Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 148 záznamů.  začátekpředchozí94 - 103dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Diabetes mellitus versus celiakie, genetické testování uvedených onemocnění pomocí kitu Protrans
PARÝZKOVÁ, Barbora
Celiakie je autoimunitní onemocnění postihující zejména sliznici tenkého střeva. K rozvoji tohoto onemocnění dochází u geneticky predisponovaných jedinců, ale vznik onemocnění je kromě genetických faktorů podmíněn i faktory environmentálními. Genetická predispozice je připisována zejména HLA systému, a to konkrétně HLA-DQ2 a HLA-DQ8 haplotypům. Onemocnění celiakie je charakterizováno mnoha klinickými příznaky, a proto je jeho diagnostika obtížná a mnoho případů zůstává stále nediagnostikováno. Cílem bakalářské práce v teoretické části bylo sepsání poznatků na dané téma, kde se věnuji z velké části celiakii, a diabetu 1. typu pouze jako přidruženému onemocnění, které se může společně s celiakií vyskytovat. Zabývala jsem se zejména výskytem celiakie, její patogenezí, příznaky a formami, některými možnými diagnostickými přístupy a účinnou léčbou. V závěru teoretické části uvádím také další možná s celiakií asociovaná onemocnění. Praktickou část mé práce jsem prováděla v genetické laboratoři GENLABS. Jednalo se o vyšetření genetických predispozic k celiakii, které je založené na HLA typizaci pomocí komerčně dodávaného kitu Protrans. Cílem práce této části bylo praktické zvládnutí diagnostické metody k určení rizikového HLA haplotypu. Dále zvládnutí metod izolace DNA z periferní krve a bukálního stěru, příprava a provedení PCR reakce a detekce vzniklých PCR produktů na agarózovém gelu pomocí gelové elektroforézy. V současné době se již stanovení predispozic k celiakii v laboratoři Genlabs neprovádí pomocí kitu Protrans, ale nahradila ho metoda založená na principu real-time PCR, která je oproti dříve používané metodě méně pracná a méně časově i finančně náročná.
Chronicky nemocné dítě na základní škole
HARŠÁNIOVÁ, Pavla
V této bakalářské práci je popsána a rozebrána problematika chronicky nemocných dětí v mladším školním věku v období jejich docházky na základní školu. Nejprve jsou zmíněny historické aspekty a historický vývoj péče o osoby a zejména děti se zdravotním znevýhodněním se zaměřením se na chronická onemocnění. Vyzdvižen je význam některých osobností, které přispěly k rozvoji péče o chronicky nemocné a k začlenění těchto dětí do běžného procesu vzdělávání či se zasloužily o vznik specializovaných zařízení pro chronicky nemocné. V práci je zmíněn také přístup společnosti a odborníků k dětem chronickým onemocněním a instituce, které pečují o chronicky nemocné děti. Jsou zde také popsány charakteristiky, etiologie, diagnostika, rizika a krizové situace, terapie a léčba a prevence u chronických onemocnění, později zmíněných v praktické výzkumné části práce. Zmíněny pak jsou zejména výstupy dopadu chronických onemocnění na běžnou školskou a vzdělávací praxi, docházku dětí do školy a výuku, spolupráce školy a rodičů. Specifikována jsou možná omezení u jednotlivých onemocnění. Poslední z teoretické části jsou úvahy a zamyšlení se nad vlivem chronických onemocnění na běžnou školní docházku a výuku ve škole. V praktické části jsou zodpovězeny výzkumné otázky základě výzkumu, provedeného dotazníkovou formou, je zde i zamyšlení se nad možnými řešeními v běžné pedagogické praxi.
Dítě s bezlepkovou dietou v mateřské škole
GRUBEROVÁ, Jana
Tato práce se zabývá zdravotně znevýhodněným dítětem v mateřské škole. To jak vnímá a prožívá odlišnost stravy vůči sobě i ostatním dětem. Odpovídá na otázky v oblasti psychosociální a zkoumá jaký náhled má na dítě rodina, dětský kolektiv, pedagogové. Cílem je usnadnit sociální začlenění do kolektivu, objasnit tento zdravotní problém, aby dítě nemělo pocit odlišnosti. Praktická část je případovou studií dítěte nemocného celiakií v MŠ. Zachycuje konkrétní situace, které poukazují na dopad onemocnění na dítě s celiakií, na jeho vrstevníky, MŠ a rodinu. Cílem výzkumu bylo zjištění osobních zkušeností a vnitřních pocitů dětí nemocných celiakií a jejich rodičů a vliv jejich onemocnění na pobyt v MŠ. Následně byl vytvořen Integrovaný program pro podporu dítěte v MŠ se zdravotním znevýhodněním.
