Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 828 záznamů.  začátekpředchozí806 - 815dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
ZJIŠTĚNÍ EKOLOGICKÝCH NÁROKŮ VYBRANÝCH PLANKTONNÍCH ŘAS A SINIC Z ŘÁDU NOSTOCALES. SVĚTELNÁ A TEPLOTNÍ OPTIMA PRO DOMINANTNÍ DRUHY VODNÍCH KVĚTŮ RYBNÍKŮ A PŘEHRAD V ČESKÉ REPUBLICE.
KOHELOVÁ, Hana
Práce je zaměřena na sinicové vodní květy. Pojednává o složení vodních květů v České republice, o příčinách vzniku, důsledcích života a zániku vodního květu a o možnostech jak jej limitovat. Také obsahuje kapitolu o vlastnostech sinic, které je zvýhodňují vůči jiným organismům v planktonu i vůči jiným sinicím. Je zde také obecný popis rybníků a vodárenských nádrží a popis lokalit (rybníky Svět a Rod, nádrž Římov {--} Jihočeský kraj,odkud pocházely druhy testované v provedeném pokusu. Pokus měl za úkol zjistit optimální teploty a ozáření pro růst sedmi kmenů sinic a jednoho druhu zelené řasy. Byl proveden metodou zkřížených gradientů teploty a světla (KVÍDEROVÁ a LUKAVSKÝ, 2001). Získaná data o růstu jednotlivých kmenů v různých kombinacích teploty a intenzity světla byla vyhodnocena v programu Statistika (ANONIMUS,1996). Valence každého kmene má své maximální a minimální hodnoty, v jejich středu se nachází optimum pro růst. Grafy zobrazující valence a optimum kmenů pro teplotu a světlo byly vytvořeny v programu Microsoft Excel. Podrobnosti mezi teplotními a světelnými nároky jednotlivých kmenů byly testovány PCA metodou v programu CANOCO 4.5 a CANODRAW (TER BRAAK a ŠMILAUER, 1998). Výsledkem jsou konkrétní hodnoty srovnatelné s podobnými laboratorními výsledky.
Vyhodnocení mikroklimatu uzavřených zemědělských prostor.
KALÍŠEK, Jan
Cílem mojí bakalářské práce je vyhodnocení mikroklimatu ve stájích Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem v závislosti na venkovním klimatu.
Přístroje pro měření teplot
HORELICA, Josef
Práce se zabývá teoretickým popisem, praktickým zapojením přístrojů pro měření teploty a jejich principem fungování při měření teploty. Jsou zde vysvětleny základní pojmy jako je teplota, teplotní stupnice a její měření. Dále jsou uvedeny základní senzory, které se v přístrojích používají. Část práce tvoří obrazová prezentace, kde je uveden souhrnný přehled senzorů a jejich aplikace v přístrojích pro měření teploty. Cílem je poskytnout ucelený přehled pro orientaci v této problematice.
Effect of temperature on gill morphology and ion transporter distribution in the gills of Koi carp (\kur{Cyprinus carpio L.})
KRATOCHVILOVÁ, Hana
The effect of temperature on the gill morphology and ion transporter distribution in the branchial epithelium of a freshwater teleost, the Koi carp (Cyprinus carpio, L.) was examined. Three different water temperatures were used to detect changes in expression level of transporter proteins in the gill epithelial cells. With increasing temperature, the expression level of all three ion transporters studied declined, and the gill lamellae protruded out of the cell mass, thus increasing the surface area of the branchial epithelium. A hypothetical organization of the transporter proteins within the ionocytes is proposed.
