Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Faktory ovlivňující kvalitu krůtího masa
Skoupá, Markéta
Tato bakalářská práce je zpracovaná na téma Faktory ovlivňující kvalitu krůtího masa. První část pojednává o produkci krůtího masa ve světě a v Evropě ve srovnání s produkcí dalších druhů masa. Zabývá se se světovým obchodováním, dovozem i vývozem v České republice. Dále je popsána historie a současný stav chovu krůt v ČR. Následně líčí šlechtění krůt ve světě a jeho hlavní cíle a zabývá se popisem současně nejpoužívanějších hybridních typů krůt a technologií výkrmu. Dále je popsána jatečná kvalita krůtího masa, výživová hodnota a senzorické vlastnosti a faktory, které působí na jakostní ukazatele. Zájem o produkci a konzumaci krůtího masa je podmíněný jeho jatečnou, nutriční a senzorickou kvalitou. Hlavní část práce je věnována popisu faktorů, jež ovlivňují jakostní vlastnosti krůtího masa. Ukazatelem výtěžnosti krůtího masa je výtěžnost JUT (jatečně upravené tělo) a výtěžnost cenných partií (maso z prsou a stehen). Výtěžnost krůtího masa ovlivňuje věk a pohlaví zvířete, šlechtění a technologie opracování při porážce. Nutriční kvalita masa se hodnotí na základě chemického složení, obsahu dusíkatých látek a tuku a je ovlivněna genetikou, výživou, pohlavím a věkem zvířete. Na senzorické a fyzikální vlastnosti masa působí zacházení se zvířetem v časovém úseku mezi ukončením výkrmu a porážkou, ale i zdravotní stav během života.
Vliv skladování násadových vajec na parametry užitkovosti brojlerových kuřat
Skoupá, Markéta
Tato diplomová práce se zabývá vlivem osmnáctidenního skladování násadových vajec brojlerových kuřat na kvalitu jednodenních kuřat a jejich parametry užitkovosti. Pokus byl proveden u 562 ks kuřat hybrida Ross 308 v období od vylíhnutí do 35. dne věku. Kuřata kontrolní skupiny byla vylíhnuta z vajec nasazených do líhně po čtyřech dnech skladování, zatímco vejce pokusné skupiny byla před nasazením skladována 18 dní. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. Nicméně v 10., 17., 24., 31. a 35. dni byla průměrná hmotnost kuřat pokusné skupiny v statisticky průkazně (P˂0,05) nižší než hmotnost kontrolní skupiny. Kuřata pokusné skupiny vykazovala statisticky průkazně (P˂0,05) vyšší aktivitu trypsinu (2703,15 U/ml) oproti kuřatům kontrolní skupiny (2125,60 U/ml). Rozdíl v průměrné hmotnosti slinivky břišní, ani v podílu slinivky břišní z živé hmotnosti mezi těmito skupinami statistický průkazný nebyl. V průměrné délce klků nebyl mezi sledovanými skupinami zjištěn rozdíl. Nicméně průměrná hloubka střevních krypt byla u kontrolní skupiny statisticky průkazně (P˂0,05) větší (106,78µm) než u pokusné skupiny (89,64 µm). Statisticky průkazný (P˂0,05) rozdíl byl zjištěn také v poměru mezi délkou klků a krypt, kdy tento poměr byl u pokusné skupiny 5,07, zatímco u kontrolní skupiny byl nižší (4,60). Dlouhodobé skladování násadových vajec mělo negativní vliv na růst brojlerových kuřat.

Viz též: podobná jména autorů
2 Skoupá, Martina
3 Skoupá, Monika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.