Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  začátekpředchozí24 - 33  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv stárnutí, ročního období a teploty na práh bolesti u laboratorního potkana
Vítková, Jana ; Vaculín, Šimon (vedoucí práce) ; Špicarová, Diana (oponent)
S bolestí se ve svém životě setkal snad každý živočich. Provádí se mnoho výzkumů v laboratorních podmínkách, abychom zjistili, jak bolest funguje a jak ji dokázat zmírnit či využít v náš prospěch. Naše práce se zaměřila na vliv stárnutí, ročního období, aklimatizace a okolní teploty na termální a mechanický práh bolesti u laboratorního potkana. Zajímalo nás, jak tyto faktory ovlivňují výsledky jednotlivých výzkumů. Ve všech experimentech byli používání samci potkanů kmene Wistar. Termální práh bolesti byl měřen pomocí latence obranné reakce tří částí těla: předních, zadních končetin a ocasu. Mechanický práh bolesti byl měřen pomocí von Freyových vláken a teplota pokožky IR teploměrem. Naše výsledky ukázaly, že: (i) stárnutí organismu ovlivňuje vnímání termálního prahu bolest; (ii) při stárnutí i změně teploty se vyskytuje kraniokaudální distribuce nocicepční citlivosti - přední končetiny mají nižší latenci než zadní končetiny; (iii) termální práh bolesti závisí nepřímo na okolní teplotě a teplotě pokožky; (iv) nevyskytuje se vliv opakovaného měření na nocicepční práh u všech třech částí těla; (v) zadní končetiny a ocas jsou více citlivé na změny okolní teploty než přední končetiny; (vi) mechanický práh bolesti se nemění při změně okolní teploty. Tyto nálezy poukázaly značnou důležitost...
Vyhodnocení reprodukčních ukazatelů ve vybraném chovu dojnic v ZOD "Podhradí" Choustník
NEZBEDOVÁ, Marie
Cílem práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy působící na úroveň reprodukce u náhodně vybraného souboru dojnic chovaných ve stejných podmínkách. Vybrané vlivy, mezi které patří plemeno, věk při 1. otelení, roční období otelení a úroveň užitkovosti, byly sledovány u plemen českého strakatého skotu a holštýnského skotu. Hodnocení probíhalo v podniku ZOD "Podhradí" Choustník, konkrétně na farmě Budislav. Do základního souboru dojnic bylo vybráno celkem 191 krav, z toho 95 ks plemene holštýnského a 96 ks plemene českého strakatého. Vybrané vlivy byly hodnoceny na základě dat získaných ze sestav kontroly mléčné užitkovosti. Statisticky významný rozdíl byl zaznamenán mezi českými strakatými a holštýnskými dojnicemi v délce servis periody na druhé i první laktaci, kdy holštýnské dojnice mají servis periodu na druhé laktaci delší o 44 dní (P< 0,001). Hodnocení vlivu věku při prvním otelení neprokázalo žádný vliv na úroveň reprodukce ani u českého strakatého a ani u holštýnského plemene. Při hodnocení ročního období se ukázalo, že holštýnské krávy otelené na jaře a v zimě mají výrazně delší inseminační interval oproti kravám, které se otelily v létě a na podzim. Tento fakt potvrdila i korelační analýza, kterou se potvrdil vztah mezi ročním obdobím a inseminačním intervalem Rxy=0,21(P<0,05). Korelační analýzou byl potvrzen vztah mezi ročním obdobím a servis periodou a také mezidobím u krav českého strakatého skotu Rxy= 0,327 (P<0,01). U holštýnského skotu nebyl prokázán statisticky významný vliv úrovně užitkovosti na reprodukční ukazatele. Korelační analýza poukázala pouze na vztah mezi užitkovostí a servis periodou Rxy=0,213 (P<0,05). U českých strakatých dojnic byl na rozdíl od holštýnských zaznamenaný pozvolný nárůst hodnot servis periody a mezidobí v závislosti na užitkovosti. Plemenice, které nadojily více, než 7,5 tis kg mléka za laktaci měly servis periodu 132 dní (P<0,01) a mezidobí 407 dní (P<0,01). Ekonomické ztráty způsobené prodlouženým mezidobím ve sledovaném stádě skotu dosáhly za rok 2016 400 490 Kč.
