Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5,583 záznamů.  začátekpředchozí5574 - 5583  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.98 vteřin. 

Řasy jako surovina pro výrobu bioetanolu
Doucha, Jiří ; Lívanský, Karel ; Doušková, Irena ; Zachleder, Vilém
Mnoho zemí aktivně vyvíjí program produkce biopaliv. Vedoucí postavení má v tomto směru Brazílie, kde současnou spotřebu benzínu ze 30 % pokrývá etanol vyráběný relativně levně z cukrové třtiny. Ve vyspělých zemích se bioetanol (3-5 % současné spotřeby benzínu) vyrábí především z kukuřice (USA) nebo z pšenice (EU). Nicméně produkce etanolu z obilnin je drahá. Slibnou surovinu představují mikroskopické řasy. Některé mohou překročit výtěžky zemědělských plodin 10–15 krát. Technologie růstu jednobuněčných řas v tenké vrstvě na nakloněných rovinách je porovnána se světově rozšířeným způsobem kultivace v otevřených bazénech. Bylo zjištěno, že díky vyšším výtěžkům a nižší spotřebě energie, jsou náklady na výrobu biomasy v tenkovrstvých reaktorech pouze 20 % v porovnání s otevřenými bazény

Odstranění CO2 ze spalin pocházejících ze spalovny komunálního odpadu a produkce biomasy pomocí mikroskopických řas
Doušková, Irena ; Doucha, Jiří ; Novák, P. ; Umysová, Dáša ; Vítová, Milada ; Zachleder, Vilém
Spaliny pocházející ze spalovny komunálního odpadu byly využity jako zdroj CO2 pro kultivaci řasy Chlorella vulgaris, čímž bylo dosaženo jednak snížení produkčních nákladů a současně bioremediace CO2. Během experimentů jsme obdrželi následující výsledky: Využití spalin pro míchání fotobioreaktoru a dodávku CO2 je vhodné. Růstová rychlost řas kultivovaných na spalinách je dokonce vyšší než při kultivaci s použitím směsi čistého CO2 a vzduchu. Toxikologické analýzy získané biomasy ukázaly pouze mírné překročení obsahu rtuti, zatímco všechny ostatní látky (další těžké kovy, PAU, PCDD/F a PCB) byly pod limity pro potraviny

Vyhodnocení vybraných ukazatelů u dojených plemen skotu ve VOD Kámen
BUŘIČOVÁ, Hana
Chov skotu patří mezi nejnáročnější odvětví zemědělské výroby. Předpokladem úspěšného chovu je ekonomicky efektivní produkce mléka, které je možné dosáhnout pouze při dobrém zdravotním stavu zvířat, dobré plodnosti, přiměřené obměně stáda, vysoké dlouhověkosti krav a odpovídajícím managementem. Chovatelé se musí stále zamýšlet nad způsobem chovu i nad plemenem, které budou chovat. Cílem práce je vyhodnocení vybraných ukazatelů mléčné a masné užitkovosti, plodnosti, dlouhověkosti a ekonomiky produkce mléka u stáda dojnic holštýnského a českého strakatého skotu ve stejném ustájení a při stejné výživě v podniku VOD Kámen. Ze stáda dojnic bylo ke sledování vybráno 60 holštýnských a 60 českých strakatých plemenic. Sledované soubory dojnic byly vytříděny podle genotypu, původu ze strany otce a pořadí laktace. K vyhodnocení byly použity reprodukční ukazatele (inseminační interval, servis perioda, mezidobí, inseminační index), ukazatele mléčné užitkovosti (množství mléka v kg, obsah tuku, obsah bílkovin), dlouhověkosti a důvody vyřazování dojnic z chovu. K vyhodnocení masné užitkovosti bylo vybráno 25 býků holštýnského plemene a 25 býků českého strakatého plemene. Rozdíly mezi mléčnou užitkovostí a plodností mezi plemeny byly vyhodnoceny jako vysoce významné (P < 0,001). Reprodukční ukazatele u holštýnských plemenic byly zhodnoceny jako nevyhovující (inseminační interval 82,06 dní, servis perioda 135,87 dní, mezidobí 412 dní a inseminační index 2,4) a u plemenic českého strakatého skotu jako uspokojivé (inseminační interval 64,8 dní, servis perioda 98,84 dní a inseminační index 2,0). Mléčná užitkovost byla oproti průměru ČR u obou plemen nadprůměrná. Holštýnské dojnice vyprodukovaly 9 123 kg mléka za laktaci při tučnosti 3,87 % a obsahu bílkovin 3,42 % a dojnice českého strakatého plemene 8 100 kg mléka za laktaci při tučnosti 4,08 % a obsahu bílkovin 3,59 %. Nejčastějším důvodem vyřazení plemenic z chovu byly poruchy plodnosti. Ukazatele masné užitkovosti byly lepší u býků českého strakatého skotu. Tito býci měli vyšší porážkovou hmotnost při nižším věku a lepší zatřídění do klasifikačních tříd oproti býkům holštýnského skotu.

