|
Space management vybrané obchodní jednotky
ŠÍMOVÁ, Sandra
Cílem této bakalářské práce je navrhnout změny v prostorovém uspořádání vybrané obchodní jednotky. Vybranou obchodní jednotkou je Kaufland ve Strakonicích. Na základě zmapování současného rozvržení obchodní jednotky a zjištění spokojenosti zákazníků s dosavadním prostorovým uspořádáním je navržen nový model obchodní jednotky. Teoretická část je zaměřena na nastudování informací k tématu bakalářské práce. V praktické části práce se nachází zmapovaný současný model prodejní plochy, výsledky dotazníkového šetření, na jejichž základě je navržen nový model prodejní plochy.
|
|
Studium faktorů ovlivňujících hmotnost perorálních kapek. 2.
Šímová, Sandra ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Řehula, Milan (oponent)
1 Souhrn V této práci bylo použito 10 komerčně vyráběných perorálních kapek, které byly opatřeny sedmi různými typy kapacích vložek. Byl studován vliv hustoty, povrchového napětí, dynamické viskozity a úhlu kapání na hmotnost kapek. Fyzikálně-chemické vlastnosti přípravků významně ovlivňují kapací schopnosti kapacích systémů a ovlivňují hmotnost kapek. Byla odvozena podmínka kapání, dávající do souvislosti charakteristické rozměry kapacího systému a povrchové napětí a hustotu přípravku. Platnost podmínky byla ověřena pro všechna originální balení studovaných perorálních kapek. Z výsledků měření hmotnosti kapek byla prokázána její lineární závislost na povrchovém napětí, byla zjištěna slabá závislost průměru zaškrcení na povrchovém napětí a objasněn vliv hustoty a povrchového napětí na průměr kapek. Snížením úhlu kapání z 90ř na 70ř se hmotnost kapek významně zmenšila. Současně se zvýšila variabilita dávkování vlivem smáčení kapátka a možné tvorby větších kapek. Pro správné dávkování by měl pacient být informován o nutnosti kapat přípravek v kapací poloze lahvičky svisle dnem vzhůru. Tato informace chyběla u sedmi z deseti studovaných perorálních kapek.
|
|
Studium faktorů ovlivňujících hmotnost perorálních kapek. 2.
Šímová, Sandra ; Šklubalová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Řehula, Milan (oponent)
1 Souhrn V této práci bylo použito 10 komerčně vyráběných perorálních kapek, které byly opatřeny sedmi různými typy kapacích vložek. Byl studován vliv hustoty, povrchového napětí, dynamické viskozity a úhlu kapání na hmotnost kapek. Fyzikálně-chemické vlastnosti přípravků významně ovlivňují kapací schopnosti kapacích systémů a ovlivňují hmotnost kapek. Byla odvozena podmínka kapání, dávající do souvislosti charakteristické rozměry kapacího systému a povrchové napětí a hustotu přípravku. Platnost podmínky byla ověřena pro všechna originální balení studovaných perorálních kapek. Z výsledků měření hmotnosti kapek byla prokázána její lineární závislost na povrchovém napětí, byla zjištěna slabá závislost průměru zaškrcení na povrchovém napětí a objasněn vliv hustoty a povrchového napětí na průměr kapek. Snížením úhlu kapání z 90ř na 70ř se hmotnost kapek významně zmenšila. Současně se zvýšila variabilita dávkování vlivem smáčení kapátka a možné tvorby větších kapek. Pro správné dávkování by měl pacient být informován o nutnosti kapat přípravek v kapací poloze lahvičky svisle dnem vzhůru. Tato informace chyběla u sedmi z deseti studovaných perorálních kapek.
|