Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  začátekpředchozí52 - 61  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam a zdroje selenu ve výživě člověka
KRATOCHVÍLOVÁ, Zuzana
Bakalářské práce je zaměřena na funkce selenu ve výživě člověka. Selen je esenciální stopový prvek důležitý pro lidské zdraví. Jeho dostupnost závisí na koncentraci selenu v půdě. Průměrné příjmy selenu u obyvatel České republiky jsou obvykle 36 g/den na jednotlivce. Nadměrný nebo nedostatečný příjem selenu může vést k nepříznivým účinkům na lidské zdraví. K nejvýznamnějším zdrojům selenu ve stravě většiny lidí patří maso, ryby, vejce, mléko, obiloviny a ořechy. Selen hraje důležitou roli v řadě metabolických funkcí, včetně antioxidačních systémů, hormonů štítné žlázy, metabolismu, imunitní funkce a reprodukce. Nízké hladiny selenu jsou spojeny se zvýšeným rizikem mortality, špatnou funkcí imunitního systému a úbytkem kognitivních funkcí, zatímco vysoké hladiny selenu způsobují po česneku zapáchající dech, ztrátu vlasů a nehtů, poruchy nervového systému a kůže a kazivost zubů. Množství selenu a jeho potřeba se mění v průběhu života. Doporučené dávky selenu pro ženy jsou 55 g/den a pro muže 70 g/den. Těhotné a kojící ženy potřebí v průměru 65-75 g selenu/den. Nedostatek selenu u žen způsobuje problémy s otěhotněním, vývojové vady plodu či poporodní komplikace. Novorozenec přijme mateřským mlékem zhruba 10 g selenu/den. Doporučené dávky pro děti se pohybují v rozmezí 20-30 g selenu/den. U seniorů nedostatek selenu způsobuje úbytek svalové hmoty a síly. Naopak dostatečné dávky selenu mohou předejít vzniku osteoporózy a různým zdravotním komplikacím. Při sportovní činnosti vzniká v těle velké množství volných radikálů, a proto je potřeba tělu dodat dostatečné množství selenu, který pomáhá svými antioxidační účinky předejít oxidačnímu poškození svalů. U obyvatel vystavených nízkým hladinám selenu může být případný nedostatek zvýšen užitím potravinových doplňků se selenem.
Ochrana spotřebitele v oblasti potravin
Osvaldová, Denisa ; Neděla, Radek (vedoucí práce) ; Pastorčák, Jan (oponent)
Předmětem této bakalářské práce je zmapování legislativních předpisů týkajících se ochrany spotřebitele v oblasti potravin a jejich dodržování v České republice. Cílem práce je zjistit, zda jsou legislativní akty v této oblasti ze strany výrobců a prodejců opravdu dodržovány a na jaké úrovni se ochrana spotřebitele v oblasti potravin v současné době nachází. Text této práce je rozdělen do dvou větších celků. První část je věnována teoretickému vytyčení zákonných požadavků na ochranu spotřebitele v oblasti potravin. Druhá část je zaměřena na výsledky průzkumu, který se snažil odhalit, jak to s ochranou spotřebitele v oblasti potravin na pultech potravinářských řetězců ve skutečnosti vypadá.
Český zahraniční obchod s potravinami a potravinová soběstačnost České republiky
Dlouhý, Michael ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Kopecký, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat vývoj českého zahraničního obchodu s potravinami v letech 1993-2012 a potravinovou soběstačnost České republiky. Je rozdělena do tří kapitol. První kapitola obecně definuje kritéria a východiska práce. Druhá kapitola se věnuje samotné analýze zahraničního obchodu s důrazem na vliv vstupu České republiky do Evropské unie. Ve třetí kapitole dochází ke zhodnocení míry soběstačnosti u vybraných potravin.
Problematika dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování
ŠMÍD, David
Diplomová práce se zabývá problematikou dodávek zemědělských produktů do vybraných provozoven účelového stravování. Teoretická část je zaměřena na vývoj a formy společného stravování, stravovací služby a jejich klasifikaci. Kapitola účelového stravování se věnuje konkrétně školnímu a vysokoškolskému stravování, které je doplněno aktuální legislativou. Empirická část byla vypracována pomocí dvou výzkumných metod. V kvalitativním výzkumu byly pokládány otázky vedoucím vybraných účelových stravovacích provozů s cílem zjistit odlišnosti v těchto provozovnách. V rámci vybraných provozoven probíhal též kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření, jehož cílem bylo posoudit objektivní požadavky strávníků.
Shromažďování technických podkladů k hodnocení rizika geneticky modifikované řepky olejné
Výzkumný ústav pícninářský, Troubsko ; Romanová, Gabriela ; Procházková, Alice ; Soládnová, Martina ; Vymyslický, Tomáš ; Badalíková, Barbora ; Hrubý, Jan
Cílem projektu bylo shromáždit technické podklady k hodnocení rizika geneticky modifikované řepky olejné, tj. stanovit výskyt transgenních rostlin řepky olejné a jí příbuzných druhů na těch lokalitách, kde byla v předchozích letech pěstována geneticky modifikovaná řepka olejná. Jedná se o odběr vzorků rostlinného materiálu z výše uvedených lokalit, uchování odebraných rostlinných vzorků, analýzy těchto vzorků na přítomnost genu bar a vyhodnocení analýz.
