Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Konzervace potravin na území římské Itálie
Benková, Martina ; Titz, Pavel (vedoucí práce) ; Ondřejová, Iva (oponent)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Life in Late Antiquity: A Contextual Analysis of the Pottery from the North Slope of Vesuvius.
Benková, Martina ; Musil, Jiří (vedoucí práce) ; Tušlová, Petra (oponent)
Tato práce analyzuje dva keramické soubory z vilových lázní v obci Pollena Trocchia v jižní Itálii. Soukromý lázeňský komplex byl pravděpodobně součástí římské vily postavené na počátku 2. století př. Kr. a zničené výbuchem Vesuvu v roce 472, jenž poskytnul důležitý terminus ante quem. Předchozí studie ukázaly, že v 5. století po Kr. se lázeňský komplex stal skládkou použité keramiky a hřbitovem. Nicméně archeologický výzkum podzemní nádrže v severozápadní části lázní přinesl poněkud jiné poznatky. Za účelem lepšího pochopení účelu nádrže před samotnou erupcí, byl keramický soubor z cisterny srovnán se souborem z jedné z koupelen identifikované jako laconicum. V porovnání se zbytkem lázní, bylo v nádrži nalezeno nízké množství střepů, a zároveň také poměr zastoupených keramických tříd byl limitován. Africká importy, jež byly zastoupeny minimálně, ustoupily velkému množství lokálních produktů. Většina tvarů byla zastoupena objemnými džbány lokální výroby, jež mohou být snadno spojeny s vodním zásobováním. Tam, kde to bylo možné, byly nádoby datovány do druhé poloviny 5. století. Proto je pravděpodobné, že nádrž byla používána ke svému původnímu účelu ještě dlouho poté, co byly lázně demontovány a přeměněny na skládku. S ohledem na přítomnost keramických střepů a zvířecích kostí je možné konstatovat,...
Konzervace potravin na území římské Itálie
Benková, Martina ; Titz, Pavel (vedoucí práce) ; Ondřejová, Iva (oponent)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice uchovávání potravin v antice se zaměřením na římskou Itálii, přičemž svoji pozornost soustředí na jednotlivé konzervační postupy. Zabývá se technikami skladování i přímými konzervačními zásahy do potraviny, jež mimo jiné zahrnují dehydrataci, solení, proslazování, nakládání, uzení či výrobu mléčných výrobků. Pramennou základnou je studium dobových písemných dokumentů sestávajících převážně z latinských zemědělských příruček z období od 2. století př. Kr. do 6. století po Kr., přičemž získané informace jsou v maximální míře doplněny množstvím ikonografických pramenů a archeologických dokladů jednotlivých provozů a vlastních produktů. Výstupem je ucelený přehled konzervačních metod rozdělených do kategorií a podkategorií na základě užitých technologických přístupů, které jsou charakterizovány v úvodu každé z kapitol. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Viz též: podobná jména autorů
4 Benková, Markéta
1 Benková, Monika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.