Vyrovnanost vybraných fotbalových lig v Evropě, jejich vývoj a porovnání
Mráček, Václav ; Šíma, Jan (vedoucí práce) ; Procházka, Jan (oponent)
ázev práce: Vyrovnanost vybraných fotbalových lig v Evropě, jejich vývoj a porovnání. Cíle práce: Zjištění konkurenční vyrovnanosti v šesti evropských nejvyšších fotbalových soutěžích. Jedná se o českou Gambrinus ligu, nizozemskou Eredivisii, německou Bundesligu, rakouskou Bundesligu, ukrajinskou Premier lihu a maďarskou OTP ligu, porovnání soutěží a nastínění vývojového trendu. Metody: Směrodatná odchylka procentuálních výher, korelační koeficient, prezentace výsledků na základě procentuálního vyjádření, grafy vývojových trendů. Výsledky: Veškeré výsledky jsou prezentovány v analytické části práce, ověřují předem stanovené hypotézy, jsou důležitým zdrojem pro porovnání jednotlivých soutěží a nastínění vývojových trendů. Klíčová slova: Soutěž, vyrovnanost, evropská fotbalová soutěž, fotbalová liga, statická vyrovnanost, dynamická vyrovnanost, sezóna, klub, reformy, UEFA, sport, pokles vyrovnanosti, směrodatná odchylka, korelační koeficient.
Faktory ovlivňující množství spermií v ejakulátu kanců
ŠTVERÁK, Martin
V reprodukci prasat již dlouhodobě zaznamenáváme sezónní i nárazové poklesy v produkci selat. Nejsou však zcela známé konkrétní ovlivňující faktory nebo míra jejich dopadu na plodnost prasnic a kanců. Existuje mnoho studií, zabývajících se příčinami poklesu říjivosti prasnic a snižováním kvality spermatu kanců, ale ani v naučné literatuře nebo v odborných chovatelských diskuzích není dostatek prostoru věnován snižování kvantity spermatu kanců. Právě počet spermií v ejakulátu hraje významnou roli v oplození a má také přímý dopad na plynulý chod inseminačních stanic kanců a tím pádem i jejich odběratelů. Cílem práce bylo vyhodnotit počty spermií u sledovaných kanců na základě vlivu ročních období a porovnat je s ideální hodnotou. Veškeré údaje o množství spermií sledovaných kanců z let 2006 2010 byly rozděleny do skupin na základě data, kdy proběhl odběr ejakulátu. Tyto skupiny byly následně mezi sebou statisticky porovnány z hlediska průměrného celkového množství spermií v ejakulátu, průměrné koncentrace spermií a průměrného objemu ejakulátu. Průměrný celkový počet spermií dosáhl nejvyšších hodnot v zimě, druhý nejlepší výsledek byl vyhodnocen na podzim, ten však nebyl příliš vzdálen od jarních výsledků, které také dosáhly uspokojivých hodnot. Nejnižší celkový počet spermií byl zaznamenán v létě, ale i tyto nízké hodnoty byly podle odborné literatury v normě. Průměrná koncentrace spermií dosáhla maxima opět v zimě, ale tentokrát s nevelkým náskokem před jarem, které také vykazovalo vynikající výsledky. Horších hodnot bylo dosaženo na podzim a nejnižší výsledky ze všech připadly znovu na léto. Některé zdroje dokonce uvádí, že výsledky pro podzim a léto jsou pod hranicí normy. U objemu ejakulátu byl překvapivě nejlépe vyhodnocen podzim, avšak s nevýrazným rozdílem bylo dosaženo druhých nejlepších hodnot v zimě. Oproti výsledkům z koncentrace spermií byly u objemu ejakulátu zaznamenány poměrně nízké hodnoty na jaře, ale nejhorší výsledky byly, dle očekávání, opět v létě. Ze zjištěných výsledků vyplívá, že faktory související s probíhajícím ročním obdobím mají nezpochybnitelný vliv na produkci spermií plemenných kanců, přičemž tyto faktory poněkud odlišně působí na objem ejakulátu a na koncentraci spermií. Podle všeho je nejvhodnějším obdobím k reprodukci zima a nejméně vhodným obdobím je léto.
