Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 890 záznamů.  začátekpředchozí881 - 890  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.07 vteřin. 

Vliv některých faktorů na postižení ledvin u AA amyloidózy
Potyšová, Zuzana ; Ryšavá, Romana (vedoucí práce) ; Monhart, Václav (oponent) ; Horák, Pavel (oponent)
Úvod: Lze předpokládat asociace mezi přítomností sekundární (AA) amyloidózy a polymorfismy genů MCP-1 a MIP-1alfa. Některé studie poukázaly na důležitý vliv polymofismu exonu 3 genu SAA1 na přítomnost AA amyloidózy v různých populacích. Metoda: V této práci byla zjišťována incidence jednotlivých genotypů ve vybraných polymorfismech genů pro MCP-1 (monocyte chemoatracttant protein-1), MIP-1alfa (macrophage inflammatory protein-1 alpha) a SAA 1 (serum amyloid A 1). Byly stanoveny sérové hladiny SAA, MCP-1 a MIP-1alfa a zkoumány závislosti na polymorfismech dotyčných genů. Stanovení se týkala nemocných s AA amyloidózou (43), pacientů s revmatoidní artritidou (RA) bez amyloidózy (50) a kontrolní zdravé skupiny (100). Výsledky: U skupiny nemocných s AA amyloidózou bylo nalezeno signifikantně vyšší zastoupení genotypu 1.1/1.1 pro SAA 1 ve srovnání se skupinou nemocných s RA i se skupinou zdravých kontrol (p<0,001). Statisticky významné rozdíly v zastoupení dalších genotypů nalezeny nebyly. Stejně tak se nelišilo zastoupení genotypu 1.1/1.1 (ani ostatních) mezi nemocnými s RA a kontrolní skupinou a ani u dalších zkoumaných genotypů nebyl v jejich zastoupení nalezen významný rozdíl napříč všemi skupinami. Sérové koncentrace SAA byly statisticky významně vyšší jednak ve skupině nemocných s AA amyloidózou, jednak i...

Bílkoviny ve výživě sportovců
Zemanová, Kristýna ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent)
Pro sportovce hrají bílkoviny důležitou roli při regeneraci, obnově a růstu svalové hmoty. Jsou v jídelníčku, na rozdíl od tuků a sacharidů, nenahraditelné. Svalová tkáň je tvořena především bílkovinami, proto většina sportovců věří, že čím vyšší příjem bílkovin budou mít, tím rychleji jejich svaly porostou. Při nadměrném množství přijatých bílkovin však dochází k únavě organismu, zatěžování ledvin, jater, ztrátě velkého množství vody a draslíkových ionů. Dále nadbytek bílkovin vyčerpává některé minerální látky a vitaminy (např. vápník, zinek, vitaminy skupiny B). Organismus není schopen využít více jak 2-2,5 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Doporučené denní množství bílkovin je pro průměrnou populaci 0,8-1,2 g/kg tělesné hmotnosti a 1,2-2 g/kg tělesné hmotnosti pro sportovce, vytrvalostní sportovci přibližně 1,2 až 1,4 g/kg tělesné hmotnosti, silovým sportovcům je doporučováno přijímat více bílkovin, od 1,6 do 1,7 g/kg tělesné hmotnosti. Plnohodnotné jsou pro nás bílkoviny z živočišných zdrojů, obsahují ideální poměr esenciálních aminokyselin pro lidskou potřebu. Oproti tomu bílkoviny z rostlinných zdrojů jsou neplnohodnotné. Při vhodné kombinaci rostlinných zdrojů lze však zajistit dostatečný přísun všech esenciálních aminokyselin. Při vyváženém a pestrém jídelníčku a dostatečném množství přijaté energie není nutné suplementovat bílkovinné doplňky stravy. Většina sportovců však používá k podpoře regenerace a růstu svalové hmoty nejčastěji syrovátkový protein. Ten je oceňovaný především pro jeho snadnou stravitelnost, proto je doporučovaný především po tréninku (v dávce 0,3 g/kg tělesné hmotnosti), kdy ještě trávicí trakt není připraven na trávení složitějších jídel. Po jeho konzumaci dochází v krvi k rychlému nárůstu aminokyselin, které mohou být využity na svalovou proteosyntézu.