Možnosti pěstování mužáku prorostlého Silphium perfoliatum L. pro výrobu bioplynu: metodika pro praxi
Usťak, Sergej
Cílem metodiky je poskytnout zemědělcům, zemědělským poradcům, provozovatelům bioplynových stanic a všem zájemcům o pěstování a zpracování zemědělské biomasy jako obnovitelného zdroje surovin a energie základní informace o perspektivní netradiční plodině – mužáku prorostlého Silphium perfoliatum L. Doposud komplexní metodika pěstování této plodiny v podmínkách ČR zpracována nebyla. Publikace poskytuje základní botanickou charakteristiku rostliny, specifikuje půdně-ekologické nároky rostliny na stanoviště, popisuje způsoby zakládání porostů, agrotechniku pěstování, hnojení, ochrany rostlin, sklizně a posklizňového ošetření za účelem následné konzervace silážováním a produkce bioplynu. Na závěr je uveden přehled výnosů biomasy a potenciální produkce bioplynu, zejména metanu, včetně jejich ekonomického hodnocení.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Analýza užitkovosti a ekonomických ukazatelů u dojnic holštýnského skotu
ZNAMENANÁ, Lucie
Cílem práce byla analýza vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti a ekonomiky produkce mléka u stáda dojnic holštýnského skotu. Ekonomika chovu dojnic je rozhodující pro udržení chovu skotu v zemědělském podniku. Mezi hlavní priority, které mohou zlepšit ekonomické výsledky chovu skotu, patří především výrobním podmínkám odpovídající mléčná užitkovost, dobrá plodnost, vysoká jakost tržních produktů, kvalitní výživa dojnic, dobrý zdravotní stav, odpovídající management chovu a dodržování podmínek welfare, neboť dobrý zdravotní stav patří mezi hlavní podmínky ekonomicky úspěšné produkce mléka. Ve stádě s chovem holštýnského skotu v zemědělském podniku Meclovská zemědělská, a. s. bylo sledováno za dvouleté období (2010-2011) 1081 dojnic na první až jedenácté laktaci. Z výsledků bylo patrné, že v roce 2010 byla dosažena vyšší mléčná užitkovost (9 080,87 kg/laktaci), než v roce 2011 (7 857,83 kg/laktaci) o vyšším obsahu tuku a bílkovin, bylo dosaženo nižších nákladů (181,44 Kč/KD a 6,98 Kč/kg mléka) než v roce 2011 (199,40 Kč/KD a 7,92 Kč/kg mléka) a většího zisku.

