Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 280 záznamů.  začátekpředchozí124 - 133dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Senzorická kvalita francouzského plísňového sýra Brie de Meaux v souvislosti s jeho chemickým a mikrobiálním složením
Májková, Monika ; Němcová, Andrea (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá posouzením vlivu skladování francouzského plísňového sýra Brie de Meaux (AOC) na jeho obsah těkavých (aromatických) sloučenin, volných a vázaných mastných kyselin a mikrobiální složení, v souvislosti s jeho senzorickou kvalitou. Teoretická část je věnována sýrům s bílou plísní na povrchu. V části experimentální je posouzen vliv teploty a doby skladování na senzorickou kvalitu a bezpečnost sýrů. V rámci skladovacího experimentu byly sýry uchovávány po dobu 21 dní v 5 °C (jeden volně ložený, druhý vakuovaný) a při 20 °C. Vzorky byly hodnoceny pomocí SPME-GC-MS z pohledu těkavých (aromatických) látek. Mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí GC-FID po převedení na methylestery pomocí BF3. Pro mikrobiální profil byla využita metoda RT-PCR. Ve vzorcích bylo identifikováno 59 těkavých sloučenin, které přispívají k chuťovým vlastnostem sýra. Mezi mastnými kyselinami byly v majoritním množství zastoupeny kyseliny palmitová, olejová, myristová a stearová. Mikrobiální profil potvrdil v sýru uchovávaném při 20°C kontaminant Micrococcus luteus, ostatní kontaminanty nebyly detekovány pozitivně. Ze senzorického hlediska byl nejlépe hodnocen sýr standardní (analyzován ihned po zakoupení) společně se sýrem uchovávaným při 5 °C ve vakuované formě po dobu 21 dní.
Studium vlivu kosmetických přípravků na mikrobiom lidské kůže pomocí molekulárních technik
Alexová, Adéla ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Teoretická část práce se zabývá základním popisem fyziologie kůže, lidského mikrobiomu a stručného přehledu míst, kde se jednotlivé mikroorganismy vyskytují. Dále je uveden přehled použitých analytických a mikrobiologických metod, použitých v diplomové práci. Praktická část se v úvodu zabývá stanovením antimikrobiálních účinků vybraných kosmetických výrobků pomocí mikrobiálních testů. Byl stanoven inhibiční a antimikrobiální účinek vybraných kosmetických výrobků na v diplomové práci zkoumané mikroorganismy pomocí spektrofotometrického stanovení přístrojem ELISA reader. Dále je praktická část diplomové práce zaměřena na izolaci mikrobiální DNA v kvalitě vhodné pro amplifikaci v PCR. Byla provedena optimalizace způsobů izolace mikrobiální DNA nacházející se na kůži testovaných dobrovolnic. Pomocí metody PCR byla sledována přítomnost vybraných mikroorganismů nacházejících se na kůži před a po použití kosmetických výrobků. Produkty PCR byly následně detekovány za použití gelové elektroforézy. Ze získaných dat je patrné, že po používání kosmetických přípravků došlo k výrazné změně množství sledovaných mikroorganismů.
Neinvazivní stanovení glykémie z fotopletysmografických signálů nasnímaných pomocí chytrých zařízení
Vargová, Enikö ; Němcová, Andrea
Tento příspěvek se zabývá možnostmi neinvazivního stanovení glykémie z fotopletysmografických (PPG) signálů nasnímaných pomocí chytrého náramku a chytrého telefonu. Byly navrženy a implementovány dvě metody pro klasifikaci glykémie do dvou skupin (nízká a vysoká glykémie). Byly také vytvořeny modely strojového učení pro predikci konkrétní hodnoty glykémie. Reference byla získána invazivním měřením glykémie pomocí glukometru. Nejlepších výsledků klasifikace PPG záznamů do dvou skupin dosahuje metoda náhodný les (RF) a metoda podpůrných vektorů (SVM) s rbf jádrem. Zmíněné modely dosahují přesnosti na testovací sadě dat z chytrého náramku Acc = 76 % (SVM) a Acc = 75 % (RF). Ověření funkčnosti navržených modelů bylo následně provedeno na testovací sadě dat z chytrého telefonu, kde oba modely dosahují obdobných výsledků: Acc = 74 % (SVM) a Acc = 75 % (RF). Konkrétní hodnotu glykémie nejlépe predikoval RF pro regresi, který dosahuje průměrné absolutní chyby MAE = 1,25 mmol/l na testovací sadě dat z chytrého náramku a MAE = 1,37 mmol/l na testovací sadě dat z chytrého telefonu.