Antioxidační účinky analogů složek nukleových kyselin.
Procházková, Eliška ; Mertlíková Kaiserová, Helena (vedoucí práce) ; Zusková, Iva (oponent)
Reaktivní formy kyslíku (ROS) se v určité míře přirozeně vyskytují v organismu a mají zde např. signalizační a antimikrobiální funkce. Vznikne-li nerovnováha mezi tvorbou a zánikem ROS, hovoříme o oxidačním stresu. Ten je převážně chápán jako nepříznivý stav způsobující oxidační poškození biomolekul (lipidy, proteiny, nukleové kyseliny). Oxidační stres provází řadu tzv. civilizačních chorob a může být navozen také v důsledku farmakoterapie (nežádoucí účinky některých léčiv). Možnosti ovlivnění oxidačního stresu pomocí antioxidantů jsou stále předmětem intenzivního výzkumu. Analogy složek nukleových kyselin představují strukturně bohatou skupinu látek s významným farmakologickým potenciálem. Zatímco jejich protivirové či cytostatické účinky jsou popsány velmi detailně, informace o jejich potenciálně antioxidačních vlastnostech se v literatuře objevují pouze sporadicky. Předmětem této práce bylo zkoumání antioxidační aktivity ve skupině 126 analogů nukleotidů, nukleosidů a nukleobazí s cílem popsat strukturní motivy, které jsou za ni zodpovědné. Bylo použito několika metodických přístupů: 1) stanovení schopnosti látek zhášet ABTS radikál in vitro (metoda TEAC), 2) vliv látek na proces lipidové peroxidace a 3) schopnost látek ovlivňovat hladinu ROS na buněčné úrovni pomocí fluorescenční sondy...

Problém podvýživy a potraviny z vodních zdrojů
Polzová, Tereza ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou podvýživy v zasažených regionech světa, mořským rybolovem a akvakulturou. V úvodní části je definován potravinový problém světa a potenciální přínos mořských zdrojů pro zajištění přísunu důležitých bílkovin pro lidský organismus. Je popsána populační exploze, která ovlivnila budoucí vývoj a aktuální situaci nedostatku potravin v zasažených regionech světa. Druhá část diplomové práce se věnuje rybolovu a akvakultuře. Je zde vyzdvižen přínos světového rybolovu a akvakultury nejen z již zmiňovaného hlediska výživových hodnot pro člověka, ale i z hlediska tvorby pracovních míst. Dále je v této části nastíněna důležitost pevně stanovených mezinárodních právních opatření a regulací. V návaznosti na předchozí téma jsou uvedeny problémy trvalé udržitelnosti rybolovu a degradace světových mořských ekosystémů vzhledem k nevhodným rybářským praktikám. Závěr diplomové práce poskytuje shrnutí zjištěných informací včetně možných způsobů řešení těchto závažných globálních problémů.

Modelling of the interaction of proteins and peptides with metal ions
Gutten, Ondrej ; Konvalinka, Jan (vedoucí práce) ; Obšil, Tomáš (oponent)
Modelování interakce proteinů a peptidů s kovovými ionty. Ondrej Gutten - Diplomová práce Klíčová slova: Metaloproteiny, selektivita pro ionty kovů, in silico predikce Abstrakt: Byla navržena metoda pro in silico predikci a odhad schopnosti vybraných peptidů selektivně vázat ionty kovů. Dále byly důkladně otestovány použitelnost a omezení navržené metody. Studie je rozdělena do tří částí. První část se zabývá použitelností dvou kvantově- chemických metod (DFT, MP2) pro navržený přístup. Testování zahrnuje porovnání s referenčními výsledky získanými metodou CCSD(T), analýzu vlivu použité báze atomových orbitalů, porovnání obou metod při optimalizaci geometrie a analýzu použitého modelu reprezentujícího vodní prostředí. Ve druhé části jsou porovnávány výsledky predikce selektivity vazby iontů kovů v modelových peptidech a v jednoduchých systémech z nich odvozených. Poslední část diplomové práce popisuje první krok v rozsáhlé snaze prozkoumat obrovské množství jednoduchých modelových systémů, která povede k návrhu metaloproteinů s definovanými vlastnostmi.

