Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vybrané fyziologické parametry žížaly .i.Dendrobaena mrazeki./i. (Černosvitov, 1935)
Šustr, Vladimír ; Pižl, Václav
.i.Dendrobaena mrazeki./i. vykazuje xerotermní preference, t.j. chování neobvyklé pro středoevropské žížaly. Bylo měřeno několik ekofyziologických parametrů .i.D. mrazeki./i. jako základ dalšího studia jejích environmentálních adaptací. pH kolem 7 převažovalo ve střevě tohoto druhu. Profil trávicích enzymů zahrnuje všechny důležité saccharolytické enzymy a nelišil se od jiných žížal, což naznačuje, že se tento druh výrazně neodlišuje v potravních preferencích. Bod tání a bod podchlazení tělních tekutin byly podobné jako u příbuzného druhu .i.D. octaedra./i.. Adaptace .i.D. mrazeki./i. k xerotermnímu prostředí mohou spočívat v její odolnosti k vysychání, schopnosti quiescence a z jejího částečně endogeického způsobu života. Kviescentní dospělci přežívali kolem 60 dní při 15% půdní vlhkosti.
Mikroskopické houby v půdě, listovém opadu, exkrementech a střevním traktu .i.Dendrobaena mrazeki./i. (Lumbricidae)
Nováková, Alena ; Pižl, Václav
.i.Dendrobaena mrazeki./i. (Lumbricidae) je endemický druh vyskytující se v několika málo místech na území naší republiky. Mikroskopické houby z hlediska jejich druhového složení a kvantitativního zastoupení byly sledovány v dubnu 2004 ve střevním traktu a v exkrementech .i.Dendrobaena mrazeki./i., v půdě a v opadu dubového lesa (obora Bulhary u Mikulova) a listopadu 2004 pouze v půdě a opadu. Pro izolaci mikromycetů byly používány zřeďovací a promývací metoda, jako izolační médium byla používána tři různá izolační média. Pro stanovení kvantitativního zastoupení byly sledovány počty CFU a délka mycelia (epifluorescenční metoda). Získané výsledky ukazují rozdíly nejen v druhovém složení mikromycetů při srovnání dvou izolačních metod (tyto rozdíly jsou výrazem rozdílného výskytu mikromycetů ve formě spor a aktivního mycelia ve studovaných substrátech) ale také mezi jednotlivými substráty.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.