Úvodní slovo ke sborníku konference Trendy v biomedicínském inženýrství 2023
Kolářová, Jana ; Mézl, Martin ; Němcová, Andrea ; Králík, Martin ; Chmelík, Jiří ; Jakubíček, Roman ; Sekora, Jiří
Ve dnech 11.–13. září 2023 proběhl 15. ročník konference Trendy v biomedicínském inženýrství (TBMI). Hlavním pořadatelem konference byla Česká společnost biomedicínského inženýrství a lékařské informatiky (ČSBMILI). Lokálním pořadatelem konference byl Ústav biomedicínského inženýrství (ÚBMI) Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FEKT VUT). Konference se konala v hotelu Atlantis v blízkosti Brněnské přehrady. Přijelo celkem 79 účastníků, kteří prezentovali 45 příspěvků. Tento příspěvek zastřešuje celý sborník a shrnuje zásadní informace o 15. ročníku TBMI.  
Photoplethysmography using a smartphone
Dräxler, Vladislav ; Němcová, Andrea (oponent) ; Janoušek, Oto (vedoucí práce)
The diploma thesis deals with the use of digital photoplethysmography (PPG) technology. The thesis describes the process of acquisition of the photoplethysmographic curve using a smartphone, preprocessing of the PPG signal, calculation of parameters and evaluation of the quality of the obtained data. The practical part includes a measurement protocol for different experimental conditions, describes an algorithm for obtaining a photoplethysmographic curve from video recordings and deals with determining the parameters of the PPG curve and evaluating the quality of the obtained PPG signal. The output of the work is an optimal acquisition protocol for digital scanning of the PPG curve.
Estimation of blood glucose level based on PPG signals measured by smart devices
Vargová, Enikö ; Němcová, Andrea
This paper deals with the possibilities of non-invasivedetermination of blood glucose from photoplethysmographic signals.Monitoring blood sugar is the most important part of managingdiabetes. Diabetes is one of the world’s major chronic diseases.Untreated diabetes is often a cause of death.Two datasets have been created by recording thephotoplethysmographic signals of 16 people using two smart devices(a smart wristband and a smartphone), along with their bloodglucose levels measured in an invasive way. Thephotoplethysmographic signals were preprocessed, and suitablefeatures were extracted from them. The aim of the work is to proposemethods for glycemic classification and prediction.Various machine-learning models were created. The best modelfor classifying blood glucose into two groups (low blood glucose andhigh blood glucose) is random forest, which achieves an F1 score of84% and 80% on two different test sets obtained from two smartdevices. The best blood glucose level prediction model is also basedon random forest and achieves an MAE of 1.02 mmol/l and 1.17mmol/l on both testing datasets.
Blood pressure estimation using smartphone
Šíma, Jan ; Němcová, Andrea
This paper presents an experimental cuff-less measurementof systolic (SBP) and diastolic blood pressure (DBP)using smartphone. A photoplethysmographic signal (PPG) measuredby a smartphone camera is used to estimate blood pressure(BP). This paper contains comparison of several machinelearning (ML) methods for BP estimation. Filtering the PPGsignal with a band-pass filter (0.5-12 Hz) followed by featureextraction and using Random Forest (RF) methods separatelyor as a weak regressor in adaptive boosting (AdaBoost) or bootstrapaggregating (Boosting) reached the best results accordingto Association for the Advancement of Medical Instrumentation(AAMI) and British Hypertension Society (BHS) standardsamong all regression ML models. The mean absolute error(MAE) and standard deviation (SD) of Bagging model were4.532±3.760 mmHg for SBP and 2.738±3.032 mmHg for DBP(AAMI). This result meets the criteria of the AAMI standard.
Influence of selected types of food on changes in the composition of the intestinal microbiome
Šantavý, Tomáš ; Němcová, Andrea (oponent) ; Ryšávka, Petr (vedoucí práce)
The master's thesis focuses on determining the influence of selected types of food on changes in the intestinal microbiome composition. Dietary composition plays an important role in controlling intestinal microbial populations, including the prevention and treatment of certain diseases. In order to evaluate the effect of daily consumption of fruit-vegetable smoothie on the human intestinal microbiome, changes in the intestinal microbiome at the beginning and after 14 days of intervention were compared. The experimental part was attended by 10 men and 10 women aged 35-45 years, who were evenly divided into 2 groups. The first group of participants consumed a combination of orange, dried turmeric and ginger. The second group consumed a combination of apple, carrot and lemon juice. DNA isolation from stool samples followed by a quantitative PCR method was used to detect differences in the intestinal microbiome. After 14 days of consumption of the fruit-vegetable smoothie, specific changes in the phylum Firmicutes, Bacteroidetes and the genus Lactobacillus, Bifidobacterium were observed. After statistical evaluation of the obtained results, the differences were not detectable at a statistically significant level (p-value > 0.05).