Preference základních složek potravy mravenci se zaměřením na středoevropskou faunu.
NOSKOVÁ, Lenka
Tato práce má dvě části: první přináší přehled o roli různých potravin a živin mravenci, druhá část představuje výsledky experimentu zaměřeného na preferenci základních složek potravy středoevropských mravenců. V experimentu jsme připravili šest různých návnad (voda, 1% chlorid sodný, olivový olej, 20% aminokyselina glutamin, umělý med [10% sacharózy + 10% aminokyselina] a 20% sacharózy). Celkem bylo navštíveno 187 z 690 pastí. Bylo zaznamenáno 26 druhů mravenců. Preference čtyř nejpočetnějších druhů se lišila. F. polyctena navštěvovala většinu nabízených návnad, zatímco jiné druhy preferovaly složky jako cukr. Obecně platí, že mravenci preferují med a sacharózu, bez ohledu na roční období a stanoviště. Dodatečné koncentrace návnad soli a sacharózy projevují stejné preference, bez ohledu na typ návnady a aditivitu účinků aminokyseliny u sacharózy. Výsledky experimentu ukazují překvapivě konzistentní a silnou preferenci středoevropských mravenců na cukry.
Vliv ročního období na plodnost a užitkovost krav
KREJČOVÁ, Eva
Podmínkou neustále se zvyšujících požadavků na mléčnou užitkovost je vysoká úroveň reprodukce a zároveň vytvoření optimálního stájového prostředí. Cílem práce bylo posoudit vliv vybraných bioklimatologických ukazatelů na užitkovost a plodnost krav v souvislosti s ročním obdobím. Sledování probíhalo od února 2013 do února 2014 na farmě v Bošilci. Data byla získána ze sestav kontroly užitkovosti, dále z programu AFI FARM, který zaznamenává údaje o dojení jednotlivých krav a z evidence zootechnika o zabřezávání plemenic. Autoři se shodují, že doporučovaná teplota vzduchu pro dojnice je 0 °C - 16°C, relativní vlhkost vzduchu by měla být v rozmezí 50 - 75%. Průměrné naměřené teploty vzduchu ve sledované stáji byly na jaře 16,24 °C, v létě 20,58 °C, na podzim 11,91 °C a v zimě 8,42 °C. Ve sledovaném období byly ve stáji naměřeny průměrné hodnoty relativní vlhkosti v jarním období 67,85 %, v letním období 70,91 %, v podzimním období 77,97 % a v zimním období 79,98 %. Ve sledovaném období byly ve stáji naměřeny průměrné hodnoty relativní vlhkosti v jarním období 67,85 %, v letním období 70,91 %, v podzimním období 77,97 % a v zimním období 79,98 %. Délka slunečního svitu byla na jaře 2,43 hod., v létě 4,92 hod., na podzim 2,03 hod. a v zimě 0,90 hod. Z naměřených hodnot vyplývá, že průměrné teploty ve stáji odpovídaly termoneutrální zóně stanovenou pro dojnice ve volném ustájení. Dále bylo zjištěno, že průměrná relativní vlhkost vzduchu v podzimním a zimním období překračovala horní hranici doporučovaného optima. Vliv ročního období na zabřezávání krav nebyl v daném chovu za sledované období statisticky prokazatelný (p > 0,05). Ze získaných výsledků je patrné, že nejvyšší průměrný nádoj byl dosažen v jarním období. Bylo zaznamenáno nižší průměrné množství mléčného tuku a bílkoviny v jarním a letním období.