Fyzioterapie u vysokých amputací jako komplikace diabetes mellitus
HAJNÁ, Štěpánka
Téma této bakalářské práce zní "Fyzioterapie u vysokých amputací jako komplikace diabetes mellitus." Diabetes mellitus je chronické, etiopatogeneticky heterogenní onemocnění. Vzniká z nedostatečného účinku inzulinu při jeho absolutním nebo relativním nedostatku a je provázen komplexní poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Na podkladě této choroby se postupně rozvíjejí dlouhodobé cévní komplikace, které mohou vést až k amputaci. Úvodní část současného stavu je zaměřena na charakteristiku onemocnění diabetes mellitus, jeho klasifikaci, rizikové faktory, patogenezi, průběh a na jeho komplikace. Další část je zaměřena na problematiku amputací a poslední část současného stavu je zaměřena na použité vyšetřovací metody a fyzioterapeutické postupy. Cílem výzkumné části bylo zhodnotit využití fyzioterapeutických metod u pacientů s vysokou amputací jako komplikace diabetes mellitus a možnosti integrace těchto pacientů do života v nejvyšší možné kvalitě. Pro praktickou část bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu, případová studie a analýza osobních dokumentů. Testovaný soubor byl tvořen dvěma pacienty s vysokou amputací, která byla indikována díky komplikacím diabetes mellitus. Pacienti byli sledováni po dobu jejich hospitalizace na rehabilitačním oddělení nebo na oddělení následné péče nemocnice České Budějovice. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistik. U všech pacientů došlo alespoň částečně ke zlepšení jejich zdravotního stavu a k jejich lepší integraci do společnosti. Je tedy možné říci, že rehabilitační cíle byly splněny. Bakalářská práce může být využita ve vlastní práci fyzioterapeutů nebo jako základ pro jejich další vědecké zkoumání. Dále může být využita samotnými pacienty nebo jejich blízkými při zvládání tohoto handicapu.

Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice
Tomasz, Teresa ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vysoké teploty a nedostatku vody na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice ozimé: Bohemia, Tobak, Pannonia a odrůdy Syria s označením S46 (IG142780). Vzorky byly kultivovány při 26, 29, 32, 35, 38 a 41 °C v době kvetení při kontrolních zavlažovacích podmínkách (s vlhkostí půdy vyšší než 70 %) nebo při stresu sucha (s vlhkostí půdy nižší než 30 %). Pro separaci gliadinových proteinů byla použita metoda A-PAGE a gluteninové proteiny byly separovány metodou SDS-PAGE. Kvantifikace proteinů byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn významný vliv genotypu na lepkové proteiny. U odrůdy Pannonia byl vysoký obsah - a 5-gliadinů a LMW i HMW gluteninů, ale nízký obsah ostatních gliadinových frakcí. Opačně tomu bylo u ostatních odrůd. Vlivem teploty, stejně jako vlivem sucha, došlo ke zvýšení obsahu všech lepkových frakcí, zejména HMW gluteninů, 1,2-gliadinů a celkových gliadinů. Největší nárůst lepkových frakcí vlivem sucha byl pozorován u odrůdy Syria. U ostatních odrůd současné působení sucha a vysokých teplot způsobilo pokles obsahu gliadinů, ale nárůst obsahu gluteninů. Sucho při vysokých teplotách snížilo poměr gliadiny/gluteniny, nejvýznamněji u odrůdy Bohemia. Vlivem teploty tento poměr narůstal, zejména u odrůdy Tobak. U odrůdy Syria neměly žádné stresové podmínky vliv na poměr gliadiny/gluteniny.