Produkce bioplynu a dostupnost technologií v mezinárodním měřítku
Sívek, Ondřej
V současnosti je velký důraz kladen na otázky získávání energií. Energie je pro lidi celého světa nepostradatelnou složkou života a většina činností se bez ní neobejde. Jak roste počet obyvatel planety, zvyšují se i energetické nároky a je nutné hledat nové dosažitelné zdroje. S tím souvisí také otázka vyčerpávání neobnovitelných zdrojů, v případě energií především fosilních paliv. Ty nejen, že jsou čím dál méně dostupné a jejich získávání nákladnější, ale jejich spotřeba znatelně poškozuje životní prostředí. Jedno z řešení nabízí obnovitelné zdroje energie, nejčastěji sluneční, větrná, vodní a energie z biomasy. Právě poslední jmenovaná je předmětem této bakalářské práce, konkrétně její využití pro výrobu bioplynu. Jedná se o technologii založenou na přírodním procesu fermentace za použití biomasy jako suroviny a za vzniku plynu bohatého na metan. Právě díky biomase jakožto hlavní surovině je tato technologie téměř globálně využitelná a může přinést řešení energetických otázek jak zemím rozvojovým, tak vyspělým.

Technologie zpracování a senzorické hodnocení jakosti kravského mléka a vybraných produktů z něj vyrobených
BROŽOVÁ, Soňa
Bakalářská práce se zabývá technologií zpracování a senzorickým hodnocením jakosti kravského mléka a vybraných produktů z něj vyrobených. Stanovila jsem si dva cíle a z nich vyvstávající výzkumné otázky. Prvním cílem bylo popsat technologické postupy při zpracování mléka a popsat dílčí kroky ve výrobě vybraných mléčných výrobků. Druhým cílem bylo porovnání senzorických vlastností u mléčných výrobků z ekologické produkce a výrobků z běžného potravinářského provozu. Práce je rozdělena na dvě základní části, část teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na technologii zpravování mléka. Je zde popsána výroba vybraných druhů mléčných potravin. Jde o konzumní mléko, kysané mléčné výrobky a sýry. Snahou bylo nejen popsat technologii zpracování mléka a postupy výroby mléčných potravin, ale zároveň zachytit i jejich nejčastěji se objevující senzorické vady a příčiny jejich vzniku. Dále je teoretická část zaměřena na čisté mlékařské kultury. V tomto úseku teoretické části je popsán postup jejich získávání, nejčastěji používané druhy kultur a jejich vady. V neposlední řadě jsou v teoretické části stručně charakterizovány nejčastěji se vyskytující onemocnění přenášené mlékem. Zpracování těchto informací bylo provedeno studiem odborné literatury a internetových zdrojů. V empirické části jsem zkoumala, zda se liší technologické postupy zpracování mléka a postupy při výrobě čerstvého sýra používané na ekologické farmě od technologických postupů využívaných běžnou potravinářskou firmou. Dále jsem chtěla porovnat, zda se objevují rozdíly v senzorických vlastnostech výrobků od těchto dvou producentů. Odlišnosti v technologii zpracování jsem se snažila zachytit pomocí pozorování přímo ve výrobnách. Pro pozorování jsem si zvolila dvě instituce. Jako první provoz jsem vybrala biofarmu Slunečná ležící v okrese Prachatice. Běžný potravinářský provoz byl druhým objektem pozorování. To se uskutečnilo v MADETĚ, a.s. Jindřichův Hradec. Údaje získané tímto výzkumem jsem zpracovala do přehledné tabulky pomocí aplikace Microsoft Excel. Rozdíly v senzorické jakosti produktů jsem zkoumala použitím senzorické analýzy vybraných produktů. Hodnocení jakosti se zúčastnilo 10 laických hodnotitelů ve všech věkových kategoriích. Ti obdrželi senzorický dotazník, do kterého pomocí bodové stupnice zaznamenávali své subjektivní pocity z ochutnávek výrobků. Hodnoceny byly parametry: barva, konzistence, vůně a chuť u konzumního mléka, jogurtu, jogurtového mléka, sýra, přičemž od každé kategorie měli posuzovatelé k dispozici vždy dva vzorky. Jeden pocházel z ekologické produkce a druhý z běžného potravinářského provozu. Výsledky z dotazníků byly, pomocí aplikace Microsoft Excel, zprůměrovány, zpracovány do tabulky a graficky znázorněny v grafech.

