, který vyhodnotil množství základních živin v daných pokrmech. VÝSLEDKY:Pouze 3 TK měly speciálně upravený jídelníček pro klienty s VHC. 9 komunit se ale snažilo dietní doporučení do přípravy jídla pro tento typ...
Výživa žen v průběhu těhotenství: potřeby, znalosti, informovanost a reálné využití poznatků
Pelánová, Natálie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Tomešová, Jitka (oponent)
Těhotenství je zásadní období v životě ženy, kdy dochází k mnoha tělesným i psychickým změnám. Žena musí myslet nejen na sebe a zohledňovat, co je nejlepší pro ní a její dítě. Pomocí nutričně bohaté stravy je možné ovlivnit zdraví plodu až do daleké budoucnosti. Tato bakalářská práce se zabývá výživou těhotných žen, jejich potřebami, informovaností a využitím získaných poznatků. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V první části rozebírám teoretické znalosti o těhotenství, příjmu energie a stravě v těhotenství. V druhé části probíhá vyhodnocení formou dotazníkového šetření, kdy bylo získáno 196 dotazníků. Dotazník zahrnuje otázky na informovanost žen a jejich zdroje, stravování, doplňky stravy, pitný režim a rizikové složky potravy. Cílem této práce bylo zjistit, jaké má těhotné tělo potřeby, jaké mají gravidní ženy znalosti, zda se cítí dostatečně informovány, kde primárně informace o výživě získávají a jak je poté využijí. Při vyhodnocení hypotéz byly některé potvrzeny a jiné vyvráceny. Hypotéza ohledně toho, zda jsou ženy dostatečně informovány, byla bohužel vyvrácena, jelikož většina žen takový pocit neměla. Další hypotéza ohledně primárního využívání internetu jako zdroje informací byla potvrzena a další potvrzenou hypotézou bylo užívání doplňků stravy u většiny těhotných žen. Závěrem...
Stravovací návyky bankovních poradců a jejich možná rizika
Petříčková, Lenka ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Tato práce se zabývá tématem sedavého zaměstnání bankovních poradců, jejich stravovacími návyky, pohybovou aktivitou a možnými zdravotními riziky, vyplývajícími ze sedavého způsobu života.. Cíl práce: Zjistit stravovací návyky bankovních poradců v ČSOB a.s., míru jejich pohybové aktivity a vyhodnotit možná zdravotní rizika. Metoda výzkumu: Výzkum proběhl v pobočkové síti ČSOB a.s. formou anketního šetření, kdy byl bankéřům osobně, nebo e-mailem distribuován dotazník. Celkový vzorek tvořilo 66 bankéřů, 40 žen a 26 mužů. Výsledky: 56 % bankéřů ze sledovaného vzorku se dle jejich zjištěného BMI pohybuje v pásmu nadváhy a obezity, u 73 % došlo za dobu, kterou pracují jako bankéři, k nárůstu hmotnosti. 79 % se v pracovním týdnu stravuje převážně v restauracích, 24 % má nízký příjem tekutin, 9 % jako hlavní zdroj tekutin uvádí slazené nápoje, 26 % konzumuje alkohol ve vyšším než doporučeném množství, 12 % nepěstuje žádnou pohybovou aktivitu. Výsledky potvrdily, že sedavé zaměstnání významně přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti a že bankéři patří do rizikové skupiny z hlediska možného rozvoje civilizačních onemocnění. Klíčová slova: zdravá výživa, sedavý způsob života, obezita, kardiovaskulární onemocnění, pohybová aktivita
Alternativní způsoby stravování a postoj k nim v laické veřejnosti
Kovačičová, Aneta ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Pourová, Veronika (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na alternativní způsoby stravování, jejich znalost a postoj k nim v laické veřejnosti. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část uvádí všeobecná výživová doporučení pro dospělé občany České republiky a popisuje základní složky potravy, které by ve zdravé racionální stravě neměly chybět. Dále rozebírá nejčastější důvody, proč se někteří lidé raději rozhodují pro alternativní stravu. Popisuje také dva populární alternativní výživové směry včetně jejich pozitiv a negativ. Praktická část je vypracována na základě anonymního dotazníkového šetření. Byl zjišťován vztah respondentů ke zdravému životnímu stylu, jejich vědomosti a názor na alternativní dietologii. Součástí výzkumu bylo i několik otázek zaměřených na vlastní zkušenosti respondentů s alternativní stravou. Cílem práce je zjistit, jaké povědomí mají lidé napříč generacemi o alternativní dietologii, jak ji vnímají a jaké s ní mají osobní zkušenosti. Klíčová slova: Alternativní výživa, výživa, zdraví

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 40 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.