Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7,865 záznamů.  začátekpředchozí7856 - 7865  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.60 vteřin. 

Bakalářská práce
VONDRUŠKOVÁ, Jana
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit přehled kvalitativních ukazatelů vepřového masa, mezi které patří pH45, pH24, barva, vaznost, textura masa a podíl intramuskulárního tuku a vlivů, které na kvalitu masa působí, tj. plemenná příslušnost, pohlaví, porážková hmotnost, výživa, technologie ustájení, zacházení, transport na jatky, způsob omráčení a zabití na jatkách. Jakost masa je také podmíněna chemickým složením, fyzikálními a technologickými vlastnostmi masa a průběhem postmortálních biochemických změn. Nešetrné zacházení se zvířaty vede k jakostním odchylkám vepřového masa.

Mikroklimatické podmínky v kabinách strojvedoucích železniční dopravy, řidičů MHD a dálkové dopravy
VÍT, Zbyněk
Ve své práci jsem se snažil shromáždit teoretické poznatky o problematice mikroklimatických podmínek na pracovišti a jejich vlivu na zdraví a výkonnost pracovníka, se zaměřením na speciální pracoviště - kabiny strojvedoucích železniční dopravy, řidičů MHD a dálkové dopravy. Vycházel jsem z právně závazných předpisů. V teoretické části jsem popsal jednotlivé požadavky a limity faktorů ovlivňujících kvalitu vnitřního prostředí na pracovišti ? především sledovaných mikroklimatických podmínek, ale stručně i dalších faktorů vnitřního prostředí jako je hluk, vibrace, prašnost, osvětlení, ergonomie pracovního místa apod. Po části teoretické jsem se věnoval části praktické, kde jsem vycházel z měření, kterých jsem se osobně zúčastnil a vlastní měření jsem doplnil o výsledky měření z dalších Protokolů o měření zpracovaných ve Státním zdravotním ústavu Praha. Praktické zkušenosti z měření byly pro mou práci hlavní, protože bez nich bych nedokázal objektivně zhodnotit dané téma a problematiku. Na jednotlivých měřeních bylo velmi zajímavé to, jak technická zařízení pracovala a jak byla nastavena, aby zajistila optimální mikroklimatické podmínky na pracovišti. Nejrozsáhlejší výsledky měření jsou ze zkoušek na elektrických vlakových jednotkách známých nyní v našem systému železniční dopravy jako ?Pendolino?. Zatímco na pracovištích strojvedoucích byl většinou splněny stanovené celoroční limity faktorů vnitřního prostředí, na pracovištích řidičů MHD i dálkové dopravy se letní venkovní podmínky projevovaly velkým zhoršením mikroklimatických podmínek - velkou tepelnou zátěží řidičů, která se bez finančně náročných technických opatření nedá odstranit (měřilo se většinou v neklimatizovaných vozidlech).

Zpracování pratotechnických zásad pro pastevní areály s degradací fyzikálních a chemických parametrů půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy)
LENCOVÁ, Daniela
Trvalé travní porosty jsou významnou zemědělskou kulturou v České republice. Jejich funkce v krajině je především protierozní a krajinotvorná. Při současné vysoké úrovni zornění oproti jiným evropským státům lze předpokládat další nárůst těchto ploch spojený s nutností jejich obhospodařování. Nedostatečná úroveň uplatňovaných pratotechnických opatření může vyvolat posun kladného vlivu pastvy na kvalitu životního prostředí k vlivu negativnímu. Nadměrné zatížení porostu spojené s absencí potřebných zásahů vede k degradaci fyzikálních a chemických vlastností půdy. Nejčastěji dochází k vyšlapání travního drnu, zhutnění půdy a vzniku erozních procesů. Přehlížení tohoto závažného stavu vede k naprostému znehodnocení pozemku, a proto je nezbytné přijmout a důsledně dodržovat komplexní soubor pratotechnických opatření vedoucích k postupné nápravě a eliminaci negativního vlivu pastvy na pozemek. Tato práce se zabývá zpracováním souboru pratotechnických opatření na základě zjištěných vazeb mezi druhem pastevního systému a vyhodnocenými fyzikálními a chemickými parametry půd ve 2 modelových územích (pastevní areál Ostřice, pastevní areál Jenín-Babín).