Vliv výživy na poruchy metabolismu krav
Matějíček, Martin
Cílem disertační práce bylo, na základě vybalancování směsné krmné dávky dojnic po stránce kvalitativní i kvantitativní v jednotlivých fázích mezidobí zajistit optimální metabolismus krav, minimalizovat výskyt produkčních chorob a tím zajistit zlepšení zdravotního stavu dojnic a celého stáda. V rámci tohoto byly prováděny metabolické testy vždy 10 dojnic v jednotlivých skupinách v různých fázích mezidobí (příprava na porod, fáze rozdojování a vrchol laktace). Z hlediska metabolismu dusíkatých látek a bílkovin došlo ve dvou případech pokusů k signifikantnímu rozdílu koncentrace plazmatické celkové bílkoviny CB u krav v přípravě na otelení a v rozdojovací fázi laktace. Koncentrace bilirubinu v plazmě má rostoucí tendenci u krav po otelení. U většiny pokusů nebyl zaznamenán signifikantní rozdíl. Naopak u AST byly zjištěny průkazné rozdíly mezi hodnotami v přípravě na porod a v rozdojovací fázi laktace. Parametry energetického metabolismu se v rámci jednotlivých pokusů průkazné nelišily. Parametry minerálního metabolismu ve většině pokusů nevykazovaly průkazné rozdíly. Koncentrace vápníku v krevní plazmě krav vykazují signifikantní rozdíly v období před a po porodu. Nejvyšších hodnot Ca dosahovali krávy v přípravě na porod.

Catalytic and Electronic Properties of Redox-Active Metalloenzymes and Transition-Metal Complexes: Insights from the Computational Chemistry.
Srnec, Martin ; Rulíšek, Lubomír (vedoucí práce) ; Himo, Fahmi (oponent) ; Papai, Imre (oponent)
Universita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Obor modelování chemických vlastností bio- a nanostrutkur Katalytické a elektronové vlastnosti "redox-aktivních" metaloenzymů a komplexů přechodných kovů z pohledu výpočetní chemie Autoreferát k disertační práci RNDr. Martin Srnec Školitel: Mgr. Lubomír Rulíšek, CSc. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR Centrum biomolekul a komplexních molekulárních systémů Praha 2010 Úvod Kovy a jejich ionty hrají v biochemických procesech významnou úlohu. Jejich přítomnost bývá nepostradatelná například při sbalování (folding) bílkovin a stabilizaci jejich struktur. Bývají běžně hnací silou enzymové aktivity, přeměny energie, či buněčných signálů. Ještě před několika desítkami let byly metaloenzymy považovány za nevýznamnou podskupinu bílkovin. Dnes se však odhaduje, že alespoň jedna třetina všech enzymů obsahuje jeden či více kovových iontů, které jsou pro funkčnost enzymu zásadní. Metaloenzymy obvykle katalyzují energeticky náročné chemické reakce jako například hydroxylaci metanu, rozklad molekulového vodíku na protony a elektrony, štěpení vazby molekulového dusíku a kyslíku atp. Dále se účastní redoxních reakcí, přenosu elektronů či spinově zakázaných reakcí, u nichž jsou nezbytné relativistické efekty, zesílené právě přítomností kovu. Biochemická úloha mnoha...

Bezlepková dieta
Malaníková, Šárka
Bezlepková dieta hraje zásadní roli při léčbě celiakie. Vyloučíme-li potraviny obsahující lepek, odstraníme i příčinu nemoci. Lepek je součást tzv. prolaminové frakce bílkovin, které se nacházejí v endospermu semen některých obilovin, a to pšenice, žita, ječmene a ovsa. Nahrazení lepku v potravinách určených pro bezlepkovou dietu představuje významný technologický problém, zejména při výrobě kvalitního chutného bezlepkového pečiva. Proto je potřeba hledat nové suroviny vhodné pro výrobu bezlepkových potravin. Bezlepková dieta je vždy velkým zásahem do životního stylu člověka. Zvládnutí bezlepkové diety vyžaduje velké úsilí a motivaci, především proto, že se jedná o celoživotní změnu. Je tedy třeba hledat, analyzovat a zabývat se novými možnostmi pro zlepšení kvality života pacientů s celiakií.