|
Faktory ovlivňující kvalitu krůtího masa
Skoupá, Markéta
Tato bakalářská práce je zpracovaná na téma Faktory ovlivňující kvalitu krůtího masa. První část pojednává o produkci krůtího masa ve světě a v Evropě ve srovnání s produkcí dalších druhů masa. Zabývá se se světovým obchodováním, dovozem i vývozem v České republice. Dále je popsána historie a současný stav chovu krůt v ČR. Následně líčí šlechtění krůt ve světě a jeho hlavní cíle a zabývá se popisem současně nejpoužívanějších hybridních typů krůt a technologií výkrmu. Dále je popsána jatečná kvalita krůtího masa, výživová hodnota a senzorické vlastnosti a faktory, které působí na jakostní ukazatele. Zájem o produkci a konzumaci krůtího masa je podmíněný jeho jatečnou, nutriční a senzorickou kvalitou. Hlavní část práce je věnována popisu faktorů, jež ovlivňují jakostní vlastnosti krůtího masa. Ukazatelem výtěžnosti krůtího masa je výtěžnost JUT (jatečně upravené tělo) a výtěžnost cenných partií (maso z prsou a stehen). Výtěžnost krůtího masa ovlivňuje věk a pohlaví zvířete, šlechtění a technologie opracování při porážce. Nutriční kvalita masa se hodnotí na základě chemického složení, obsahu dusíkatých látek a tuku a je ovlivněna genetikou, výživou, pohlavím a věkem zvířete. Na senzorické a fyzikální vlastnosti masa působí zacházení se zvířetem v časovém úseku mezi ukončením výkrmu a porážkou, ale i zdravotní stav během života.
|
|
Vliv skladování násadových vajec na parametry užitkovosti brojlerových kuřat
Skoupá, Markéta
Tato diplomová práce se zabývá vlivem osmnáctidenního skladování násadových vajec brojlerových kuřat na kvalitu jednodenních kuřat a jejich parametry užitkovosti. Pokus byl proveden u 562 ks kuřat hybrida Ross 308 v období od vylíhnutí do 35. dne věku. Kuřata kontrolní skupiny byla vylíhnuta z vajec nasazených do líhně po čtyřech dnech skladování, zatímco vejce pokusné skupiny byla před nasazením skladována 18 dní. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. Nicméně v 10., 17., 24., 31. a 35. dni byla průměrná hmotnost kuřat pokusné skupiny v statisticky průkazně (P˂0,05) nižší než hmotnost kontrolní skupiny. Kuřata pokusné skupiny vykazovala statisticky průkazně (P˂0,05) vyšší aktivitu trypsinu (2703,15 U/ml) oproti kuřatům kontrolní skupiny (2125,60 U/ml). Rozdíl v průměrné hmotnosti slinivky břišní, ani v podílu slinivky břišní z živé hmotnosti mezi těmito skupinami statistický průkazný nebyl. V průměrné délce klků nebyl mezi sledovanými skupinami zjištěn rozdíl. Nicméně průměrná hloubka střevních krypt byla u kontrolní skupiny statisticky průkazně (P˂0,05) větší (106,78µm) než u pokusné skupiny (89,64 µm). Statisticky průkazný (P˂0,05) rozdíl byl zjištěn také v poměru mezi délkou klků a krypt, kdy tento poměr byl u pokusné skupiny 5,07, zatímco u kontrolní skupiny byl nižší (4,60). Dlouhodobé skladování násadových vajec mělo negativní vliv na růst brojlerových kuřat.
|