Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 68 záznamů.  začátekpředchozí59 - 68  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Antropogenní tlaky na stav půd‚ vodní zdroje a vodní ekosystémy v české části mezinárodního povodí Labe: Transport kontaminujících látek. Část 1. Pohyb vody a kontaminujících látek v nenasycené zóně
České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební ; Vogel, Tomáš ; Císlerová, Milena
Stručné shrnutí dosažených výsledků projektu v oblastech: pohyb migrantů pod hrází nádrže Lhotka, kalibrace ERT profilů a pozorování preferenčního proudění v laboratorním měřítku. Články a prezentace publikované v souvislosti s projektem.
Antropogenní tlaky na stav půd‚ vodní zdroje a vodní ekosystémy v české části mezinárodního povodí Labe: Matematické modelování nutrientů v povodí Labe
České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební ; Balvín, Pavel
Popis matematického modelu Qsim, který je používán jako nástroj pro předpověď dynamického vývoje nutrientů a planktonu ve vodních tocích. Je vyvinut za účelem posouzení kvality vod v říčních úsecích a je schopen řešit: průběh hladin při ustáleném i neustáleném režimu proudění, sedimentaci, teplotní režim, světelné podmínky, Calcium-Carbon dioxinový režim, kyslík, nutrienty, růst bakterií v sedimentu, nitrifikaci, růst řas, růst zooplanktonu, fytoplanktonu a bentických konzumentů. Je uveden podrobný popis řešené lokality (tj. jednotlivých vodních děl na daném úseku Labe) a další vstupy do modelu (morfologie, koryta, hydrologické vstupy, vstupy z hlediska kvality vody). Jsou prezentovány výsledky modelování pomocí modulu Hydrax a výstupy z modulu Qsim.
Vyhodnocení obsahu nitrátů v základních druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí města Prachatice
PĚSTOVÁ, Michaela
Cílem této práce bylo zjišťování množství obsahu dusičnanů v bramborách a v běžných druzích zeleniny, dostupných po celý rok, a tím vysledovat zdravotní nezávadnost zeleniny nabízené v obchodní síti města Prachatice v letech 2011 ? 2012.
Metody separace základního odtoku a trendy koncentrací dusíku v tomto odtoku
MAIEROVÁ, Monika
Tato bakalářská práce je zaměřena na objasnění hydrologického cyklu, hydrologické bilance, hydrologii podzemních vod, vybrané metody separace základního odtoku s jejich vzájemným porovnáním a v neposlední řadě na koloběh dusíku, dusičnany, dusitany, amoniakální dusík a dusík v podzemních vodách. V práci je také podrobně rozebrán celkový, povrchový a podpovrchový odtok s jeho podrobným dělením. Metody separace základního odtoku podzemních vod jsou popsány s ohledem na obsah sloučenin dusíku, které v současné době představují prakticky nejrozšířenější typ znečištění podzemních vod používaných jako zdroje pitné vody.
Vyhodnocení obsahu nitrátů v základních druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí vybraných lokalit
RŮŽEK, Marek
Cílem práce bylo zmonitorovat množství obsahu dusičnanů v některých druzích zeleniny, a tím pomoci ve sledování zdravotní nezávadnosti zeleniny distribuované do obchodní sítě města Jindřichův Hradec v letech 2010 až 2011. Celkem bylo vyhodnoceno 206 vzorků zeleniny. Při výběru nakupovaných vzorků bylo snahou pokrýt základní skupiny zeleniny. Z listové zeleniny to byly čínské zelí a ledový salát, z kořenové zeleniny mrkev, petržel a ředkvička, z košťálovin kedluben a nakonec i brambor. V porovnání jednotlivých druhů obsahovaly nejnižší koncentraci dusičnanů vzorky kořenové zeleniny (mimo ředkviček), a brambor. Z kořenové zeleniny to byly petržel s průměrnou koncentrací 452 mg NO3-.kg-1 a mrkev s 241 mg NO3-.kg-1. Brambor v průměru obsahoval 230 mg NO3-.kg-1. Naopak nejvyšších koncentrací dusičnanů dosáhla košťálová zelenina, jmenovitě kedluben, který svým průměrným obsahem dosáhl na 1982 mg NO3-.kg-1.
Kvalita pitné vody určené k hromadnému zásobování obyvatel
SOMPEKOVÁ, Zuzana
Výzkumný úkol byl zaměřen na sledování kvality pitné vody, kterou jsou zásobeni obyvatelé drobných obcí. Byla ověřována kvalita pitné vody vyráběná v malých vodárnách v Jihočeském kraji a to v obcích Mazelov, Ortvínovice, Doubravka a Rábín. Hygienické rozbory vzorků pitné vody prováděné provozovateli vodáren v letech 2004-2009 prokázaly variabilitu v koncentracích volného chloru, dusičnanech, pH, zákalu a v obsahu Escherichia coli v průběhu vyšetřovaných obdobích ve všech vodárnách. Hypotéza, která předpokládala, že kvalita pitné vody vyráběné úpravou vody z malých vodních zdrojů je stabilní a nemění se v průběhu roku v některých zásadních ukazatelích, jako jsou dusičnany, obsah Escherichia coli aj., se nepotvrdila. Druhá hypotéza, která předpokládala, že ve sledovaném období klesá počet malých vodních zdrojů, které se využívají k veřejnému zásobování pitnou vodou, se potvrdila. Příčiny těchto změn závisí na celé řadě faktorů, např. na lokalitě a zdroji pitné vody, na typu úpravny a v neposlední řadě sehrává svou negativní úlohu i kvalita obsluhy vodárny a ekonomické možnosti provozovatele.
Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.
NOVÁKOVÁ, Jana
Cílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus.
Chemická rizika kontaminace potravin a pokrmů
MARŠÁLKOVÁ, Alena
Bakalářská práce se zabývá riziky chemické kontaminace potravin a pokrmů a možnými zdravotními riziky konzumentů. Práce nejdříve pojednává o cizorodých látkách obecně. Poskytuje stručný přehled jak látek aditivních, které jsou do potravin přidávány záměrně, tak látek kontaminujících. Za kontaminanty potravin jsou označovány látky nežádoucí s jejichž přítomností je však nutno v potravinách počítat. Mohou vznikat přímo v potravinách nebo do nich pronikat z vnějšího prostředí již v zemědělské prvovýrobě, při skladování, dopravě, ale i během technologického kulinárního zpracování, případně v důsledku znečištění životního prostředí. Takové látky pak mohou působit negativně na zdraví člověka. Další část práce je zaměřena již na konkrétní kontaminující látky. Jedná se o dusičnany, dusitany a akrylamid. Dusičnany a dusitany jsou jednak látky kontaminující a jednak látky přidávané do potravin záměrně jako potravinářská aditiva. Jako aditiva jsou užívány z důvodů senzorických a protektivních. V prvním případě jde o zajištění stálého růžového zbarvení uzenin a nakládaného masa. V případě druhém slouží jako inhibitory růstu mikoroorganismů Clostridium botulinum a tím zabraňují vzniku nebezpečného botulotoxinu. Jako kontaminanty se dusičnany vyskytují především v potravinách rostlinného původu, kam se dostávají z půdy a vody v důsledku koloběhu dusíku v přírodě. Akrylamid je nově nalezený kontaminant potravin. Je považován za vysoce nebezpečnou látku z hlediska možné perorální expozice. Tato nebezpečnost spočívá v jeho neurotoxickém, genotoxickým a možném karcinogenním působení na člověka. Vzniká v potravinách s vyšším obsahem redukujících cukrů při jejich výrobě či kulinární úpravě působením teplot vyšších jak 120C. Práce má sloužit jako informační materiál pro širokou veřejnost jakožto konzumenty a případně pro provozovatele různých potravních zařízení. Jejím cílem je poukázat na možná zdravotní rizika plynoucí z konzumace různých druhů potravin a pokrmů a také na možnosti jak tato rizika eliminovat na nejnižší možnou úroveň, případně jim zcela předcházet.
Analýza časových řad koncentrací aniontů a kationtů na povodí Kopaninského toku ve vazbě na využití půdy.
KOUŘIMSKÁ, Kateřina
Kvalita vody drobných povrchových toků v zemědělské krajině je v převážné míře klasifikována jako znečištěná až jako velmi znečištěná. Příčinu zvýšené mineralizace organické hmoty v půdě lze hledat ve změně fyzikálních, chemických a biochemických vlastností půdního profilu, které se negativně projevují právě v mineralizaci organické hmoty a uvolňování dusíku do půdního roztoku. Kvalitativní rozbory vod zemědělských povodí dokazují, že jakost povrchových vod v oblasti dusičnanového zatížení se v posledních letech výrazně nezlepšila. Dusičnany ve vodách jsou výrazným antropogenním faktorem, který velmi dobře definuje narušenost přírodního prostředí. Tato diplomová práce se zabývá analýzou časových řad koncentrací dusičnanů z malého zemědělského povodí Kopaninského toku na Českomoravské vysočině. Dále obsahuje trend vývoje této koncentrace a její sezónní složku.
Porovnání srážek a průtoků na lokalitě Jenín ve vztahu ke koncentraci dusičnanů.
ŠULCOVÁ, Lucie
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením vlivu srážek na průtokové poměry drenážních systémů v povodí Jenín a vyhodnocení koncentrací dusičnanů v drenážních vodách při různých průtocích. Povodí Jenínského toku se nachází v podhůří Šumavy v blízkosti hraničního přechodu Dolní Dvořiště. Plochy povodí jsou podobně jako na většině okolních pozemků využívány extenzivně k pastvě. Uvedené ukazatele byly vyhodnoceny na dvou uzávěrových profilech odvodněných mikropovodí. Průtoky byly sledovány kontinuálně, jakost vody v přibližně 14-ti denním intervalu. Vyhodnocovaný hydrologický rok 2007 byl srážkově bohatý {--} 892 mm srážek, což představuje vlhký rok, a to i přesto, že se na povodí vyskytlo 41 dní dlouhé bezsrážkové období. Jednotlivé průtokové charakteristiky se na obou mikropovodích výrazně neliší; je to způsobeno jak přibližně stejnou plochou, tak i shodným způsobem využívání obou povodí. I přes značně dlouhé bezsrážkové období nenastalo období s nulovým průtokem. Průběh koncentrací dusičnanů na mikropovodích se vyznačuje malými výkyvy s poměrně nízkými hodnotami (C90 koncentací dusičnanů na jednotlivých profilech spadá do II. a III. třídy jakosti vod hodnocených dle ČSN 75 7221). Tyto hodnoty odpovídají nebo mírně překračují hodnoty sledované na ostatních podobně využívaných plochách v oblasti, ale jsou výrazně nižší než hodnoty monitorované v intenzivně zemědělsky využívaných povodích a dokládají pozitivní vliv zatravnění na znečištění drenážních a povrchových vod dusičnanovým iontem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 68 záznamů.   začátekpředchozí59 - 68  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.