Význam a využití bezlepkových obilovin v pekařství
PECHOVÁ, Klára
Bílkovinný komplex obilných zrn zvaný lepek se skládá ze dvou bílkovinných frakcí, prolaminů a glutelinů. Vlastnosti lepkových bílkovin jsou základem pro využití při zpracování v pekařském průmyslu. Tvoří strukturu a napomáhají stravitelnosti pečiva. Celiakie je zánětlivé vrozené onemocnění, které způsobuje požití glutenu. Projevit se může mnoha symptomy, které se mění v závislosti na věku. Biopsie tenkého střeva a krevní testy jsou základní diagnostikou. Duhringova choroba, která se projevuje na kůži je jednou z forem celiakální sprue. U alergie na lepek se také jedná o onemocnění vyvolané lepkem, avšak oproti celiakii reaguje okamžitě od jeho požití. Léčbou může být jedině dodržování bezlepkové diety. Ze začátku je potřeba vyloučit všechny výrobky obsahující pšenici, ječmen a žito. Luštěniny, přirozeně bezlepkové obiloviny, maso, ovoce a zelenina patří k nejvhodnějším surovinám v bezlepkové dietě. Lepkové obiloviny (pšenice, ječmen, žito) jsou významné v mnoha směrech. Patří k hlavnímu zdroji vlákniny, vitamínů skupiny B, minerálů, energie, fytochemikálií. Nevyužívají se pouze k lidské stravě, ale také především jako krmné obilí. Oproti tomu přirozeně bezlepkové obilniny patří díky stávající poptávce k velmi populárním. Hlavní význam spočívá ve výživě pro celiaky a alergiky na lepek. Pro pekařský průmysl se využívají především bezlepkové mouky, které mají horší vlastnosti pro pekařské výrobky. Všeobecně bezlepkový chléb je velmi náročný na přípravu z důvodu postrádání kvalitních vlastností, které má lepek. Avšak existuje řada přídatných látek, které zlepšují nejen technologický proces výroby, ale i senzorickou hodnotu pekařského výrobku. Pro přípravu směsí pro výrobu bezlepkového pečiva lze využít jak nativní, tak i modifikované škroby, enzymy a další aditiva. Enzymatickými metodami je možné upravit lepkovou mouku na bezlepkovou.
Chování spotřebitele ve věku 18 - 40 let na trhu bezlepkových potravin
Havlová, Kateřina
Diplomová práce se zabývá chováním spotřebitele ve věku 18-40 let na trhu bezlepkových potravin. Pomocí dotazníkového šetření, eye trackingového pozorování a hloubkových rozhovorů byly identifikovány faktory, které ovlivňují nákupní rozhodovací proces spotřebitele. Práce se zaměřila jak na prodej bezlepkových potravin v kamenných prodejnách, tak i na prodej prostřednictvím internetových obchodů. Byly zde rozpoznatelné i určité rozdíly mezi typy spotřebitelů, podle kterých bylo možné vytvořit persony. Výsledky výzkumu byly podkladem pro navržení obecných marketingových doporučení pro subjekty působící na tomto trhu.
Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výzivě člověka
Lupínková, Petra
Cílem této diplomové práce s názvem "Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výživě člověka" bylo navrhnout vhodnou recepturu pro výrobu bezlepkových těstovin. V laboratoři na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně bylo vyrobeno celkem 30 vzorků bezlepkových těstovin, a to z bezlepkových surovin -- rýžové a kukuřičné mouky. Pro zvýšení nutriční hodnoty produktů byly přidány různé typy vlákniny o různé délce vlákna. Jako náhražka lepku byla použita hydroxypropylmetylcelulóza. U všech vzorků těstovin byla z fyzikálně-chemických metod změřena tvrdost těstovin. Dále byly provedeny zkoušky vařivosti a senzorické zhodnocení syrových a uvařených těstovin. Jako senzoricky nejlepší byly vyhodnoceny vzorky vyrobené z rýžové mouky s přídavkem 4 % (vzorek č. 21) a 8 % (vzorek č. 22) pšeničné vlákniny s označením WF 600 a bez přídavku jakékoliv vlákniny (vzorek č. 30).
