Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv italské kuchyně na kulturu stravování na území České republiky ve 20. století
Hendrych, Miroslav ; Soukup, Václav (vedoucí práce) ; Půtová, Barbora (oponent)
(cesky) Bakalářská práce se věnuje kultuře stravování v dějinách člověka. Hlavním tématem práce jsou difuzní procesy, které ovlivňovaly šíření jídla na území dnešní České republiky se zaměřením na vliv italské kuchyně, a to zejména v průběhu 20. století. Práce ukazuje, jak se měnila skladba jídelníčku, přístup ke stravě a jak se promítaly vlivy zahraniční, respektive italské kuchyně do podoby tuzemské kultury stravování. Pozornost je věnována nejen těmto otázkám, ale i nosičům, které hrály významnou distribuční roli. Akcentem na nosiče chce práce poukázat na jejich nezpochybnitelnou důležitost, ať už se jednalo o nádobí, kuchaře, restaurace, prodejny, výstavy či samotné konzumenty. Metoda sběru dat byla dvojího druhu. Pro teoretickou část práce probíhal sběr dat z archivních dokumentů, z dobových materiálů (např. z kuchařských knih nebo časopisů vycházejících na našem území ve 20. století). Další data byla získána z relevantní zahraniční i české odborné literatury zabývající se národní kulturou stravování. Po zpracování teoretické části probíhal sběr formou terénního výzkumu, jehož základem se stala dotazníková metoda doplněná polostrukturovanými rozhovory a oral history se zaměřením na reflexi a difuzi italské kuchyně u obyvatel České republiky. K interpretaci dat byla využita metoda komparativní...

Viz též: podobná jména autorů
6 Hendrych, Marek
1 Hendrych, Michal
1 Hendrych, Milan
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.