Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 67 záznamů.  začátekpředchozí58 - 67  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Geneticky modifikované organismy - spása či hrozba?
VLÁŠKOVÁ, Alena
Má bakalářská práce se zabývá novodobým fenoménem geneticky modifikovaných organismů (GMO). Toto téma jsem si vybrala na základě vysoké aktuálnosti problematiky GMO, která je dle mého názoru v rámci České republiky tak trochu opomíjena. Stále více je akcentována prospěšnost biopotravin, na druhou stranu se i u nás vyskytuje poměrně značné množství potravin, které obsahují geneticky modifikované složky. Na tomto místě je ovšem nutné poznamenat, že mnozí spotřebitelé o tom nemají nejmenší tušení. Dílem je tomu tak kvůli špatné orientaci občanů ve složeních výrobků, která jsou často psána velmi malým a nečitelným písmem. Za hlavní cíl si tato práce klade zvýšení informovanosti o problematice geneticky modifikovaných organismů. Prostřednictvím anonymního dotazníkového šetření jsem se snažila zjistit, jak se liší informovanost obyvatel v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje. Celkem bylo rozdáno 100 dotazníků, tj. 50 pro každý kraj. Jejich návratnost činila 100 %. Respondenti byli vybíráni náhodně. V rámci mé výzkumné práce jsem si vytyčila 4 základní hypotézy. Zaprvé, informovanost o GMO je velmi nízká. Tato hypotéza se potvrdila. Zadruhé, mezi respondenty převažuje názor o škodlivosti GMO. Tato hypotéza se potvrdila, jelikož si většina respondentů (respektive 67 %) myslí, že GMO jsou zdraví škodlivé. Třetí hypotéza zněla následovně: většina dotazovaných se při nákupu primárně nezaměřuje na složení a původ potravin. Tato hypotéza se nepotvrdila, jelikož pro stále více lidí hrají tyto informace velmi důležitou roli. Začtvrté, pro respondenty hraje při nákupu cena potravin větší roli než její kvalita. Tato hypotéza byla vyvrácena, jelikož většina respondentů (respektive 74 %) se při nákupu prioritně řídí poměrem ceny a kvality. Výsledky této práce mohou být dále využity pro osvětu obyvatel o problematice GMO v rámci celospolečenské diskuze.
Možnosti regulace výskytu Heřmánkovce přímořského
BEČVÁŘ, Stanislav
V diplomové práci se pojednává o vytrvalém plevelu Heřmánkovci přímořském, který se u nás začal rozšiřovat s postupným přecházením některých podniků na technologii obdělávání pozemků různými metodami minimalizace. V některých jeho oblastech je jeho výskyt zvlášť vysoký. V této práci je popsána biologie a morfologie Heřmánkovce, mechanismy jeho šíření a na základě těchto poznatků je diskutován problém zaplevelenosti. Jsou zde popsány různé metody regulace a to jak mechanické, tak chemické a jejich následné ekonomické vyhodnocení a porovnání. Mimo to se publikace snaží objasnit, proč je tlak tohoto plevele na kulturní plodiny tak vysoký, proč je v porostu tak úspěšný z hlediska konkurenčních vztahů a jaké k tomu využívá prostředky. Z pokusů, které byly provedeny, jako např. v Klukách na Písecku, se zjišťoval vliv působení herbicidů na regulaci zaplevelení a následně byla přijata opatření k potlačení plevele.
Regulace plevelů v porostech kukuřice
BÍLÁ, Alena
Pro zpracování své diplomové práce jsem si vybrala zemědělskou firmu Agroprofit Chotýčany s.r.o,která se v rostlinné výrobě zaměřuje zejména na výrobu kukuřičné siláže pro bioplynovou stanici.Firma již několik let používá bezorebný systém zpracování půdy,který přispívá k vyššímu výskytu plevelů v půdě.Ve své práci jsem se proto pokusila o chemickou regulaci nejvýznamnějších plevelů(Heřmánkovec přímořský, Pohanka svlačcovitá, Ježatka kuří noha,Laskavec ohnutý, Merlík bílý, Pcháč rolní) v Kukuřici seté (Zea mays L.),zejména Pýru plazivého(Elytrigia repens L.), který se v bezorebném systému zpracování půdy obtížně hubí.Byl založen dvouletý herbicidní pokus, kde bylo v osmi čtyř hektarových variantách použito celkem 14 herbicidních přípravků a jejich kombinací.Přípravky byly vyhodnoceny vzhledem ke své účinnosti na plevele a z hlediska ekonomického.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 67 záznamů.   začátekpředchozí58 - 67  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.