Směsí pro výrobu bezlepkových moučníků
Popková, Romana
Bakalářská práce "Směsi pro výrobu bezlepkových moučníků" se zaměřuje především na bezlepkové směsi vhodné pro domácí výrobu moučníků. Je zde uvedeno několik druhů bezlepkových směsí se zaměřením na jejich složení, energetickou a nutriční hodnotu. Dále stručně popisuje celiakii, její projevy a léčbu bezlepkovou dietou. V neposlední řadě uvádí legislativní ustanovení o celiakii a bezlepkových potravinách platné v České republice. Na závěr je popsána příprava několika dezertů vhodných pro bezlepkovou dietu.
Směsí pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny
Suráková, Lenka
Cílem diplomové práce bylo navrhnout směsi pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny. V rámci pekařského pokusu bylo navrženo 18 receptur. Byly upečeny dalamánky se dvěma typy hydroxypropylmethylcelulózy (HPMC) s přídavkem pšeničné vlákniny WF 200 a WF 600 a ovesné vlákniny HF 600 v množství 2 %, 5 % a 7 %. Posouzení kvality dalamánků zahrnovalo senzorické hodnocení, měření tvrdosti pomocí TIRA TESTU, měření objemu dalamánků, výpočet ztráty pečením a poměrového čísla. Výsledky všech hodnocení byly statisticky a graficky zpracovány. Jako nejvhodnější receptura byl vyhodnocen vzorek se 2 % pšeničné vlákniny s délkou vlákna 600 mikrometrů s použitím HPMC typ E a vzorek se 7 % pšeničné vlákniny s délkou vlákna 200 mikrometrů s použitím HPMC typ K. Tyto vzorky byly průkazně vyhodnoceny v senzorickém hodnocení jako nejlepší (p < 0,05).
Směsí pro bezlepkové výrobky
Bazalová, Kristýna
Bakalářská práce "Směsi pro bezlepkové výrobky" popisuje celiakii a její jedinou účinnou léčbu, kterou je bezlepková dieta. V této práci je objasněna problematika konzumace lepku vyvolávající imunitní reakci vedoucí k poškození střevní sliznice. Celoživotní vyloučení lepku ze stravy vede ke zlepšení zdravotního stavu. V současné době dochází k velkému rozšiřování bezlepkového sortimentu. Další část je zaměřena na bezlepkové směsi určené pro přípravu bramboráků, palačinek, knedlíků, placek apod., jejich složení, dostupnost a na přídatné látky, jejichž cílem je zlepšení technologické kvality výrobků při absenci lepku a také přijatelná senzorická jakost. V práci je také uvedeno legislativní stanovení týkající se celiakie v České republice a finanční příspěvky zdravotních pojišťoven. V závěru bakalářské práce je mnou navrženo několik receptů, vhodných pro bezlepkové stravování.
Bezlepková dieta
Malaníková, Šárka
Bezlepková dieta hraje zásadní roli při léčbě celiakie. Vyloučíme-li potraviny obsahující lepek, odstraníme i příčinu nemoci. Lepek je součást tzv. prolaminové frakce bílkovin, které se nacházejí v endospermu semen některých obilovin, a to pšenice, žita, ječmene a ovsa. Nahrazení lepku v potravinách určených pro bezlepkovou dietu představuje významný technologický problém, zejména při výrobě kvalitního chutného bezlepkového pečiva. Proto je potřeba hledat nové suroviny vhodné pro výrobu bezlepkových potravin. Bezlepková dieta je vždy velkým zásahem do životního stylu člověka. Zvládnutí bezlepkové diety vyžaduje velké úsilí a motivaci, především proto, že se jedná o celoživotní změnu. Je tedy třeba hledat, analyzovat a zabývat se novými možnostmi pro zlepšení kvality života pacientů s celiakií.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 148 záznamů.   začátekpředchozí94 - 103dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.