Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  předchozí9 - 18další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv různých metod zákvasů révových moštů na jakost vína
Koubek, Jan
Práce se zabývá různými metodami kvašení révových moštů. Popisuje jed-notlivé metody zakvašení, kvasinky, alkoholovou fermentaci a terroir. Byl zpracovány dvouletý pokus, při kterém byly vyrobeny vzorky vín ze stejných odrůd. Rozdíl ve výrobě byla pouze metoda zakvašení moštu. Ostatní kroky při výrobě víny byly totožné, aby jediný rozdíl ve vyrobených vínech byla pouze metoda zakvašení. Získané výsledky jsou přehledně zpracovány a zhodnoceny včetně aroma-profilů a profilů vín.
Vinařství v okrajových oblastech Moravy
Jelečková, Radka
Bakalářská práce se zabývá vlivem geologických a klimatických podmínek na révu vinnou. Konkrétně se zabývá nejseverněji položenou vinařskou obcí ve Znojemské podoblasti. Jedná se o vinařskou obec Kojetice na Moravě. V práci je uvedena historie vinařské obce, její klimatické a půdní podmínky, viniční trať, odrůdová skladba a způsob vedení révy vinné. Součástí je i popis významného pěstitele a výrobce révy vinné v dané oblasti. V praktické části se zabývá chemickou a senzorickou analýzou charakteristických vín z dané oblasti.
Vinařská obec Bavory
Horčičková, Petra
Bakalářskou práci jsem zaměřila na vinařskou obec Bavory, její historii, viniční tratě, klimatické a půdní podmínky. Dále jsou zde popsány typické odrůdy pro danou lokalitu a místní pěstitelé a vinaři. V závěru jsou přiložené analýzy (chemická a senzorická) dvou vzorků.
VOC Modré hory
Sadílek, Lukáš
Tato bakalářská práce popisuje a charakterizuje specifika VOC Modré hory. Cílem této práce bylo blíže popsat VOC Modré hory a porovnat toto sdružení s ostatními VOC. Na začátku práce byly stručně popsány apelační systémy v jiných zemích. V následující kapitole bylo popsáno terroir a jeho činitelé, na které navázala kapitola popisu mikroregionu Modré hory z hlediska geologických, půdních a klimatických podmínek. Dále zde byly popsány podmínky zatřídění vín, popis odrůd a členové sdružení VOC Modré hory. Toto sdružení bylo srovnáno s ostatními VOC a byla navrhnuta řešení pro lepší orientaci zákazníka a zvýraznění terroir ve vínech s označením VOC.
Vinařské obce Lechovice, Borotice a Božice
Kacetl, Michal
Předmětem bakalářské práce jsou vinařské obce Lechovice, Borotice a Božice. Popis geologických, půdních a klimatických podmínek a jejich vliv na révu vinnou. Dále se práce zabývá popisem daných vinařských obcí, jejich historií a viničními tratěmi v katastru obcí a významnými producenty. Viniční tratě jsou popisovány z pohledu geologických, půdních a klimatických podmínek daných lokací, odrůdové skladby a způsobu vedení. Součástí práce je chemická a senzorická analýza 11 charakteristických vzorků vín pro danou oblast.
Charakteristika a specifika VOC Pálava
Papoušek, Jiří
Románský apelační systém klasifikace a značení vín, založený na tzv. "terroir", což ve francouzštině doslova znamená "půda, zem", se v podmínkách ČR stává v posledních letech alternativou k tzv. systému germánskému, v němž je zatřiďování vín prováděno podle cukernatosti hroznů (uváděné v kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu, a značený °NM), bez ohledu na to, z jaké oblasti hrozny pocházejí. Románský systém je přitom jediným používaným v tradičních vinařských zemích, jako jsou Francie, Itálie nebo Španělsko. Například v Rakousku pak apelační systém existuje a funguje paralelně se systémem germánským již zhruba 10 let. U nás se tento systém začal používat od roku 2009, kdy bylo příslušnými správními úřady poprvé uděleno povolení používat pro vína označení "víno originální certifikace -- VOC (V.O.C.)". První apelací na našem území se stalo VOC Znojmo. V současné době je v ČR oprávněno používat a udělovat, v souladu s platnou legislativou, označení VOC celkem 5 subjektů, od roku 2012 mj. VOC Pálava. Mimo platných právních předpisů (zejm. zákona o vinohradnictví a vinařství) je v rámci pěstování, výrobního procesu a prodeje vína, označovaného jako VOC, nutno dodržet podmínky, definované ve stanovách jednotlivých občanských sdružení VOC a podmínky stanovené pro zatřiďování vín. Jednotlivá občanská sdružení tak sama určují kvalitativní parametry vín, vyráběných svými členy a zároveň dohlíží na jejich striktní dodržování. VOC Pálava je, s ohledem na uvedené, specifickou apelací v ČR hned z několika důvodů. Jedním z nich je lokalizace území v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava, jejíž specifické přírodní (geomorfologie, klima, pedologie apod.), ale i kulturní podmínky dávají vzniknout vínům z odrůdy Ryzlink vlašský, v nichž se pak, skrz ruce místních vinohradnických a vinařských mistrů, zpětně odráží právě komplexními projevy jedinečného a nezaměnitelného pálavského terroir.
