Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Pěstování chmele (Humulus lupulus L.) a jeho využití
KORCOVÁ, Žaneta
Rostlina chmele se odlišuje od ostatních zemědělských rostlin tím, že je vytrvalá. Na jednom stanovišti může být až 20 let. U nás se chmel pěstuje ve třech uznaných chmelařských výrobních oblastech, kterými jsou Žatecko, Úštecko a Tršicko. Kvalita hlávek je u nás vysoká především díky skladbě odrůd a příznivým podmínkám prostředí. Technologie pěstování chmele byla již prozkoumána před dávnou dobou, a proto jsou nové zdroje málo dostupné a rozptýlené. Cílem této bakalářské práce bylo popsat technologii pěstování chmele a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Tato práce zahrnuje botanickou charakteristiku, agrotechniku, hnojení, ochrana proti škodlivým organismům, sklizeň a posklizňovou úpravu. Dále je zde popsaný vliv agrotechniky nebo hnojení na kvalitu chmele a potravinářské a nepotravinářské využití.
Pěstování a využití konopí setého v podmínkách ČR
KOMÁRKOVÁ, Jana
Cílem práce je shrnout poznatky o pěstování a možnostech využití konopí setého v podmínkách ČR. Konopí seté je dvoudomá i jednodomá plodina, která se pěstuje na semeno, vlákno a biomasu. Na našem území se nejčastěji pěstuje na semeno, z důvodu jednodušší sklizně. V roce 2012 bylo v České Republice oseto 275 ha orné půdy. Na českém trhu se využití plodiny stále rozšiřuje. Firmy ho používají v mnoha odvětvích, například jako zateplení ve stavebním průmyslu. V kosmetice je využíváno hlavně díky oleji, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, výrobky z konopí tak dosahují prokazatelných léčivých účinků při onemocnění ekzémem a lupenkou. V roce 2013 se také ve Volarech otevřely první konopné lázně u nás, které se tak staly největšími v Evropě. Práce je zpracovaná formou literární rešerše, shrnuje poznatky o botanické charakteristice, zásadách pěstování, využití, ekonomice, regulaci pěstování a využití státní politikou. Doplněk k literární části obsahuje navázání kontaktu s pěstiteli a zpracovateli (dotazník, výnosy konopí, fotografická dokumentace rostlin a výrobků).
Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale
PLÁNSKÁ, Vlasta
Tritikale je kříženec žita a pšenice. Po obou rodičích získalo dobré vlastnosti. Je tolerantnější k horším pěstitelským podmínkám než pšenice a má dobrý zdravotní stav. Diplomová práce ,,Kvalitativní vlastnosti zrna tritikale?? se zabývá porovnáním výnosu a vyhodnocením základních parametrů kvality zrna tritikale. Mezi vybrané parametry kvality byly zařazeny hmotnost tisíce zrn, vlhkost, objemová hmotnost a chemické složení zrna. V roce 2010 a 2011 byl na pokusném pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity založen odrůdový pokus. Bylo pěstováno a sledováno 13 odrůd tritikale. Na základě výsledků diplomové práce vyplynuly tyto závěry. Hodnoty zaznamenané u většiny odrůd naznačují možnost určitého šlechtitelského potenciálu pro oblast pekařského využití. Odrůdy vykazovaly nižší obsah lepku a nižší výsledky u Zelenyho testu. Odrůdy dosahují nízkých hodnot bílkoviných frakcí a N-látek. Pro zlepšení krmné hodnoty bych doporučovala zvýšit dávku dusíkatého hnojení. Pro mlynářské využití také tyto odrůdy vhodné příliš nejsou z důvodu nižší objemové hmotnosti. Relativně vhodné uplatnění by našly tyto odrůdy ve využití pro bioetanol, protože nižší obsah bílkovin znamená vyšší obsah škrobu. Z výsledků dále vyplývá, že tritikale je vhodnějším obilním druhem spíše k intenzivnímu pěstování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.