Stanovení nutričních hodnot a antioxidační kapacity různých jedlých okopanin
Ciffrová, Karolína ; Bendová, Agáta (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vybraných okopaninách. Konkrétně se zabývá jejich nutričním složením, antioxidační kapacitou a využitím ve zdravém stravování. Bylo zkoumáno osm vybraných okopanin, jako zástupci brambor byly vybrány brambory varného typu A, B a C, červené brambory, batáty a fialové brambory. Zbylé dvě okopaniny zastupují topinambury a maniok. Bakalářská práce obsahuje teoretickou část, kde se nachází základní charakteristika okopanin a brambor. Popis a složení nutričních látek, které obsahují. Zejména to jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a antioxidační vlastnosti. Dále obecné charakteristiky použitých metod pro analýzu. Experimentální část je založena na konkrétních analýzách, jsou zde uvedeny postupy, výsledky, použité chemikálie a laboratorní vybavení na stanovení základních nutričních hodnot a antioxidační kapacity těchto vybraných okopanin. Stanovuje se tedy celkový obsah sušiny, který se ve vybraných okopaninách pohybuje okolo 23 %. Vyšší obsah sušiny byl stanoven u manioku a to na 35 %. Obsah hrubých bílkovin stanovených metodou podle Kjeldahla se pohybuje v rozmezí 6,5–9,9 %. Gravimetricky stanovená vláknina v daných okopaninách vyšla v rozmezí 0,27–0,91 %. Dále je stanoven obsah škrobu, který je výrazně vyšší u manioku (46 %) než u ostatních okopanin. V batátech a topinamburech místo obsahu škrobu byl stanoven obsah inulinu, tato hodnota je výrazná u topinamburu (258,58 g/kg). Extrakcí podle Soxhleta byl stanoven obsah tuků v gramech na 100 gramů sušiny. Výrazný obsah tuků byl stanoven u batátů (12,6 g/100 g). Z vyextrahovaných tuků byl stanoven profil mastných kyselin, jako obsah nasycených (SFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Celkové a redukující sacharidy stanovené spektrofotometrickou metodou byly měřeny zvlášť ve slupce a dužině okopanin. Antioxidační kapacita byla stanovena pomocí hodnot antioxidační aktivity, koncentrace polyfenolů a flavonoidů. Z vitamínů byl stanoven vitamín C, vitamín E pouze u brambor varného typu B, C a fialových brambor. Pro batáty byl stanoven betakaroten na 540,56 g/g. Naměřené a vypočítané výsledky jsou vyneseny do grafů. Nakonec je pojednání o závěrech jednotlivých metod.
Vliv přídavku mikrobiálního nebo rostlinného oleje na účinnost kosmetických produktů
Kovářová, Karolína ; Hoová, Julie (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem přídavku a profilu mastných kyselin lipidických aktivních látek na účinnost kosmetických emulzí ve směru hydratace pokožky a vstřebatelnosti. Jako aktivní látky byly použity kokosový a makadamiový olej, které jsou častými kosmetickými surovinami, a mikrobiální olej, který byl připraven v rámci této práce. Pro nadprodukci mikrobiálních lipidů byly testovány čtyři kmeny oleogenních kvasinek rodu Metschnikowia v různých kultivačních médiích. Na základě výsledků plynové chromatografie byl vybrán kvasinkový kmen Metschnikowia pulcherrima (149). Jako kultivační médium bylo vybráno médium s obsahem moštu jako zdrojem uhlíku a s 10% obsahem chloridu sodného, který vyvolával osmotický stres kvasinek. Byly připraveny kosmetické emulze s různými koncentracemi aktivních látek. Tyto emulze pak byly testovány senzorickou analýzou a po jejich nanesení byla pokožka analyzována kožní kamerou, která měřila deskvamaci a kožní maz. Míra deskvamace přímo souvisí s hydratací pokožky a míra kožního mazu odráží schopnost emulze se vstřebat do pokožky. Bylo zjištěno, že pokud uživatel není zvyklý hydratační kosmetické emulze aplikovat pravidelně, ale pouze tímto způsobem řeší okamžitý problém suché pokožky, je výhodné použít emulzi s obsahem aktivní látky 5,0 % a více. Účinné rostlinné oleje jsou však obvykle v komerčně dostupných hydratačních krémech zastoupeny v menších koncentracích. Dále bylo zjištěno, že mikrobiální olej by mohl být velmi zajímavou kosmetickou surovinou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 280 záznamů.   začátekpředchozí124 - 133dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
5 NĚMCOVÁ, Alžběta
28 NĚMCOVÁ, Andrea
4 NĚMCOVÁ, Anna
1 Němcová, A.
2 Němcová, Adriana
6 Němcová, Adéla
2 Němcová, Agnesa
10 Němcová, Alena
3 Němcová, Alice
5 Němcová, Alžběta
13 Němcová, Aneta
1 Němcová, Anežka
4 Němcová, Anna
1 Němcová, Anna Marie
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.