Posouzení výživy koní v letním a zimním období s použitím vybraných preparátů
HANETŠLÉGROVÁ, Petra
ABSTRAKT Cílem této bakalářské práce bylo získat podrobnější přehled o výživě koní a významu krmných doplňků. Hlavní část práce jsem věnovala základům výživy koní, potřebám hlavních živin, skladbě krmných dávek a technice krmení. Dále uvádím vlastnosti a účinky různých druhů léčivých rostlin jako je česnek, konopí seté, yzop lékařský, jablečník obecný, podběl lékařský či oves setý. Lněné semeno, biotin a zinek, kvasnice a probiotika jsou krmné doplňky, které mimo jiné zlepšují kvalitu srsti, žíní a kopyt. Analýza krmiv bude provedena standardními metodami. U skýbalů se bude sledovat tvar, barva, konzistence, pH a pach. Hodnocením skýbalů se posoudí činnost trávicí soustavy. Etologická sledování budou sloužit k získání informací o denním režimu koně, o jednotlivých činnostech, kterým se kůň během dne věnuje a kolik času těmito aktivitami tráví. U koní s dýchacími problémy budou sledovány projevy charakterizující jejich potíže a míra těchto potíží v klidu a během zátěže. Tyto informace budou doplněny měřením frekvence dechu a tepu. Kondice koně se zhodnotí pravidelným měřením tělesných rozměrů, které se využijí pro výpočet tělesné hmotnosti. Statistické a ekonomické metody budou vybrány podle výsledků získaných během pozorování.

Vliv tranzitní krmné dávky a délky stání na sucho na užitkovost dojnic
Čermáková, Jana
Cílem disertační práce bylo zkoumat vliv délky suchostojné periody a typu diety na příjem krmiva, mléčnou užitkovost, zdravotní stav a reprodukční ukazatele vysokoužitkových dojnic. Do experimentu bylo zařazeno 29 vysokoprodukčních dojnic, rozdělených do dvou vyvážených skupin. Kontrolní skupina dojnic (C; n=14), přidělena k tradiční suchostojné periodě přibližně 60 dnů (57 +- 5,9 d), byla krmena dietou odpovídající nutričním požadavkům zasušených dojnic. Přibližně 3 týdny před plánovaným otelením byla do jejich diety přidána směs koncentrovaných krmiv (3 kg/ks/den). Dojnice pokusné skupiny (S, n=15), přiřazené zkrácené době stání na sucho (35 +- 6.3 d), byly krmeny dietou pro závěrečnou fázi laktace až do otelení. Po otelení dojnice v obou skupinách přijímaly stejnou dietu, odpovídající laktačním požadavkům dojnic na počátku laktace. Příjem sušiny v období 60 dnů před otelením byl přibližně o 4,11 kg/ks/den vyšší u pokusné skupiny S (17,1 kg/ks/den) v porovnání s kontrolní skupinou C (13,0 kg/ks/den) (P=0,0004). Nicméně, po otelení byl příjem sušiny naopak o 0,71 kg/ks/den vyšší u kontrolní skupiny: C = 21,48 kg/ks/den vs. S = 20,77 kg/ks/den S (P>0,05) a dojnice se zkrácenou dobou stání na sucho produkovaly o 3,34 kg/den (8,3 %) méně mléka a jejich laktační křivky byly plošší v průběhu prvních 100 dnů laktace. Za normovanou laktaci (305 dnů) nadojily dojnice v průměru 10 583 kg (C) a 9 638 kg (S) mléka. Nebyly zjištěny rozdíly v živé hmotnosti, tělesné kondici, ani výšce podkožního tuku mezi skupinami C a S. Zkrácení doby stání na sucho a zkrmování diety pro 2. fázi laktace zvýšilo koncentrace VFA a snížilo pH v bachoru v období před otelením v porovnání s dojnicemi s typickou dobou stání na sucho (P<0,05). Nebyly zjištěny významné rozdíly v základních parametrech krve a bachorové tekutiny dojnic po otelení. Inseminační interval u dojnic se zkrácenou dobou stání na sucho byl průměrně o 34 dnů kratší v porovnání s typickou dobou stání na sucho (S = 64,67 dnů vs. C = 99,11 dnů; P=0,007). Zkrácení doby stání na sucho neovlivnilo kvalitu mleziva, ani porodní hmotnost telat.