Závěrečná zpráva o plnění projektu MŽP/340/1/31/GMO/06 o zabezpečení laboratorní detekce geneticky modifikovaných organismů používaných pro výrobu potravin a krmiv
Státní zdravotní ústav‚ Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně‚ Laboratoř molekulárně biologických metod, Brno ; Řezníčková, Zdeňka ; Kýrová, Veronika ; Ostrý, Vladimír ; Ruprich, Jiří
Cílem projektu bylo operativní stanovení přítomnosti GMO v dodaných vzorcích, uchování referenčních vzorků pro laboratorní detekci a stanovení GMO, které mohou být využity pro výrobu potravin a krmiv, vypracování metodiky detekce vybraných GM brambor, přehled metod pro průkaz a stanovení GMO a GM produktů ve smluvních laboratořích MŽP ČR zahrnutých do sítě ENGL v ČR (SZÚ-CHPŘ, VŠCHT, VÚRV), zpracování přehledu referenčních vzorků uchovávaných na uvedených pracovištích a spolupráce s Joint Research Centre EC, plnění úkolů v rámci evropské sítě detekčních laboratoří GMO "ENGL".
Silniční přeprava nákladů pod kontrolovatelnou teplotou v podmínkách společnosti Danone a.s.
Sarkisyan, Marina ; Novák, Radek (vedoucí práce) ; Cvačka, Marek (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou silniční přepravy nákladů pod kontrolovatelnou teplotou. Tímto nákladem rozumíme potraviny. Cílem práce je popsat problematiku přepravy potravin v rámci celého logistického řetězce na příkladu produkce společnosti Danone a.s.
Consumer protection in the food sector, focusing on misleading advertising
Poszmiková, Silvia ; Boháček, Martin (vedoucí práce) ; Žák, Květoslav (oponent)
Bakalářská práce se zabývá klamavou reklamou a ochranou spotřebitele před tímto nekalosoutěžním jednáním. Hlavní oblastí zájmu je klamavá reklama potravin. Na této komoditě práce znázorňuje, které orgány jsou příslušné v procesu ochrany spotřebitele před klamavou reklamou. Práce se také zabývá výkladem pojmů souvisejících s klamavou reklamou, a to nekalou soutěží a reklamou obecně. Informovanost spotřebitelů o možnostech jejich ochrany před klamavou reklamou a jejich ochota pustit se do hájení svých zájmů je zhodnocena v závěru práce.
Chemická rizika kontaminace potravin a pokrmů
MARŠÁLKOVÁ, Alena
Bakalářská práce se zabývá riziky chemické kontaminace potravin a pokrmů a možnými zdravotními riziky konzumentů. Práce nejdříve pojednává o cizorodých látkách obecně. Poskytuje stručný přehled jak látek aditivních, které jsou do potravin přidávány záměrně, tak látek kontaminujících. Za kontaminanty potravin jsou označovány látky nežádoucí s jejichž přítomností je však nutno v potravinách počítat. Mohou vznikat přímo v potravinách nebo do nich pronikat z vnějšího prostředí již v zemědělské prvovýrobě, při skladování, dopravě, ale i během technologického kulinárního zpracování, případně v důsledku znečištění životního prostředí. Takové látky pak mohou působit negativně na zdraví člověka. Další část práce je zaměřena již na konkrétní kontaminující látky. Jedná se o dusičnany, dusitany a akrylamid. Dusičnany a dusitany jsou jednak látky kontaminující a jednak látky přidávané do potravin záměrně jako potravinářská aditiva. Jako aditiva jsou užívány z důvodů senzorických a protektivních. V prvním případě jde o zajištění stálého růžového zbarvení uzenin a nakládaného masa. V případě druhém slouží jako inhibitory růstu mikoroorganismů Clostridium botulinum a tím zabraňují vzniku nebezpečného botulotoxinu. Jako kontaminanty se dusičnany vyskytují především v potravinách rostlinného původu, kam se dostávají z půdy a vody v důsledku koloběhu dusíku v přírodě. Akrylamid je nově nalezený kontaminant potravin. Je považován za vysoce nebezpečnou látku z hlediska možné perorální expozice. Tato nebezpečnost spočívá v jeho neurotoxickém, genotoxickým a možném karcinogenním působení na člověka. Vzniká v potravinách s vyšším obsahem redukujících cukrů při jejich výrobě či kulinární úpravě působením teplot vyšších jak 120C. Práce má sloužit jako informační materiál pro širokou veřejnost jakožto konzumenty a případně pro provozovatele různých potravních zařízení. Jejím cílem je poukázat na možná zdravotní rizika plynoucí z konzumace různých druhů potravin a pokrmů a také na možnosti jak tato rizika eliminovat na nejnižší možnou úroveň, případně jim zcela předcházet.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   začátekpředchozí52 - 61  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.