Vinařské oblasti Španělska se zaměřením na prestižní oblast Rioja z pohledu terroir
Janská, Viktorie
Práce se v první části zaměřuje na koncept terroir, jeho výklad a interpretaci autory, kteří se zabývají danou tématikou. Jsou popsány zejména fyziologické faktory terroir, stěžejní pro Španělsko. Poté v další části definovány klimatické, geografické a půdní podmínky Pyrenejského poloostrova, které jsou esenciální pro projev terroir ve španělských vínech. Krátce jsou zmíněny historické souvislosti s odvětvím vinařství a vinohradnictví na španělském území. Jsou zmapovány nejvýznamnější apelace v jednotlivých autonomních oblastech Španělska, především z hlediska geografické polohy, klima, půd, pěstovaných odrůd a typických vín. Oblast Rioja je popsána podrobněji a vybraná vína z této oblasti podrobena analytické a senzorické analýze. Následně je u daných vín vytvořen aromatický profil. Účelem je získání vhledu o projevu fyziologických složek terroir DOCa Rioja ve víně.
Vinařské obce Blatnice pod Sv. Antonínkem a Blatnička
Mazur, Jan
Bakalářská práce je zaměřena na vinařské obce Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička, jejich historii, půdní a klimatické podmínky, viniční tratě, odrůdovou skladbu a způsob vedení révy vinné. Součástí je i stručný popis významných pěstitelů révy a výrobců vín v tomto regionu. Předmětem této práce je také charakteristika sdružení VOC Blatnice a význam slova terroir v souvislosti s vinařskou tématikou. Na závěr byla provedena senzorická a základní chemická analýza vybraných sedmi vzorků vín, typických pro vinařské obce Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička.
Srovnání kvalitativních parametrů k hodnocení hroznů a vín ve Francii a ČR
Fricker, Lucie
V první části bakalářské práce jsem stručně popsala historii vývoje chráněného označení původu produkce ve Francii a jejich význam ve vinařství od minulosti až po současnost. Dále jsem představila současný apelační systém dle nejvýznamnějších vinařských oblastí, včetně podrobnější klasifikační hierarchie podle polohy a vinařství v rámci oblastí případně i jednotlivých apelací. Ve druhé části práce jsem se zaměřila na pojem terroir a jeho jednotlivé komponenty ovlivňující kvalitu vína. Zvláštní kapitolu jsem věnovala možnostem a současnému využití potenciálu terroir v podmínkách vinařství České republiky včetně půdních podmínek a typických odrůd. Následně jsem se věnovala vývoji klasifikace vín na našem území od 19. století až do dnešních dnů. Představila jsem nový systém vín originální certifikace (VOC), jeho stávající i aktuálně aspirující členy, podmínky jednotlivých sdružení pro zařazování vín. Na základě diskuzí s vinařskými odborníky i zpětné vazby vnímání laické spotřebitelské veřejnosti jsem v další kapitole pro dokreslení situace shrnula názory obou skupin na současný systém v České republice. Taktéž jsem zařadila hodnocení téhož ve Francii. Závěr práce jsem věnovala srovnání klasifikačních systému obou zemí, vyzvedla jsem společné znaky i zásadní odlišnosti a nastínila možný budoucí vývoj.
Charakteristika a specifika VOC Znojmo
Tlapáková, Dagmar
Bakalářská práce se zabývá apelačním systémem VOC Znojmo, vína originální certifikace. Ten byl jako první v České republice zaveden ve Znojemské vinařské podoblasti. Práce charakterizuje a popisuje specifika VOC Znojmo. Je popsán vznik prvního apelačního systému v ČR, způsob značení těchto vín, vybrané odrůdy a podmínky výroby VOC Znojmo vín. Představeny jsou i jednotlivá vinařství, která jsou členy spolku VOC Znojmo. Blíže práce charakterizuje VOC Znojmo z pohledu půdních, geologických a klimatologických podmínek. Dále jsou v práci popsány stanovy VOC Znojmo, porovnány a zdůrazněny rozdíly mezi ostatními VOC. V samotné práci jsou senzoricky zhodnocena a porovnána vína, která byla zatříděna do spolku VOC Znojmo s víny, která známku VOC Znojmo nemají.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   předchozí9 - 18další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.