Analýza životního stylu studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
ALBRECHTOVÁ, Klára
Tato práce analyzuje životní styl studentů všech fakult Jihočeské univerzity se zaměřením na pohybové aktivity, zdravou výživu, optimální hmotnost, kvalitu spánku, schopnost vzdorovat stresu, relaxovat, vyhýbat se některým závislostem a sexuální život.

Pěstování chmele (Humulus lupulus L.) a jeho využití
KORCOVÁ, Žaneta
Rostlina chmele se odlišuje od ostatních zemědělských rostlin tím, že je vytrvalá. Na jednom stanovišti může být až 20 let. U nás se chmel pěstuje ve třech uznaných chmelařských výrobních oblastech, kterými jsou Žatecko, Úštecko a Tršicko. Kvalita hlávek je u nás vysoká především díky skladbě odrůd a příznivým podmínkám prostředí. Technologie pěstování chmele byla již prozkoumána před dávnou dobou, a proto jsou nové zdroje málo dostupné a rozptýlené. Cílem této bakalářské práce bylo popsat technologii pěstování chmele a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Tato práce zahrnuje botanickou charakteristiku, agrotechniku, hnojení, ochrana proti škodlivým organismům, sklizeň a posklizňovou úpravu. Dále je zde popsaný vliv agrotechniky nebo hnojení na kvalitu chmele a potravinářské a nepotravinářské využití.

Skladování potravinářských obilovin
SMEJKAL, Jiří
Cílem práce bylo zhodnocení vlivu skladování v podniku ZEMKO Kožlí a.s. na kvalitu potravinářských obilovin. Výsledky jakostních kritérií, kterými byly u potravinářské pšenice vlhkost, objemová hmotnost, Zelenyho test, N-látky, lepek, číslo poklesu, příměsi a nečistoty, a u sladovnického ječmene vlhkost, přepad zrn nad sítem 2,5mm, cizí semena, látky, poškozená zrna, propad zrn pod sítem 2,5mm, klíčivost, N-látky, zahnědlé špičky, byly zpracovány do tabulek a grafů. Byla prokázána větší vhodnost uskladnění potravinářských obilovin v silech na rozdíl od halových a půdních skladů.

Možnosti, metody a technologické postupy při kompostování biomasy
KOPAČKA, Michal
V dnešní době jsou neodmyslitelnou součástí měst a vesnic udržované zelené plochy. Veřejné pozemky patřící městu v Českých Budějovicích je nutné proto také udržovat. S touto činností vznikají problémy se zpracováním a ukládání biomasy. Jednou z možností zpracování biomasy je kompostování. V této práci byly rozvinuty metodiky, technologické postupy a v neposlední řadě funkční varianty kompostovacích složek, které zajistí kvalitu a maximální felexibilitu vyráběného kompostu. Navržená technologická linka zajistí dostatečnou kapacitu pro kompostování biomasy i v následujících letech. Provedené ekonomické zhodnocení ukázalo, že vyprodukované varianty kompostu jsou konkurenceschopné.

Vliv různých způsobů hospodaření na trvalé travní porosty
SEJPKOVÁ, Jana
Řešeným tématem je posouzení vlivu různých způsobů hospodaření na trvalé travní porosty, ať už se jedná například o spásání porostu hospodářskými zvířaty, sečení, nebo o různá agrotechnická opatření. Cílem bylo si uvědomit a podat návrh, který způsob hospodaření na trvalých travních porostech je výnosnější, na kvalitu pícní biomasy nejkvalitnější a popřípadě, jaký vliv může mít na porostovou skladbu píce. Obhospodařování travního porostu je nezbytnou činností zemědělců, neboť travní porosty jsou jednou z hlavních složek krmivové základny pro hospodářská zvířata a zároveň se podílejí na některých funkcích mimoprodukčního zemědělství. Kdyby se na travních porostech nehospodařilo, docházelo by k sukcesi a následně ke klimaxovému stavu lesa. Rovněž je důležité respektování přirozeného potenciálu stanoviště, zachovávání biodiverzity agroekosystému a minimalizování negativního dopadu civilizace na životní prostředí.