Sezónní změny v užitkovosti a plodnosti krav v souvislosti s teplotními a vlhkostními poměry prostředí
ŤOUPALOVÁ, Michaela
Vysoká úroveň plodnosti a mléčné užitkovosti patří mezi hlavní předpoklady rentability podniku. Jestliže nejsou plně zajištěny všechny životní potřeby dojnic, nelze očekávat příznivé výsledky. Lidský faktor má v zajišťování potřeb dojnic nejdůležitější a nezastupitelnou roli, především v oblasti odpovídající výživy i správné technice krmení a ošetřování svěřených zvířat. Na plodnost a mléčnou užitkovost má vliv ale celá řada dalších faktorů, z nichž naším úkolem bylo vyhodnotit sezónní vliv teploty a relativní vlhkosti. Průměrná dojivost ve stádě holštýnských krav dosáhla 6 254 kg mléka za normovanou laktaci 305 dní. Průměrný denní nádoj přepočtený na normovanou laktaci činil 20,5 litru. Nejvyšších hodnot dosahovala průměrná denní dojivost na jaře 22,09 litrů mléka za laktaci. Velký propad byl zaznamenán v létě, průměrný denní nádoj činil pouhých 16,96 litrů mléka za laktaci. Pomocí ANOVA testu byl zjištěn statisticky významný rozdíl na hladině významnosti P<0,05 mezi jaro a léto, mezi jaro a zima, mezi léto a podzim a mezi léto a zima. Provedená regresní analýza potvrdila pokles průměrné denní dojivosti v závislosti na zvyšujících se teplotách uvnitř stáje. Nejvyšší počet krav při průměrné denní užitkovosti kolem 20 23 litrů mléka tohoto výkonu dosahoval při 10 12 °C. Optimální teplotní mez překročila dolní hranici 28 x a horní hranici 247 x. Teplota nad 20 °C byla překročena 104 x. Optimální hladina relativní vlhkosti překočila horní mez 211 x. Průměrné mezidobí ve stádě dosáhlo 419 dní, SP 127 dní a inseminační interval 78 dní, u více jak 50 % krav byla úroveň plodnosti vyhodnocena jako špatná. Podle výsledků ultrasonografickcýh vyšetření březla každá 3. - 4. kráva, což je nedostačující. V případě reprodukčních vad byla nejvyšší četnost zaznamenána u přebíhání a ovariálních cyst. Vliv ročního období, respektive teplot na plodnostní ukazatele a výskyt vad nebyl prokázán. Špatná úroveň plodnosti měla v rámci roku kontinuální průběh.
Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen - vepřové maso
PROCHÁZKOVÁ, Monika
V této práci jsme se nejprve v literární rešerši seznámili se základními otázkami týkajícími se tvorby cen, distribučních cest a agrárního trhu. Poté jsme se v metodice podívali na vzorce a postupy použité v praktické části, což byla stěžejní část této práce. Ta se zabývala celkovým vývojem trhu s vepřovým masem v České republice. Analyzovala cenový vývoj vepřového masa, sledovala sezónní výkyvy. Zkoumala závislost spotřeby vepřového masa na průměrném důchodu obyvatelstva a na jeho ceně. Zachytila vývoj a základní charakteristiky zahraničního obchodu České republiky s touto komoditou.
Sledování věkového složení u českých družstev žen "WHIL" za období od jeho vzniku
HROMÁDKOVÁ, Kateřina
Úkolem práce je zjistit, jak se mění věkové složení v nejvyšší ženské házenkářské soutěži WHIL. Na základě zápisů o jednotlivých utkáních v šesti sezónách jsou shromážděna data do tabulek a grafů. Ty jsou seskupeny v jednotlivých sezónách podle zúčastněných družstev. Následně rozebíráme a porovnáváme zjištěné údaje. Výsledky nám ukazují, k jakým změnám došlo z hlediska věkového složení jednotlivých družstev a jak se měnil věkový průměr celé soutěže v jednotlivých sezónách.
Obsah jodu v mléce
HRABEC, Miroslav
Předmětem mé diplomové práce bylo zhodnotit obsah jodu v mléčné surovině a posoudit vliv mlékárenského zpracování mléka na změny jeho obsahu. Diplomová práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v mléčné surovině v České republice před jeho distribucí do prodejní sítě. Odběr vzorků byl prováděn v technologické lince mlékárenského podniku v průběhu dvou po sobě následujících let (2005 a 2006). Celkem bylo odebráno 174 vzorků u kterých byl obsah jodu stanoven modifikovanou metodou Sandell - Kollthofa. Průměrný obsah jodu v konzumním mléce o tučnosti 1,55% byl v roce 2005 534,9 {$\mu$}g &#903; l-1 a v roce 2006 682,0 {$\mu$}g &#903; l-1.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   začátekpředchozí24 - 33  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.