Vliv vybraných abiotických faktorů na křídelní polymorfismus hladinatky pobřežní (Microvelia reticulata Burmeister, 1835)
ČERMÁKOVÁ, Táňa
Křídelní polymorfismus semiakvatických ploštic ovlivňují environmentální faktory, jako jsou teplota, fotoperioda, populační hustota nebo vysychání stanoviště. Určitou roli hraje v křídelním polymorfismu dalších generací také dědičnost. Mnoho observačních studií naznačuje, že klíčovým efektem je teplota, avšak laboratorní pokusy tuto hypotézu často nepotvrzují. Hlavním cílem práce bylo popsat vliv abiotických faktorů (fotoperioda, teplota a stálost stanoviště) na křídelní polymorfismus hladinatky Microvelia reticulata, doplňkově též bruslařky Gerris lacustris. Dílčí cíle zahrnovaly popis vlivu zmíněných abiotických faktorů na mortalitu jedinců a délku larválního vývoje. Jedinci obou druhů byli chováni v kombinacích dvou úrovní teploty, fotoperiody a stálosti stanoviště (celkem tedy v osmi tzv. treatmentech) od prvního instaru do dospělosti. Všichni dospělci hladinatky pobřežní se vyvinuli jako apterní, tedy nebyla zaznamenána žádná odpověď křídelního polymorfismu na různé environmentální podmínky. Pravděpodobný je proto hlavní vliv dědičnosti. Bruslařky obecné se vyvinulo do dospělého stádia pouze deset jedinců, nebylo tedy možné určit vliv abiotických faktorů na křídelní polymorfismus, mortalitu a délku vývoje u tohoto druhu. Mortalitu jedinců hladinatky pobřežní průkazně ovlivnil typ substrátu. Na vlhkém filtračním papíru přežilo pouze 3,5% jedinců, kdežto ve vodním prostředí 80,5%. Oba zbývající faktory (teplota, fotoperioda) neměly vliv na celkovou mortalitu jedinců. Celkový počet přeživších samců a samic se nelišil, nelze tedy konstatovat sexuálně závislou mortalitu. Stejně tak se nelišila celková doba vývoje mezi pohlavími. Z environmentálních faktorů má na délku vývoje významný vliv teplota, jejíž zvýšení zkracuje délku vývoje jedinců M. reticulata. V každém treatmentu se nejrychleji vyvíjeli nymfy druhého instaru a nejpomaleji nymfy pátého instaru. Vzhledem k tomu, že nebyl nalezen vliv abiotických faktorů na křídelní polymorfismus hladinatky pobřežní, bylo by vhodné v dalších výzkumech zkoumat vliv dědičnosti na vývoj křídel u tohoto druhu.
Vyhodnocení srážkových úhrnů ovlivňujících erozní splachy v lokalitě Jenín.
PITNER, Ondřej
Vyhodnocení srážkových jevů v modelovém povodí Jenín v hydrologickém roce 2008 a následné vyhodnocení erozních splachů.Vyhodnocení vlivu srážek, teploty vzduchu a teploty drénové vody na průtok v modelovém povodí.
Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb.
SMOLA, Jiří
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 {--} 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {$\pm$} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {$\pm$} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {$\pm$} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
Stanovení tlumení směsi EPDM na zkušebních vzorcích při různých teplotách
Pešek, Luděk ; Veselý, Jan ; Vaněk, František ; Bula, Vítězslav ; Cibulka, Jan
Stanovení vnitřního tlumení směsi materiálu EPDM PEROXID 65 Sh na definovaných zkušebních vzorcích pro teploty -40°C až 100°C ve frekvenčním rozsahu do 6kHz. Pro vyhodnocení modulu ružnosti a ztrátového faktoru byla vybrána metodika Americké národní normy SAE J1637 a normy Americké společnosti pro testování a materiály ASTM E756-98. Tloušťka tlumící vrstvy byla navržena na základě parametrické analýzy MKP modelu.
Příprava nanoporézního oxidu titaničitého
Matějová, Lenka ; Kluson, P. ; Cajthaml, Tomáš ; Matěj, Z. ; Šolcová, Olga
Byl studován vliv různých kalcinačních podmínek (teploty kalcinace, doby kalcinace, rychlosti nárustu teploty) a extrakčních podmínek (tlaku a teploty) na čistotu a změnu distribuce velikosti pórů připravovaného porézního oxidu titaničitého.
Měření excitačních a ionizačních teplot v expandujícím proudu H2O-Ar plazmatu
Sember, Viktor ; Mašláni, Alan
Metodami optické emisní spektroskopie určujeme teploty ve volném proudu plazmatu, který expanduje do nízkotlaké komory, ve které udržujeme konstantní tlak 10 kPa. Z měření lze odvodit excitační, ionizační, rotační a vibrační teplotu v různých místech plazmatu. V expanzní části proudu se teploty navzájem liší, naopak v oblasti rázové vlny jsou teploty téměř identické.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 828 záznamů.   začátekpředchozí806 - 815dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.