Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  začátekpředchozí16 - 25  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
A Split Hopkinson Bar Method for Testing Materials with Low Characteristic Impedance
Buchar, J. ; Řídký, R. ; Drdlová, M. ; Trnka, Jan
A split Hopkinson pressure bar (SHPB) technique has been developed to study dynamic behaviour of materials having low characteristic impedance. To enable better matching of characteristic impedance with a specimen, polymethyl methacrylate (PMMA) bar is used as the output bar. The viscoelastic properties of PMMA are determined in advance through preliminary experiments. In the present SHPB method, the wave analysis of the stress pulses is executed in the frequency domain. Transmitted pulses on the PMMA output bar resulting from a SHPB test are resolved into frequency components by the Fourier transform, and are corrected to be the waveforms at the specimen-bar interfaces. The corrected waveforms have been used for the evaluation of experimental results on the stress pulse transmission and reflection at the interface between elastic (Aluminium) and viscoelastic bars.
Evaluation of Plate Structure Response to Buried Explosive Charges
Buchar, J. ; Řídký, R. ; Drdlová, M. ; Trnka, Jan
An interactiom of the blast pressure wave after detonation of a burried mine under the multilayer mine protection mounted to the bottom of a vehicle is described in this paper.The main focus was applied to absorbing capability of the multilayer sandwich. Results from numerical simulations were compared with experimental tests. The test procedure is provided according to STANAG 4569/AEP-55 standard with threat level 3B.
Behaviour of Selected Varieties of Honey at the Impact Loading
Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Přidal, A. ; Stoklasová, Pavla ; Buchar, J.
Rheological properties of honey are mainly described by its viscosity. This property is particularly critical during storage, handling and processing. The new method of the evaluation of the mechanical behaviour of honey has been designed. This method is based on the evaluation of the honey response to dynamic loading. Dynamic loading has been realized by fall of bar impact. Response function has been represented by the time history of the honey surface displacement. Response of the tested honey varieties have been evaluated both in the time and frequency domain.
Vliv hospodářských zásahů na změnu v biologické rozmanitosti ve zvláště chráněných územích: Monitorování změn vegetace a populací zvláště chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů v NPR Novodomské rašeliniště
Okresní muzeum, Chomutov ; Vysoký, Václav ; Tejrovský, Vít ; Němcová, Lenka ; Hajer, Jaromír ; Buchar, Jan ; Ondráček, Čestmír
Cílem průzkumu je sledování změn ve složení vegetace a populace zvláště chráněných a ohrožených druhů vyšších rostlin, mechorostů, obratlovců a vybraných skupin bezobratlých ve vztahu k odvodňování, k působení jelení zvěře a ke změnám globálního charakteru. V roce 2002 byl dokončen průzkum celého rašeliniště. Byly evidovány játrovky, mechy vyšší rostliny. Průzkum bezobratlých byl rozšířen na arachnofaunu. Dále byl průzkum zaměřen na ověření výskytu ptáků zařazených v Příloze I směrnice EU o ptácích. Mimořádná pozornost byla věnována zpracování a vyhodnocení ohrožujících faktorů pro vybrané druhy zvláště chráněných ptáků (chřástal polní, žluna šedá a moták pilich). Zvláštní péče byla věnována zpracování managementových opatření pro tetřívka obecného, žlunu šedou, motáka pilicha, chřástala polního, sýce rousného a bekasinu otavní.
Hodnocení pevnosti ovoce pomocí měření odezvy při impulzivním zatěžování
Dvořáková, Pavla ; Nedomová, Š. ; Severa, L. ; Trnka, Jan ; Buchar, J.
Resonanční frekvence dynamické odezvy broskví při rázovém zatěžování byla hodnocena jako funkce pevnosti broskve, její hmotnosti a dobu sklizně. Výsledky ukázaly, že zmíněná frekvence roste s rostoucí pevností broskve a klesá s její hmotností.
Lom vaječné skořápky při rázu
Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Severa, L. ; Buchar, J.
V práci byla provedena numerická simulace deformačního a lomového chování vejce při jeho dopadu na tuhou překážku. Byl použit program LS DYNA 3D, který umožňuje modelovat i přítomnost kapaliny a vzduchu uvnitř vaječné skořápky. Ukazuje se, že kritická dopadová rychlost závisí na tvaru vejce. Pevnost vaječné skořápky je pak nezávislá jak na tvaru, tak na tloušťce vaječné skořápky.
Zrání sýrů sledované pomocí akustických metod
Severa, L. ; Nedomová, Š. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Buchar, J.
Cílem studie je použití akustických vln pro vyhodnocení stupně zralosti sýra zn. Eidam. Při diagnostice zralosti je použita dvoukanálová laser-vibrometrie, pomocí níž jsou detekovány historie posuvů a rychlostí v bodech povrchu sýra, který je při experimentech rázově zatěžován. Historie rázové síly je snímána tenzometricky. Ukázalo se, že při posuzování zralosti sýra je tato metoda perspektivní.
Studium rázově zatěžovaného slepičího vejce experimentálně i numericky
Buchar, J. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Nedomová, Š.
Zatěžováním vajec padající ocelovou kuličkou byly excitovány napěťované vlny, které byly detekovány laserovým vibrometrem. Byl vysledován vztah mezi dominantní frekvencí frekvenčního spektra napěťových vln a vlastnostmi slepičího vejce. Numerická analýza byla provedena pomocí konečnoprvkového modelu LS DYNA 3D .
Chování vaječné skořápky nedestruktivně rázově zatěžovaných slepičích vajec
Buchar, J. ; Trnka, Jan ; Dvořáková, Pavla ; Nedomová, Š.
V příspěvku je věnována pozornost studiu chování rázově zatěžované skořápce slepičího vejce ocelovou kuličkou. Dynamická tuhost,kdyn,je zalozena na matematickém diskrétním modelu sestavený z diskrétních hmot reprezentujicí dynamické chování vejce.Konečnoprvkový model statického i dynamického chování vaječné skořápky byl vypočítán.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   začátekpředchozí16 - 25  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
6 Buchar, Jan
2 Buchar, Jaroslav
1 Buchar, Jiří
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.