Struktura produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách
CHYTRÁČKOVÁ, Eliška
Diplomová práce je zaměřena na analýzu struktury produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách. V rámci mapování struktury rostlinné i živočišné produkce ekologického zemědělství v Jihočeském kraji byly shromážděny údaje o rostlinné a živočišné produkci, vyhodnocena struktura a objem zemědělské produkce a vytvořeno základní srovnání se strukturou nabídky bioprodukce na trhu. Pro analýzu zemědělské produkce bylo využito dotazníkových šetření a pohovorů přímo s hospodařícími subjekty, dat z databází Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), Ministerstva zemědělství a ZF JU. Analýza struktury produkce, která hodnotila jak vlastní ekologické hospodaření, tak zemědělství v přechodném období na EZ, ukázala výraznou převahu trvalých travních porostů v EZ i v přechodném období a relativně malý podíl orné půdy. Na orné půdě převládá pěstování pícnin a obilovin. V rámci hodnocení ploch v přechodném období byl zjištěn trend výrazného nárůstu ploch trvalých kultur. V živočišné produkci je zde dominantní chov skotu bez tržní produkce mléka. Při porovnání dat získaných od zemědělců s nabídkou specializovaných obchodů a supermarketů bylo zjištěno, že struktura výroby neodpovídá struktuře trhu.

Rakouská teorie hospodářského cyklu - pohled současné makroekonomie
Potužák, Pavel ; Ševčík, Miroslav (vedoucí práce) ; Havel, Jan (oponent)
Tato diplomová práce analyzuje rakouskou teorii hospodářského cyklu. Představuje její základní stavební kameny. V této teorii neexistuje rozlišení mezi krátkým a dlouhým obdobím, proto je spojena analýza hospodářského cyklu a hospodářského růstu. Hlavním klíčem k jejímu pochopení je teorie kapitálu, jež se zrcadlí v tzv. intertemporální struktuře produkce. Hospodářský cyklus je způsoben monetárním šokem, který atakuje cenový systém ekonomiky, zejména pak úrokovou míru. Tyto disturbance narušují intertemporální strukturu kapitálu a zahajují hospodářský cyklus. Diplomová práce analyzuje ne-neutralitu peněz, a to i v případě změn poptávky po penězích. Dále se pokouší představit slabiny této teorie a nalézá možná řešení. Diplomová práce také porovnává rakouskou teorii s moderními teoriemi hospodářského cyklu a upozorňuje na některé vady těchto teorií. Na závěr jsou vysvětleny hlavní pohyby české ekonomiky pomocí rakouské teorie hospodářského cyklu.

Budoucnost biopaliv v evropském palivoenergetickém řetězci
Grygar, Filip ; Slavíková, Lenka (vedoucí práce) ; Czesaný, Slavoj (oponent)
Tato práce se zabývá zaváděním biosložek do pohonných hmot v Evropské Unii a dopadem této činnosti na životní prostředí a ekonomiku států. Jedná se o snahu redukovat závislost na ropě, jejíž zásoby se dle odborníků snižují a taktéž o snahu omezit produkci emisí z automobilové dopravy, zejména skleníkových plynů, jež se nemalou měrou podílejí na klimatických změnách. Nárůst spotřeby ropy a produkce emisí během posledního století je vysoký a způsoben především zvyšujícím se počtem automobilů, který je ovlivněn mimo jiné, vyšší životní úrovní obyvatel Evropy. Cílem této práce je srovnat mezi sebou ideu Evropské unie o přechodu na biopaliva a zprávy světových organizací, které tento postup kritizují. Dalším cílem práce bude snaha zjistit, zda vůbec, a za jakých podmínek, a v jakém množství je zavádění biosložek výhodné a ekonomicky efektivní, vzhledem k nákladům na výrobu směsného paliva a nákladům na zavedení opatření včetně dopadu na státní rozpočet.